Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 02:39, 09 lut 2021

Alija napisał(a)

O ogrodzie już pisałam, że piękny, ale koty są przecudne! Czy to rodzeństwo?

Tak, to rodzeństwo, choć u nas zjawiły się w sporym odstępie czasu. Najpierw kotka, a po roku jej brat, który stracił pierwszego właściciela i wrócił do hodowli. Początkowo był ogromny problem z adaptacją, prawie rok trwał podział terenu i głaskaczy. Teraz kocur jest mój, a kotka krąży między facetami
April 02:40, 09 lut 2021

Ale foty to chyba rano, bo mnie oczy rozbolały..
Milka 06:10, 09 lut 2021

April napisał(a)

Irenko, miło to czytać Jeszcze niektóre miesiące muszę dopracować bo mam przerwy w kwitnieniu, szczególnie jak zetnę bodziszki i szałwie. Ale bardzo lubię to miejsce. Dosadzałam jeszcze łubiny ale jakoś nie chcą się zadomowić i zanikają. Przetestuję dziewanny...

Mam ten sam problem na jednej rabacie. Dosadziłam tam rozplenice Gold, niskie i ładne, ale mrówki stale w ich korzeniach robią gniazda i fatalnie rosną.
April 08:17, 09 lut 2021

Milka napisał(a)

Mam ten sam problem na jednej rabacie. Dosadziłam tam rozplenice Gold, niskie i ładne, ale mrówki stale w ich korzeniach robią gniazda i fatalnie rosną.

Może te rozplenice mają zapach który przyciąga mrówki? A jak miałaś tam coś innego to też były mrówki?
Milka 08:21, 09 lut 2021

W ub.r. miałam inwazję mrówek, szok i walka nierówna.
Zapachu nie miały, więc nie wiem czemu akurat tam.
Zebrałam siewki cisów i tam posadziłam, powoli rosną, nie wiem jeszcze co z nich będę formować, bo za małe, a że różne odmiany to raczej nie żywopłot.

Gardenarium 08:38, 09 lut 2021

April napisał(a)

A tak wygląda na wiosnę

To jest cudne - to Geranium magnificum czy inne?

Instagram Ogrodowiska
Mgduska 08:45, 09 lut 2021

April napisał(a)

No przykro mi z powodu twojego powsinogi. Pewnie ktoś przygarnął. Koty puszczane wolno, lubią mieć kilka domów. Może znudzi mu się i wróci do Ciebie. Zdarzały się tak długie "zaginięcia"? Czy pierwszy raz?

Ach, to był piękny i przyjazny kot, myślę, że ktoś go gdzieś wywiózł. Pół miasta go znało i tyleż szukało, gdyby był niedaleko, na pewno by wrócił, w domu by nie usiedział - musiałby go ktoś przemocą przytrzymać.
Nie ma go od lipca, więc wiesz...
Basilikum 10:20, 09 lut 2021

April napisał(a)

Próbowałam wysiać z zebranych nasion tego mojego ale chyba nic nie wzeszło. Może to byłby sposób żeby rozpropagować roślinę, wymieniając się nasionkami. Temat myślę jeszcze do przetestowania.
Próbowałaś zbierać nasiona?

nie nie probowalam
April 10:20, 09 lut 2021

Milka napisał(a)
W ub.r. miałam inwazję mrówek, szok i walka nierówna.
Zapachu nie miały, więc nie wiem czemu akurat tam.
Zebrałam siewki cisów i tam posadziłam, powoli rosną, nie wiem jeszcze co z nich będę formować, bo za małe, a że różne odmiany to raczej nie żywopłot.

To może tak czasami bywa. U mnie też czasem jest ich więcej, a niekiedy nawet nie zauważam ich obecności mimo lasu.
To trzymam kciuki za twoje rozplenice, szkoda by było.
April 10:23, 09 lut 2021

Gardenarium napisał(a)

To jest cudne - to Geranium magnificum czy inne?

Tak Danusiu, to Geranium magnificum. Z limonkowymi trawami jak sesleria autumnalis i brachyticha, utworzyły zaskakująco przyjemny duet.
Pomyśleć że jako początkujący ogrodnik, posadziłam to geranium w lesie, w półcieniu i omal nie wyrzuciłam bo nie kwitło.
Po przesadzeniu na słońce, stały się jednymi z moich ulubionych bylin.
Pozdrawiam