Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Alija 21:55, 21 lut 2021

Ela ma rację. Też podziwiam te rabatki. Pięknie komponujesz rośliny.
Juzia 22:25, 21 lut 2021

April napisał(a)

No właśnie to podlewanie z węża. Lancę mam ale to i tak nic nie daje. U mnie stawia się polewaczkę i leje po wszystkim. Mam węże kroplujące w ogrodzie ale przy tej suszy i upałach, nie zawsze wystarcza.
A Trzcinniki rosną pod domem, nie w lesie, więc może brak przewiewu. Choć planuję je też na nowej rabacie w lesie, będzie można porównać.

A u mnie najgorsze właśnie na przewiewie, w żwirze i w większym słońcu. Te pod płotem, w korze i półcieniu jakoś lepiej się trzymają. I Overdam gorzej niż Karl.
hmm
To ty porównuj swoje w tym roku, a ja przyjrzę się dokładniej swoim
PrawieBory 07:56, 22 lut 2021

April napisał(a)
Kupiłam nową karmę dla ptaków, bardziej urozmaiconą, oczywiście polecaną tutaj, chyba przez Gosiek.
No i jest pierwszy sukces. Pojawiły się nowe ptaszki, które zidentyfikowałam jako trznadle. Cała gromadka. Wcześniej się nie pojawiały. Niestety fotki brak, bo zanim znalazłam okulary, potem telefon, to pies wystraszył. Ale będę polować.

April, co to za karma? U mnie pierwszy raz zauważyłam kosy i chętnie zaprosiłabym inne ptactwo do ogrodu.
Mgduska 08:46, 22 lut 2021

PrawieBory napisał(a)

April, co to za karma? U mnie pierwszy raz zauważyłam kosy i chętnie zaprosiłabym inne ptactwo do ogrodu.

Od siebie wrzucę parę słów - polecam drzewa i krzewy owocowe W tym roku wszystko było ogołocone z owoców - po raz pierwszy znikły na mojej rajskiej wszystkie jabłuszka, co do jednego - a ja wyjątkowo nic dla siebie nie zrywałam. I po raz pierwszy były zjadane owoce róży, co zresztą było zabawne, bo na wiotkich gałązkach piżmówek przysiadały kwiczoły, a to nie są małe ptaszki, potem wzięły się za róże psią - w tym roku wszystko miało wzięcie.
Brzozowadzie... 11:15, 22 lut 2021

Ależ pędzicie, dziewczyny.
Obejrzałam zdjęcia porównawcze - rany, ależ Ty sobie wyzwanie zrobiłaś z tymi piaskami! Że Ci się udało stworzyć ogród w tak trudnym miejscu, to aż ciarki mam, ile Cię to kosztowało.
Ale zachwycił mnie Twój ogród frontowy, jakoś nigdy go nie widziałam na zdjęciach u Izy. Pięknie tam masz! Mogłabyś wrzucić jeszcze jakieś fotki frontowe?
Tamaryszek 12:35, 22 lut 2021

Melduję się i ja, Jolu. Fajnie, że założyłaś wątek. Tak dużo się dzieje u Ciebie w ogrodzie, więc cieszę się, że będę mogła podgladać na bieżąco. Zdjęcia sprzed i po super - widać, jak szukałaś swojej drogi i, przede wszystkim, jak zrobiłaś z niczego Ogród.
Te drewniane pomosty, wchodzące w las, wyglądają super! Bardzo mi się podobają, a raczej to, jak fajnie zrobiły to miejsce.
Czy okrywałaś na zimę swoje klony? Co wsadziłaś (małe kępki) w żwirze przy ścieżce na tyłach domu?
PrawieBory 12:40, 22 lut 2021

Mgduska napisał(a)

Od siebie wrzucę parę słów - polecam drzewa i krzewy owocowe W tym roku wszystko było ogołocone z owoców - po raz pierwszy znikły na mojej rajskiej wszystkie jabłuszka, co do jednego - a ja wyjątkowo nic dla siebie nie zrywałam. I po raz pierwszy były zjadane owoce róży, co zresztą było zabawne, bo na wiotkich gałązkach piżmówek przysiadały kwiczoły, a to nie są małe ptaszki, potem wzięły się za róże psią - w tym roku wszystko miało wzięcie.

Magdusko, u mnie w pierwszej kolejności poszły korale ogników, potem berberysów. Owoce róży jeszcze są , ale to chyba tylko dlatego, że zasypane śniegiem. Mój ogród młody więc jeszcze mało mają ptaki z ogrodowej stołówki. Wiem że z roku na rok będzie coraz lepiej , niemniej jednak i tak dokarmiamy ptaki. Jaką jabłoń rajską polecasz na trudne, piaszczyste gleby?
Mgduska 14:15, 22 lut 2021

PrawieBory napisał(a)

Magdusko, u mnie w pierwszej kolejności poszły korale ogników, potem berberysów. Owoce róży jeszcze są , ale to chyba tylko dlatego, że zasypane śniegiem. Mój ogród młody więc jeszcze mało mają ptaki z ogrodowej stołówki. Wiem że z roku na rok będzie coraz lepiej , niemniej jednak i tak dokarmiamy ptaki. Jaką jabłoń rajską polecasz na trudne, piaszczyste gleby?

Całkiem przyzwoitą stołówkę już masz Berberysy to przysmak kosów, potem pojawiają się dziesiątki siewek

Jabłonkę mam jedną, Red Sentinel, daje radę, chociaż mogłaby szybciej rosnąć akurat w tym miejscu gdzie jest. Jabłuszek ma co roku bardzo dużo
TAR 14:20, 22 lut 2021

do mnie chyba wiosna powoli tez idzie, bo ptakow mniej pojawia sie w karmnikach, sa wieksze przeloty i widac ze towarzystwo gatunkowe powoli zaczyna sie rozdzielac. tak jak w trakcie mrozow wspolnie biesiadowaly tak teraz juz nie bardzo.
Agania 19:02, 22 lut 2021

Z przyjemnością przyleciałam przywitać właścicielkę pięknego ogrodu
Zachwycałam się ogrodem u innych teraz będę bieżącym podglądaczem
Ja przywożę do siebie piasek od 20 lat i ciągle glina
Pozdrawiam z okolic Krakowa