Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

PrawieBory 19:24, 22 lut 2021

Mgduska napisał(a)

Całkiem przyzwoitą stołówkę już masz Berberysy to przysmak kosów, potem pojawiają się dziesiątki siewek

Jabłonkę mam jedną, Red Sentinel, daje radę, chociaż mogłaby szybciej rosnąć akurat w tym miejscu gdzie jest. Jabłuszek ma co roku bardzo dużo

Magdusko- dziękuję. Poczytam o tej jabłoni i w ogóle o innych. Muszę jakąś zaprosić do siebie
Margo2 21:56, 22 lut 2021

Naprawdę lejesz tak po prostu po roślinach?
Cały czas jakoś się boję tego, ale widzę, że sąsiadka tak robi i rośliny rosną rewelacyjnie i nie chorują.
Może jednak powinnam spróbować?
Tylko, że ja mam prawie wszędzie jakies róże. Im to pewnie by zaszkodziło.
Czy Ty planujesz jakieś misy przy podeście wśród haconek?
Tam by mi pasowało kilka mis.
No, ale dobrze. Poczekam cierpliwie na uchylenie rąbka tajemnicy
Milka 07:34, 23 lut 2021

April napisał(a)

No właśnie to podlewanie z węża. Lancę mam ale to i tak nic nie daje. U mnie stawia się polewaczkę i leje po wszystkim. Mam węże kroplujące w ogrodzie ale przy tej suszy i upałach, nie zawsze wystarcza.
A Trzcinniki rosną pod domem, nie w lesie, więc może brak przewiewu. Choć planuję je też na nowej rabacie w lesie, będzie można porównać.

U nas też podlewanie po całości, włączam ten taki chodzący i leje, oby nie w palącym słońcu i jakoś na razie nie zauważyłam, aby coś to roślinom szkodziło.
beta 08:41, 23 lut 2021

Ale u Ciebie pięknie zostaje na dłużej
TAR 09:07, 23 lut 2021

u mnie nie ma podlewania automatycznego w ogrodzie i tez wystawiamy kilka ruchomych zraszaczy, ktore leja po wszystkim. robimy to jednak wieczorem, po zachodzie słonca kiedy wiekszosc roslin nie jest juz taka rozgrzana, nie podlewamy rowniez podczas wietrznych dni, nie służylo to roslinkom. na szczescie podlewamy bardzo niewiele i od wielkiego dzwonu. nasza ziemia trzyma wilgoc nawet w najwieksza susze.
April 11:25, 23 lut 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Też czasami daję hydrożel, on jest niby na 5lat, ale na warzywniku (wiem bo przekopuję) tylko rok go widać, później ginie. Ale na sam początek ok.

No to jestem rozczarowana, na tym co kupowałam też napisane było że 5 lat posłuży. Chyba że granulki upaprane ziemią, nie są do rozpoznania... Oby.
April 11:27, 23 lut 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Och wy moje rozczochrane. Przepiękne rabaty wszystko tam jest, ale jak ładnie się prezentuja rośliny jakby się ustawiły do foty.
Oprawić w ramki i na ścianę w eksponowanym miejscu się nadają.

Te sosny porośnięte bluszczem też kocham

Pozdrawiam

Elu, bardzo mi miło że tak podpasowała ci moja rabatka
Roślinki sadzone w rządkach albo w szachownicę. Takie moje zboczenia. Muszą się ustawiać do fotki
Niestety sosny w bluszczu trzeba mocno pilnować. Bluszcz szaleje. Ale myślę że warto, bo dodaje przytulności widokom
April 11:30, 23 lut 2021

Alija napisał(a)
Ela ma rację. Też podziwiam te rabatki. Pięknie komponujesz rośliny.

Sadzę w rządku i tyle, nie umiem łączyć wielu roślin więc ograniczam ilość gatunków. W innym wypadku zaraz mam bałagan nie do ogarnięcia, który mnie męczy i złości.
April 11:33, 23 lut 2021

Juzia napisał(a)

A u mnie najgorsze właśnie na przewiewie, w żwirze i w większym słońcu. Te pod płotem, w korze i półcieniu jakoś lepiej się trzymają. I Overdam gorzej niż Karl.
hmm
To ty porównuj swoje w tym roku, a ja przyjrzę się dokładniej swoim

Czyli nie ma reguły co do siedliska.
Pamiętam, że chyba Toszka, pisała że rdza przenosi się z innych roślin. Połączenie pewnych roślin w niedalekim odstępie, zawsze stworzy warunki do rozwoju patogenów. Ale nie mogę sobie przypomnieć o jakie rośliny chodziło. Jak znajdę to ci napiszę.
April 11:34, 23 lut 2021

PrawieBory napisał(a)

April, co to za karma? U mnie pierwszy raz zauważyłam kosy i chętnie zaprosiłabym inne ptactwo do ogrodu.

Ja kupowałam takie coś

https://allegro.pl/oferta/karma-dla-ptakow-dzikich-zimujacych-ziarno-25kg-7707861962?snapshot=MjAyMS0wMi0xMlQxODo1OToxMi4wNDJaO2J1eWVyOzNkNGYxOTNlNTE1MDQ1NjVhYTU4NmIxMjAwOGU0NzFiN2U2MTNjYzIxNzMyOGQ2MGNkN2IwNDIzMDhkMjhhM2I%3D