Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 11:14, 15 maj 2023

mrokasia napisał(a)
Amsonie i u mnie ledwo, ledwo. Przesadzę je w inne miejsce, może pokażą się z lepszej strony. Twoja to gigant!!!

No to nie wiem co z tą Amsonią. Ale przynajmniej mam coś w lepszej formie od innych
Moje kukliki nigdy nie będą takie jak twoje giganty
April 11:18, 15 maj 2023

vita napisał(a)
Wycieczka zaliczona, majowe rodki robią klimat z limonkową zielenią

Na tle fenkułu, fenkuła to jaki zawilec? Bo nie japoński, łąkowy? A i fenkuł w wegetacji zaawansowany bardzo.

Zawilce jakieś wielokwiatowe, nie wiem dokładnie, dostałam od Mrokaśki bo ją wkurzała ich ekspansywność. U mnie na razie bez problemu.
Fenkuła wysiewałam w zeszłym roku. Bardzo dobrze się u mnie czuje.
Agatorek 11:21, 15 maj 2023

April napisał(a)

Dziękuję Mirko. Ja też straciłam w sumie chyba z pięć klonów. Tym bardziej cieszą te które są.
Po bokach mam Disectum w odmianach zielonej i czerwonej. A ten w środku bardzo podobny do Orange Dream ale to coś innego. Nie pamiętam. Jak znajdę w notatkach to napiszę.

A ten różowy, to nie przypadkiem Wilson’s pink dwarf?
Coś mi się tak kojarzy, że miałaś tą odmianę.
April 11:23, 15 maj 2023

Mary napisał(a)
Jolu, mam pytanie o rdest himalajskie, w szczególności Fat Domino.
Podzieliłam sadzonkę i przekrój trochę mnie zaniepokoił. Wielka karpa, a wyrasta z niej kilka listków. Czy te rdesty po kilku latach nie stają się ekspansywne?
Masz jakiś z ziemi bez dzielenia/przesadzania przez więcej niż 3-4 lata?

Rdesty mam dopiero trzy lata ale nie zauważyłam żeby szalały nadmiernie. To nie bistorta które trzeba pilnować.
Sporadycznie też się sieją.
Ale faktycznie karpy mają spore. Można porównać sposób rośnięcia do bergenii. One dopiero ruszają, daj im czas to puszczą ładne pędy.
April 11:27, 15 maj 2023

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Jolu ale u Ciebie pięknie, właśnie Kwartet ode mnie wyjechał i będąc wspominał z zachwytem Twój ogród Nie dziwię się, Twój ogród osiągnął master level
Śliczne masz te białe pierwiosnki!

No zazdroszczę Kwartetowi Wizyty u ciebie Ja czekam na Mrokaśkę. Obiecała że w czerwcu znajdzie czas to cię nawiedzimy
Ale to nie zmienia faktu że w każdej chwili możesz do mnie przyjechać, zapraszam serdecznie. Baaa, nawet urlop wezmę na tę okoliczność
April 11:29, 15 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Żadna Amethyst Lips nie przezimowała. Hot Lips ma czas do końca czerwca, żeby się wzięła za siebie, dłużej na suchelce z paroma listkami nie będę patrzeć

Ja nie wiem ciągle czy moje żyją. Coś tam rusza w jednej donicy ale jeszcze nie zidentyfikowałam. Też bez sentymentu, dam czas ale jak mnie wkurzy to wylatuje
Kasya 11:30, 15 maj 2023

April napisał(a)

Potrzebuje wody ale wydaje mi się że weekendowe podlewanie wystarcza. Ja też nie podlewam częściej. Tyle że ona po kwitnieniu często zanika. Chyba że ma świetne warunki. Jeszcze nie do końca je rozkminiłam. Ale raczej nie są to pancerne rośliny

Tak, one wczesnie zanikają ale zawsze potem na wiosnę się budzą
Wiolka5_7 11:38, 15 maj 2023

April napisał(a)

Rdesty mam dopiero trzy lata ale nie zauważyłam żeby szalały nadmiernie. To nie bistorta które trzeba pilnować.
Sporadycznie też się sieją.
Ale faktycznie karpy mają spore. Można porównać sposób rośnięcia do bergenii. One dopiero ruszają, daj im czas to puszczą ładne pędy.

Mam to samo zdanie o rdestach
U siebie znowu widzę kilka siewek ,uwielbiam!
anpi 12:04, 15 maj 2023

Zostawiam zachwyt nad Twoimi klonami i rodkami, które mnie ciągle zawodzą. Po zimie nie obudził się kilkuletni klon Beni maiko, a tak go uwielbiałam pewnie Werticiloza, bo w przekroju gałęzi i pnia brunatne kółko. Dla rodków u mnie za zasadowo i za sucho.
April 12:20, 15 maj 2023

Kasya napisał(a)

Tak, one wczesnie zanikają ale zawsze potem na wiosnę się budzą

U mnie niestety nie wszystkie. Na jednym miejscu miałam 9 sztuk i tylko kilka wyszło. Na tej nowej rabacie pod Dorennbosami lepiej sobie radzą. A zdarza się że nie zanikają.