Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 17:41, 06 mar 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja też.
Czytam na bieżąco. Podziwiam misę i ogrodowe plany. Trzymam kciuki za ich realizację.

Witaj
Planów dużo, żeby tylko sił wystarczyło. Z radością rzuciłabym robotę i zajęła się tylko ogrodem. Takie mam marzenia
Kasya 17:42, 06 mar 2021

Ales ty szybka
Ja jeszcze nie pomyslslsm a tu juz po wertykulacji
April 17:45, 06 mar 2021

basia3012 napisał(a)
I ja jestem za niebieskim, szczególnie przy brązach. Dlatego zamierzam wprowadzić trochę niebieskiego do ogrodu. Już farbę kupiłam. Nie żartuję, naprawdę trochę rzeczy pomaluję na niebiesko. Aż się boję o oczy. Oczywiście z tego powodu czy nie będzie ten niebieski zbytnio raził.
A brunnery mam i to wcale niemało. Dla mnie też są OK.

Aprilku, buki na żywopłot. Super. Widziałam i bardzo taki żywopłot mi się podobał. To było u Anitki z "Mój azyl na wichrowym wzgórzu". Przepięknie wyglądał nawet zimą bo listki trzymały się aż do wiosny. I ten piękny bordowy kolor.
A cisy to jaka odmiana?

Tak, brąz i niebieski pasują do siebie bardzo. W sypialni mam brązowe ściany i do tego niebieskie elementy takie jak zasłony, grzejnik i luksfery do łazienki. Bardzo to fajnie wygląda
Ale w ogrodzie elementy niebieskie, poza kwiatami oczywiście, nie sprawdziły mi się. Przeszłam na szarości. Jednak za duży kontrast.
Znam ogród Anitki, piękne ma te buki u siebie
Cisy to baccata.
Kasya 17:45, 06 mar 2021

A czemu tak daleko ?
A gdzieś tu ?
April 17:47, 06 mar 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Świetne zakupy ! kocham buki i cisy

Cisów już mam całkiem sporo, teraz powiększam zasoby bukowe. Chcę jak najwięcej zimozielonych i liściastych. Przy moich sosnach to konieczne, żeby nie było tylko brązu w lesie.
April 17:48, 06 mar 2021

Kasya napisał(a)
No widzę ze ty to juz ostro sezon zaczęłaś

Oj bardzo ostro. Zastanawiam się czy nie przesadziłam Przez trzy lata będę sadzić to co zamówiłam nudząc się w lockdownie
April 17:53, 06 mar 2021

basia3012 napisał(a)

Wiesz Aprilku, paprocie są do cienia super. I są piękne. Oprócz paproci może coś zimozielonego np bergenie, rododendrony.

Z bylin do cienia fajne są też zawilce japońskie, tawułki Arendsa.
Ale to wszystko byliny więc przez pół roku będzie łyso. Czyli jakiś zimozielony szkielet by się przydał.

Zapomniałam z bylin do cienia wymienić świecznicę, szczególnie tą odmianę o bordowych liściach. Jest bardzo ładna. Ale są i odmiany o zielonych listkach. Pięknie rośnie w cieniu i podobno cudnie pachnie. Ja mam ją od zeszłego roku i bardzo mi się podoba, wysoka na około 1 metr.

Rododendronów już więcej nie będę sadzić. Te kilkanaście które mam, wystarczą. Za to bergenie kocham, wszędzie dosadzam. Świetnie wyglądają z hakone i z paprociami.
Misa będzie między trzema sosnami. A pomiędzy sosnami chcę dosadzić sumaka laciniata i klona srebrzystego Laciniatum bardzo fajny, roztrzepany jak klon palmowy.
Świecznice też mam, uwielbiam je. Jedną mam gigantyczną, niemal 2 metrową.
agata19762 17:56, 06 mar 2021

SZok
ile Ty już odwaliłaś roboty w ogrodzie...
już tak ciepło masz ?
u mnie jeszcze strasznie mokro w ogrodzie
jedynie byliny dzisiaj przycięłam i tym samym otworzyłam sezon ogrodowy

pozdrawiam cieplutko
April 17:57, 06 mar 2021

Mgduska napisał(a)

Ja lubię niebieskie koszule męskie A z kwiatów jest jeden wyjątek, który baardzo lubię, pomimo tego, że to chwast - to jest cykoria podróżnik, do której mam duży sentyment.

O taaaak, ja też. Podkradłam starą, niebieską koszulę eMa i noszę ją w ogrodzie
A tej cykorii nie znałam. Fajny kwiatuszek
April 18:01, 06 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Masz rację, w tym szaleństwie jest metoda.

Teraz masz czas przygotować miejsce docelowe na spokojnie, a one niech sobie już rosną

Ja jestem wzrokowcem. Lubię mieć a potem dopiero szukać miejsca. Oczywiście wstępna koncepcja zawsze jest. Ale i tak potem pewne zmiany wprowadzam i upewniam się dopiero jak widzę po wizji lokalnej
No i nie wiem czy takie kopane z gruntu dałyby radę po posadzeniu od razu na rabacie. Mogłabym ich nie upilnować. A tak, są większe szanse.