Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 08:55, 07 mar 2021

Kasya napisał(a)

Koło misy to trzeba pochodzić trochę bo w płaskim wymiarze zupełnie inny odbior jest

No i myślę i myślę. Niby miejsce wybrane, wszystkim się podoba ale jeszcze nie domknęłam tematu.
April 08:57, 07 mar 2021

Kasya napisał(a)
Zawijalas parocje ? Ja nie....

Tak, na wszelki wypadek. Często tak robię w pierwszym roku roślin wrażliwszych. W przyszłym roku "puszczę wolno"

Anda 09:03, 07 mar 2021

April napisał(a)

Het, het to nie ale kilkanaście metrów jednak jest. Nie potrzebuję patrzeć na wodę siedząc na tarasie, na którym i tak siedzę tylko jak goście są. Misa ma przyciągać wzrok, zachęcać do spaceru po ogrodzie. Ja to tak rozumiem. Ale wszelkie pomysły i uwagi mile widziane, może sobie czegoś nie uświadamiam co okaże się ważne

Miałam na myśli właśnie to, że patrząc na odbicia we wodzie, jakieś przebłyski, promyki... chcesz tam pójść i zobaczyć co to Masz taras lekko podwyższony, więc chyba będzie to możliwe.

Takie szczegóły to wg mnie tylko wizja lokalna może zdecydować Na zdjęciach stanowczo brakuje trzeciego wymiaru.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 09:04, 07 mar 2021

Kasya napisał(a)
Zawijalas parocje ? Ja nie....

Ja też nie....
mrokasia 09:08, 07 mar 2021

Miejscówka na misę mi się podoba, tylko wg mnie ważne by nie obsadzić misy szczelnie na około, nie utopić w roślinach. Chodzi o to by była częściowo widoczna i kusiła by do niej podejść. A myślałaś może o jakimś siedzisku w pobliżu?

Parocji nie owinęłam, klonów też nie, zresztą niczego nie owinęłam...
April 09:11, 07 mar 2021

Anda napisał(a)

Miałam na myśli właśnie to, że patrząc na odbicia we wodzie, jakieś przebłyski, promyki... chcesz tam pójść i zobaczyć co to Masz taras lekko podwyższony, więc chyba będzie to możliwe.

Takie szczegóły to wg mnie tylko wizja lokalna może zdecydować Na zdjęciach stanowczo brakuje trzeciego wymiaru.

No to zapraszam na wizję lokalną
Misa jest na tyle duża, 150cm, że z pewnością przyciągnie wzrok Zwłaszcza jeżeli uda mi się wokół niej zrobić ciekawe nasadzenia. A z tym już mam pewien problem.
Ta część między trzema sosnami to połowa wąskiej rabatki, jakieś 3,5 metra. Dalej w prawo, kolejne 3,5 metra, planuję buki Franken sztuk dwa i buk Silbertaler podsadzone Anabelkami. Teraz jednak zastanawiam się czy te dwie części jednej rabaty będą do siebie pasować.
April 09:14, 07 mar 2021

sarenka napisał(a)

Ja też nie....

Ja młode rośliny owijam, jeżeli są wrażliwe. Potem już nie.
April 09:18, 07 mar 2021

mrokasia napisał(a)
Miejscówka na misę mi się podoba, tylko wg mnie ważne by nie obsadzić misy szczelnie na około, nie utopić w roślinach. Chodzi o to by była częściowo widoczna i kusiła by do niej podejść. A myślałaś może o jakimś siedzisku w pobliżu?

Parocji nie owinęłam, klonów też nie, zresztą niczego nie owinęłam...

O siedzisku nie myślałam... Jakoś sobie tam nie wyobrażam ale może warto to przemyśleć.
Z tym utopieniem w roślinach też myślałam. Chciałam żeby z jednej strony rośliny do niej dochodziły ale z drugiego boku żeby było coś płożącego co podkreśli kształt misy. Jakieś rozchodniki niziutkie....np ostry.
Przyjeżdżaj, eM zrobi dobrą kawę i coś do kawy i będziemy dumać Tylko niech się cieplej zrobi.
Milka 09:21, 07 mar 2021

Za 5 godzin mnóstwo zrobiłaś, nie wiem czemu ja robię też długo, a tak szybko efektów nie mam
Anda 09:26, 07 mar 2021

Hah, kurczę, cessna mi się zepsuła Niestety, na wizję lokalną nie mam szans, ale dzięki za zaproszenie

Masz tam na tyle słonecznie że ten rozchodnik tam wytrzyma?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies