Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Kordina 13:30, 27 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te Twoje różaneczniki idealnie komponują się i z niezapominajką, i z redestem i z kaliną.

W tym ogrodzie to się wszystko ze wszystkim pięknie komponuje, a jeszcze nie zapominajmy o umiejętnościach fotografowania
Alija 23:48, 27 maj 2023

April napisał(a)

I jeszcze spam Arcydzięgiel Litwor. Pasuje chyba wszędzie

Arcydzięgiel wygląda fantastycznie, wspaniała roślina, szczerze mówiąc to nie spotkałam jej nigdy w realu.
Zachwyty nad ogrodem zostawiam, to zawsze ogromna przyjemność oglądać nowe zdjęcia.
April 11:45, 30 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Mam to samo z niezapominajkami. Kiedyś traktowałam je jak chwast póki nie odkryłam ich mocy wpasowywania się wszędzie

Dobrze że naprawiłyśmy swój błąd Ja mam w ogrodzie jeszcze ułudki i masę brunner, dzięki czemu rządy niebieskiego są mocno wydłużone
April 11:48, 30 maj 2023

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Piękny masz ten Rdest, muszę go kupić. Z rodkami też tak miałem jedna odmiana wypadła (dwa okazy w jednym roku), natomiast dwie inne odmiany pięknie rozkwitają.
Ale od jesieni się za nie wziąłem, woda i nawóz zrobiły swoje

Rdest wężowy jest świetny, szkoda tylko że nie kwitnie tak długo jak np himalajskie. No i nie znosi suszy. Część musi zmienić u mnie miejscówkę z tego powodu. Ale i tak gorąco go polecam.
Rodki kapryśne. Miałam lata że co roku żegnałam się z jednym lub dwoma. Chwilowo to wyhamowało ale choruje Marcel Menard, dwa egzemplarze z trzech. Też muszę iść w twoje ślady chyba i jesienią mocniej o nie zadbać.
April 11:50, 30 maj 2023

TAR napisał(a)

na razie nie mam gdzie przypomnialam

w sumie nie mam, poza jedna od Ciebie . Chcialam naprawic ale to raczej zimą bedzie trzeba zamowic, wyprzedane.

Niezapominajki wysiej w lesie, gdziekolwiek, potem sobie przesadzisz stopniowo.
Co fajniejsze roślinki znikają szybko z rynku, dlatego wielu sprzedawców korzysta na naszym zimowym amoku i że boimy się że zabraknie
April 11:53, 30 maj 2023

antracyt napisał(a)
Ale ładne światło złapałaś Do rdestu wzdycham i dopisuję do listy chciejstw. Podobno jest inwazyjny, ale tam gdzie go widzę oczami wyobraźni może sobie spacerować po rabacie do woli

Zuza, jak jest za dużo słońca to takie dziwne światło się robi. Trochę rozmyte, trochę prześwietlone, daje wrażenie mgły
Przyjedź w odwiedziny to rdestu nakopiemy ile chcesz. Ja w tym roku już się poddałam i paczek nie wysyłam. Za dużo mnie to zamieszania kosztowało. Nie ten wiek, nie to zdrowie Ale goście zawsze mile widziani
A rdest świetnie by się sprawdził w roli zadarniacza. Mógłby tylko dłużej kwitnąć.
April 11:56, 30 maj 2023

TAR napisał(a)

nie wierze, serio? jak pamietam to od dziecka mam slabosc do niezapominajek i konwalii, fiołkow. I to sie z wiekiem nie zmienilo. Zreszta wciaz przykuwaja moja uwage te wszystkie malutkie kwiateczki w lasach jak przetaczniki ozankowe, konwalijki, zawilce, bluszczyki i inne. U mnie nad bajorkiem kwitnie teraz cos na bialo, nie wiem co to ale pieknie zarasta.

April 11:57, 30 maj 2023

mrokasia napisał(a)
Ooooo, jakie ładne foteczki .
Cieszę się, że zawilce Ci się podobają, świetnie wyglądają w leśnym otoczeniu. A rdest wężownik u mnie jakoś dziwnie się ma - część kęp kwitnie ładnie, a reszta same liście posiada...

Kwitnie to co starsze, tam gdzie nowe rozłogi puszcza, zakwitnie w przyszłym roku U mnie w nowej miejscówce jest ekstra. Tylko obfocić powinnam. Trochę ciężko tam ze światłem dobrym.
Tak, zawilce cudne. Buziak
April 12:00, 30 maj 2023

Gosialuk napisał(a)
Teraz w lesie na biało kwitnie gwiazdnica wielkokwiatowa.

Jola ślicznie masz. To zdjęcie z tiarelkami bardzo mi się podoba.

Gwiazdnica bardzo mi się źle nazwa kojarzy
Tiarelki też skradły moje serce. Już zaczynają w większości przekwitać ale cały czas pojawiają się nowe pędy kwiatowe.
April 12:01, 30 maj 2023

Kasya napisał(a)
Ale jak to rdest juz kwitnie ?

Kasia, to rdest wężownik, nie himalajski, bo pewnie o nim myślałaś.