Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 09:57, 21 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
To taki bladoróżowy? Jeśli tak, to ja chyba mam. Wszystkie przetacznikowce są tak mniej więcej mojego wzrostu. Lila chyba wyższe od różowych...

Tak bladawiec. U mnie niski, do metra ale rośnie w najgorszej miejscówce w ogrodzie.
April 09:58, 21 cze 2023

mrokasia napisał(a)
Aprilku, Ty masz przetacznikowca Challenger? Mogłabyś pokazać jak teraz wygląda? Jak duży u Ciebie rośnie?

Już nie wiem gdzie piszę...
Tak, fot brak, do metra.
Ale stanowisko bardzo ciężkie, między sosnami, bez podlewania.
mrokasia 10:08, 21 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Kaśka, Ty to masz tyle miejsca, że jeszcze jeden ogródek by się zmieścił

Tiaaaa... trzeba było od razu gęściej sadzić. A tak to mam pomiędzy roślinami po 15cm odstępu. Musiałabym wszystko przesadzać a nie chce mi się. Może w przyszłości, jak będę coś wykopywać czy dzielić to bardziej ścieśnię.

April napisał(a)

Oczywiście że byłaś bezcenne towarzystwo Cmok. Przecież cię nie pominęłam?
Masz jeszcze miejsce? A na fotkach busz

Nie, nie, kochana, nie pominęłaś, ale uznałam za stosowane się odezwać i potwierdzić Twoje słowa . Cmok!
mirkaka 18:47, 21 cze 2023

April napisał(a)

Jak patrzę na te zdjęcia to jeden wniosek się nasuwa, hakonechloa to cudowna rośli na, nadaje elegancji, i wcale nie musi być w szpalerze jak u mnie, tylko w kępkach
Na trzecim zdjęciu to podrzeń żebrowiec? U mnie wegetuje bo sucho, a tu , jeśli to on, przepiękny
lilarose 21:04, 21 cze 2023

dzięki Jolu za te relacje. Tęskno mi za Wami a nie mogę się wyrwać wciąż od siebie. Dobrze, że wakacje za chwilę, wiążę wielkie nadzieje na odrobinę luzu
Gosialuk 22:18, 21 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Jak patrzę na te zdjęcia to jeden wniosek się nasuwa, hakonechloa to cudowna rośli na, nadaje elegancji, i wcale nie musi być w szpalerze jak u mnie, tylko w kępkach
Na trzecim zdjęciu to podrzeń żebrowiec? U mnie wegetuje bo sucho, a tu , jeśli to on, przepiękny

Też zwróciłam uwagę na tę paproć. Delikatna i silna zarazem.
Czekam na informację co to.
U siebie na takie kępy hakone nie mam co liczyć, ale tu i u Agatki Brzozowej przepięknie wyglądają.
Alija 22:56, 21 cze 2023

Mnie też bardzo podoba się ta paproć, taka zwiewna. Wydaje mi się, że mam podobną, ale malutką.
Widziałam te dwie naparstnice, może to być tzw. fascjacja czyli staśmienie. Przyczyną mogą być nagłe wstrząsy, na przykład gwałtowne zmiany pogody, uszkodzenie stożka wzrostu, itp. Tak wyczytałam.
April 06:54, 22 cze 2023

mrokasia napisał(a)

Tiaaaa... trzeba było od razu gęściej sadzić. A tak to mam pomiędzy roślinami po 15cm odstępu. Musiałabym wszystko przesadzać a nie chce mi się. Może w przyszłości, jak będę coś wykopywać czy dzielić to bardziej ścieśnię.

Nie, nie, kochana, nie pominęłaś, ale uznałam za stosowane się odezwać i potwierdzić Twoje słowa . Cmok!

Kasia, 15 cm to rośliny zaraz chyba zarosną? Ja mam tendencje do sadzenia za ciasno, dla odmiany I tak źle i tak nie najlepiej Ale przez to mamy co robić, dosadzać, przesadzać. Ruch w interesie jest
April 06:57, 22 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Hakonki, wszystkie odmiany, są na tyle wspaniałe że dobrze wyglądają zarówno pojedynczo, w szpalerze oraz jako łączka, czy w szachownicę W myśl zasady "ładnemu we wszystkim ładnie"

Tak, to podrzeń żebrowiec. Też się zakochałam i właśnie zamówiłam Choć boję się czy nie będzie tak jak u ciebie, czyli wegetacja na suchym. Ale muszę spróbować.
Może czasem podlej swojego?
Ale swoją drogą nie może u ciebie wszystko być piękne, bo pękniemy z zazdrości
April 07:00, 22 cze 2023

lilarose napisał(a)
dzięki Jolu za te relacje. Tęskno mi za Wami a nie mogę się wyrwać wciąż od siebie. Dobrze, że wakacje za chwilę, wiążę wielkie nadzieje na odrobinę luzu

Ja dla odmiany mam ciąg turystyczny w ten weekend też spędzam ogrodowo w gościnie, i przyszły też.... Już się nie mogę doczekać Dobrze mi robią takie spotkania. Polecam