Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ciągłych zmian.

Ogród ciągłych zmian.

Szymka 21:57, 03 gru 2023

Kolejne chciejstwo wykreślone z listy, to zawciągowiec o niesamowicie niebieskich drobnych kwiatuszkach.

Szymka 22:09, 03 gru 2023

Dopadła mnie też astrofobia.
Poniżej aster sercolistny 'Photograph' Cudowna mgiełka błękitnych, drobnych kwiatuszków.

Szymka 22:25, 03 gru 2023

Kolejna roślina z grupy, to boltonia gwiaździsta 'Snowbank" Wprawdzie czaiłam się na gatunek ale niższa Snowbank też jest urokliwa.

Kordina 00:11, 04 gru 2023

Aster wrzosolistny 'Snow Flurry' i sercolistny 'Photograph' (ten mi się podoba bardzo) w takim razie umieszczam na mojej liście planów pewno podobałby Ci się mój zakupiony w tym roku aster ‘Oktoberkaskade’ też ma fajne drobne stokrotki
Jeden ciemnofioletowy nn w tym roku wywaliłam, zbyt skłonny do grzyba, wyglądał brzydko może zastąpię go Photographem?
sylwia_slomc... 21:09, 04 gru 2023

Szymka napisał(a)
Posadziłam w tym roku przymiotno Karwinskiego, które długo wisiało na mojej liście. Jestem ciekawa czy przeżyje zimę.

Jeśli przeżyje i będzie rosło, błagam o nasionka
Szymka 11:34, 06 gru 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jeśli przeżyje i będzie rosło, błagam o nasionka

Nawet nie pomyślalam w tym roku żeby zebrać nasiona... Będę pamiętać
mirkaka 14:59, 06 gru 2023

Szymka napisał(a)

Nawet nie pomyślalam w tym roku żeby zebrać nasiona... Będę pamiętać

Dla mnie to koń Trojański, miałam jedną sadzonkę, za rok w kostce pełno małych roślinek, eliminuję do tej pory, więc nie bój się że nie zebrałaś nasionek, będziesz miała sadzonki
Szymka, Twój ogród aż puchnie od przepychu, roślin i kolorów, pięknie jest
Patrycja_KG_Lu 18:25, 13 lis 2024

Ale u Ciebie bogactwo różnych gatunków i odmian. Wpadasz czasem jeszcze na OGRODOWISKO?
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 08:16, 06 lip 2026

Dzisiaj udało mi się odwiedzić kolejny ogrodowiskowy ogród. Poznałyśmy się kilka lat temu na spotkaniu u AnPi i w końcu nadarzyła się okazja, żeby zobaczyć go na żywo.

Zdjęcia robiłam w samo południe, więc światło było wyjątkowo niewdzięczne i mam wrażenie, że nie oddają nawet połowy klimatu tego miejsca.

To ogród, który najlepiej odkrywa się powoli. Za każdym zakrętem jest jakiś kolejny zakamarek, stara cegła, wąska ścieżka prowadząca dalej albo miejsce, które aż prosi się, żeby na chwilę przysiąść. Bardzo lubię takie ogrody, które nie pokazują wszystkiego od razu, tylko zachęcają do spaceru i odkrywania kolejnych fragmentów.

Ogromne wrażenie zrobiło na mnie wykorzystanie starej cegły. Dodaje temu miejscu charakteru i sprawia, że wszystko wygląda bardzo naturalnie, jakby było tam od zawsze.

No i oczywiście warzywnik... Mój wzrok tradycyjnie uciekał właśnie tam. Pokaźny, świetnie utrzymany i od razu było widać, że to nie jest tylko kilka grządek "dla ozdoby", ale prawdziwy, żyjący warzywnik. Pomidorki zacnych już rozmiarów.

Dziękuję za zaproszenie i bardzo miłe spotkanie. Zawsze fajnie jest zobaczyć ogród nie tylko na zdjęciach, ale poczuć jego klimat na żywo.

Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 08:19, 06 lip 2026

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies