Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

MartaCho 22:56, 28 maj 2025

A porównując Otto- Lukena z Torem Goldem to którego bardziej lubisz? Ottona chyba nie widziałam na ostatnich zdjęciach… rozmiarowo one chyba są dość podobne.
Judith 23:13, 28 maj 2025

MartaCho napisał(a)
A porównując Otto- Lukena z Torem Goldem to którego bardziej lubisz? Ottona chyba nie widziałam na ostatnich zdjęciach… rozmiarowo one chyba są dość podobne.

Marta, ale Otto-Luyken to laurowiśnia, trudno porównywać. Otto - ciemny, Tor - jasny. Otto - raczej luźny pokroj, Tor - zwarty. Zupełnie inaczej kwitną: Otto - pałeczki, Tor - drobne kwiatki zebrane w kulisty kwiatostan. Ogólnie Otto jest IMO lekko ciężkawy w odbiorze, zaś Tor - subtelny.
Judith 23:15, 28 maj 2025

Magara napisał(a)
Z aparatem to była dobra decyzja Muszę pomyśleć gdzie mój jest
Będą zdjęcia cieszyć w długie zimowe wieczory

Szukaj, szukaj . Będziesz focić zawartość szklarni i nie tylko
Judith 23:16, 28 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Nie wiedziałam że Ty konwalie masz. Śliczne są, zapach uwielbiam. Jedna z firm ma wode perfumowana z dobrze odwzorowanym zapachem.

Za dzieciaka latałam po bukieciki do lasu i zawsze mnie komary tak pożarły że mama mi okłady z octu musiała robić.

Mam całe masy konwalii . Zapachu nie czuję, moje chyba nie pachną

LIDKA napisał(a)
I juz nie daj sie zakurzyc aparatowi.
Piękne foty.

Dziękuję
MartaCho 07:01, 29 maj 2025

Judith napisał(a)

Marta, ale Otto-Luyken to laurowiśnia, trudno porównywać. Otto - ciemny, Tor - jasny. Otto - raczej luźny pokroj, Tor - zwarty. Zupełnie inaczej kwitną: Otto - pałeczki, Tor - drobne kwiatki zebrane w kulisty kwiatostan. Ogólnie Otto jest IMO lekko ciężkawy w odbiorze, zaś Tor - subtelny.

Tak, tak, wiem, że to zupełnie dwa różne gatunki, podobieństwo widziałam tylko w docelowym rozmiarze. Dzięki za opinię! fajna ta Tor, że tak się powtórzę
edi75 08:00, 29 maj 2025

Pięknie pokazałaś urok kwiatów
Zdjęcia profeska
April 09:15, 29 maj 2025

Aparatem fotograficznym zdjęcia mają głębię. Niestety ja tylko telefonem robię i tego nie zmienię, bo nie widzę aparatem. Szkoda.
Trawniczek masz zieloniutki, zazdro, ja swojego nawet nie focę bo taka tragedia.
Fajnie masz rozplanowaną przestrzeń w ogrodzie
Judith 11:29, 29 maj 2025

MartaCho napisał(a)

Tak, tak, wiem, że to zupełnie dwa różne gatunki, podobieństwo widziałam tylko w docelowym rozmiarze. Dzięki za opinię! fajna ta Tor, że tak się powtórzę

To jeszcze dodam, że moja Otto jest dość młoda, zatem nie umiem porównać pokroju, jaki docelowo osiągną obie rośliny. Ze zdjęć w sieci wynika, że Otto jest raczej płaska i szeroka, zaś Tor jest kulista.
Judith 11:30, 29 maj 2025

edi75 napisał(a)
Pięknie pokazałaś urok kwiatów
Zdjęcia profeska

Dziękuję, Edi .
Judith 11:33, 29 maj 2025

April napisał(a)
Aparatem fotograficznym zdjęcia mają głębię. Niestety ja tylko telefonem robię i tego nie zmienię, to nie widzę aparatem. Szkoda.
Trawniczek masz zieloniutki, zazdro, ja swojego nawet nie focę bo taka tragedia.
Fajnie masz rozplanowaną przestrzeń w ogrodzie

Dziękuję, April .
Co do aparatu - samo focenie nim jest fajne, natomiast niestety nie ma w takiej sytuacji możliwości szybkiego podzielenia się zdjęciami. Trzeba najpierw ściągnąć je z aparatu na kompa .