Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Wiolka5_7 21:25, 06 sty 2023

Judith napisał(a)

Już topnieje. W nocy temperatura ma być na plusie… Jutro 8, dramat… Jak mróz będzie zwlekać z przyjściem (a przyjdzie z prwnoscią, jeszcze dwa miesiące zimy), to szlag trafi rośliny…

No tak jutro pewnie zniknie
Też mi się nie podoba ta zmienna pogoda.
Dziś zauważyłam , że już wychodzą mi tulipany, 3 tyg.wczesniej niż rok temu, oby to wszystko przystopowało jeszcze
Gruszka_na_w... 21:26, 06 sty 2023

Judith napisał(a)

Już topnieje. W nocy temperatura ma być na plusie… Jutro 8, dramat… Jak mróz będzie zwlekać z przyjściem (a przyjdzie z prwnoscią, jeszcze dwa miesiące zimy), to szlag trafi rośliny…

Problemy mogą być tylko z hortensjami ogrodowymi. Jeśli ktoś ma jakieś egzotyki, to one też mogą dostać po łapkach. Reszta roślin da sobie radę, zwłaszcza te z naszej strefy klimatycznej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 23:16, 06 sty 2023

U nas podobnie, a jutro ma być deszcz.
Judith 10:17, 07 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Problemy mogą być tylko z hortensjami ogrodowymi. Jeśli ktoś ma jakieś egzotyki, to one też mogą dostać po łapkach. Reszta roślin da sobie radę, zwłaszcza te z naszej strefy klimatycznej.

Haniu, wszak w naszym klimacie (dotychczasowym, do którego przyzwyczajone są rośliny) pogoda stosowna do rozpoczęcia wegetacji zaczyna się w marcu. Potem jest niebezpieczeństwo wystąpienia jedynie krótkotrwałych mrozów (które zawsze były niebezpieczne dla hortensji ogrodowych).
Jesli wegetacja zacznie się na początku stycznia, to mogą być jeszcze mrozy długotrwałe, które zabiją wszystkie pąki, które się pojawią. Nie tylko w naszych ogrodach…
Judith 10:19, 07 sty 2023

Basieksp napisał(a)
U nas podobnie, a jutro ma być deszcz.

Dzisiaj 5 stopni, po śniegu nie ma śladu. Szkoda . A ja kolejny rok zastanawiam sue, czy jest sens kupować narty biegowe. Gdy spadnie śnieg - chce biec do sklepu. Gdy stopnieje i nie zapowiada się nowy - stopuje mnie…
An_na 12:09, 07 sty 2023

Judith
A ja dopiero odczytałam Twoje piękne i jakże trafne życzenia noworoczne. Życzę sobie i Tobie i wszystkim czytającym aby się spełniły
Pogoda daje czadu u mnie też plus, minus, plus, minus, śnieg, deszcz, znów śnieg.
Martwię się o te moje roślinki, bo większość to świeżaki.

Ps.też poproszę o namiar na sprawdzony sklep internetowy
Gruszka_na_w... 13:36, 07 sty 2023

Judith napisał(a)

W związku z powyższym postanowieniem mam do Was wielką prośbę o namiary na priv o sprawdzonych szkółkach/sklepach ogrodniczych. Nie chcę zamawiać dwulistkowych mikro roślinek, zatem pewien znany sklep odpada.
Pomożecie? - chcę zamówić seslerie jesienne i rozchodniki Matrona.

Gdybyś mogła się podzielić namiarami, to byłabym wdzięczna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:43, 07 sty 2023

Judith napisał(a)

Haniu, wszak w naszym klimacie (dotychczasowym, do którego przyzwyczajone są rośliny) pogoda stosowna do rozpoczęcia wegetacji zaczyna się w marcu. Potem jest niebezpieczeństwo wystąpienia jedynie krótkotrwałych mrozów (które zawsze były niebezpieczne dla hortensji ogrodowych).
Jesli wegetacja zacznie się na początku stycznia, to mogą być jeszcze mrozy długotrwałe, które zabiją wszystkie pąki, które się pojawią. Nie tylko w naszych ogrodach…

Bawarka ostatnio wklejała zdjęcia z podnóża Alp. Wegetacja subtelnie też tam ruszyła, ale nic tym roślinkom nie będzie. Większość roślin potrafi się dostosować do takiej kapryśnej pogody. Ruszyły wierzby, przebiśniegi, pierwiosnki, ale one zastygają w momencie mrozów i potem znowu ruszają. Noce wciąż są chłodne, odpowiednio długie. Dla roślin to istotna informacja.
Judith 16:35, 07 sty 2023

Aniu, Haniu - namiar poszedł
Judith 17:01, 07 sty 2023

Dzisiaj w karmniku urzędowała wiewiórka. Wcinała słonecznik, aż wióry szły