Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 09:34, 11 gru 2011

elkatei napisał(a)

......... A jak u kogoś tylko pola, pola, .........., to żadnych ładnych widoków nie ma.

O, właśnie! właśnie! Dobrze mówisz!!! Moje widoki ogrodowe są dla krótkowzrocznych: o siatkę się opierają... 20x30..............

Dziewczyny, ten las u mnie to faktycznie daje dobre tło ale absolutnie nie zasłania płotu. Mało tego tam gdzi on jest na mojej działce to nawet nie mogę nic posadzic ,,na płocie" bo pod takimi dużymi drzewami nic nie urośnie co by mogło go zasłonic .W moim lesie stoi stół i ławki to zeby się odgrodzic od ludzi zrobiliśmy dodatkowy płot z desek. Widac go na zdjeciach pokazywanych wcześniej. Narysowałam moją działkę. To na zielono to jest las a wszystko co na czerwono obsadzałam sama żeby się osłonic przed ludźmi. W lesie fioletem jest zaznaczona osłona z desek. Zobaczcie ten las nie zasłania płotu ani na jednym metrze. Daję jeszcze trzy zdjęcia pokazujące jakie rośliny mam na obrysie płotu (tylko przykłady). Ja uważam,że pierwsza sprawa to obsadzic cały płot tak żeby się osłonic przed sąsiadami ale i zrobic tło dla pieknych roślin które potem sadzimy w ogrodzie. Myślę że im prędzej obsadzicie szczelnie płoty tym prędzej bedziecie zadowolone ze swoich ogrodów.Pozdrawiam.

an_tre 09:53, 11 gru 2011

Bogdzia napisał(a)

......... A jak u kogoś tylko pola, pola, .........., to żadnych ładnych widoków nie ma.

O, właśnie! właśnie! Dobrze mówisz!!! Moje widoki ogrodowe są dla krótkowzrocznych: o siatkę się opierają... 20x30..............

Dziewczyny, ten las u mnie to faktycznie daje dobre tło ale absolutnie nie zasłania płotu. Mało tego tam gdzi on jest na mojej działce to nawet nie mogę nic posadzic ,,na płocie" bo pod takimi dużymi drzewami nic nie urośnie co by mogło go zasłonic .W moim lesie stoi stół i ławki to zeby się odgrodzic od ludzi zrobiliśmy dodatkowy płot z desek. Widac go na zdjeciach pokazywanych wcześniej. Narysowałam moją działkę. To na zielono to jest las a wszystko co na czerwono obsadzałam sama żeby się osłonic przed ludźmi. W lesie fioletem jest zaznaczona osłona z desek. Zobaczcie ten las nie zasłania płotu ani na jednym metrze. Daję jeszcze trzy zdjęcia pokazujące jakie rośliny mam na obrysie płotu (tylko przykłady). Ja uważam,że pierwsza sprawa to obsadzic cały płot tak żeby się osłonic przed sąsiadami ale i zrobic tło dla pieknych roślin które potem sadzimy w ogrodzie. Myślę że im prędzej obsadzicie szczelnie płoty tym prędzej bedziecie zadowolone ze swoich ogrodów.Pozdrawiam.

Bożenko i efekt jest znakomity i warty powielenia pozdrawiam w niedzielny poranek, nawet dość słoneczny
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 10:49, 11 gru 2011

Aniu u mnie też słonecznie. Miło Cię widziec u mnie, a ja byłam u Ciebie ale wejdę jeszcze raz.
marzena 10:59, 11 gru 2011

witam dzisiaj... 'zdradzasz ' tajniki ogrodu ?może się nam przyda ? już dzięki Tobie kupiłam świerki serbskie
Bogdzia 11:04, 11 gru 2011

marzena napisał(a)
witam dzisiaj... 'zdradzasz ' tajniki ogrodu ?może się nam przyda ? już dzięki Tobie kupiłam świerki serbskie

To żadne tajemnice. U mnie las robi wrażenie że mam rozwiązany problem z tłem. Wszyscy tak myślą , więc wyprowadzam z błędu. Trzeba płoty obsadzac, chyba że się ma takie widoki za płotem jak Ty to nie trzeba. Marzenko a Ty masz sąsiada ,,przez płot"? A świerki to już miałas i wcześniej gdzieś sie dopatrzyłam.
marzena 11:13, 11 gru 2011

Bogdziu, ja mam obsadzoną dość gęstym lasem stronę wschodnią , od północy tez są iglaste ( świerki i jodły oraz modrzewie) ale tu powstały 'dziury' i tu właśnie posadziłam te świerki serbskie...
od południa jest rząd cyprysików groszkowych już wyrośniętych ( nie przycinam i nic nie robię z nimi, bo nie mam do tego siły...) a od wschodu ( aby nie zasłaniać widoków) są tylko krzewy liściaste w 2 rzędach ( ale mamy zamiar na wiosnę posadzić za nimi żywopłot z cisów...)
A sąsiadów to raczej mam daleko, ponad 0,5 km każdy...
Bogdzia 11:27, 11 gru 2011

marzena napisał(a)
Bogdziu, ja mam obsadzoną dość gęstym lasem stronę wschodnią , od północy tez są iglaste ( świerki i jodły oraz modrzewie) ale tu powstały 'dziury' i tu właśnie posadziłam te świerki serbskie...
od południa jest rząd cyprysików groszkowych już wyrośniętych ( nie przycinam i nic nie robię z nimi, bo nie mam do tego siły...) a od wschodu ( aby nie zasłaniać widoków) są tylko krzewy liściaste w 2 rzędach ( ale mamy zamiar na wiosnę posadzić za nimi żywopłot z cisów...)
A sąsiadów to raczej mam daleko, ponad 0,5 km każdy...

Tak mi się wydawało że u Ciebie nie ma bezpośredniego sąsiada, ale ze zdjęc nie można miec pewności dlatego pytałam.
ola 12:11, 11 gru 2011

A czy Ty Bogdziu osłaniasz przed zimą swoje RH, czy może osłaniałaś jak były małe, bo teraz to już wiekowe, dorodne? Chociaż widzę, że są one osłaniane przez duże rośliny iglaste. Uwielbiam różaneczniki, jednakże po zimie często mi chorują mimo nawożenia i zaszczepienia mikoryzą. Czy to może być powód przemażnięcia zimą, co może je osłabiać?
W tym roku parę z nich owinęłam włókniną, zobaczymy, czy to coś da.
Jeszcze jedno pytanie: czy masz u siebie różanecznik Polarnacht? Pozdrawiam.
ele2001 12:23, 11 gru 2011

Pieknie,Bogdziu a powiedz jak z RH radzisz sobie latem nie nie masz problemów z suszą no na zdjęciach wygląda że nie
Bogdzia 14:15, 11 gru 2011

ola napisał(a)
A czy Ty Bogdziu osłaniasz przed zimą swoje RH, czy może osłaniałaś jak były małe, bo teraz to już wiekowe, dorodne? Chociaż widzę, że są one osłaniane przez duże rośliny iglaste. Uwielbiam różaneczniki, jednakże po zimie często mi chorują mimo nawożenia i zaszczepienia mikoryzą. Czy to może być powód przemażnięcia zimą, co może je osłabiać?
W tym roku parę z nich owinęłam włókniną, zobaczymy, czy to coś da.
Jeszcze jedno pytanie: czy masz u siebie różanecznik Polarnacht? Pozdrawiam.

Olu nie osłaniam i nigdy nie osłaniałam.Nawet jak sa przesadzane na jesieni też nic nie robię. Jeśli Ci choruje to najlepsza rada przesadzic go, ale juz nie teraz tylko bardzo wczesną wiosną jak tylko ziemia rozmarznie. Oczywiście przygotowanie podłoza ma zasadnicze znaczenie. Pytasz o Polarnachta, czy to o niego chodzi? Ja owszem mam go ale to nie jest okaz zdrowia. U mnie rośnie w słońcu, to nie sa najlepsze warunki, ale nic bardzo złego z nim sie nie dzieje. Z doświadczenia wiem że jak są problemy to najlepiej przesadzic. Nigdy też w pierwszym roku po posadzeniu czy przesadzeniu nie nawożę żadnym nawozem oprócz dolistnego. Poszukam zdjęcie mojego Polarnachtu to później wkleję.