Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 16:10, 26 sty 2012

Eve napisał(a)
Dzięki Bożenko za informacje Mam ziemię ciężką na podłożu wapiennym i wiem, że to ziemia dla róż nie dla rh, ale co mam zrobić świadomie pakuję się w kłopoty

Dołki przygotowuję odpowiednie, torf biorę od szkółkarza, który jest producentem rh, sadzę wysoko, nawet trochę powyżej powierzchni ziemi, tak mi poradzono i to się sprawdza.

Tak się trochę boksujemy z moimi kwasolubnymi, w zasadzie sytuacja jest już prawie opanowana, najbardziej wkurzają mnie opuchlaki i problemy z chlorozą w zeszłym roku, ale wiem, że głównie wynika to ze słabej kwasowości ziemi. Zakwaszam dodatkowo kwasem ortofosforowym, który świetnie się sprawdza, dzięki niemu wyprowadziłam magnolię z beznadziejnego stanu - kwas ortofosforowy + chelat żelaza.

Ciężka ziemia i wapienne podłoże to na pewno duże minusy. Może nie sadź zbyt wielu rh i za to sadź róże bo te masz cudowne. U mnie jest akurat całkiem odwrotnie.Moim zdaniem nie ma co walczyc z warunkami jakie są w ogrodzie.Gdzieś czytałam że w takim przypadku radzą boki dołka wyłożyc dziurkowaną folią żeby ograniczyc wpływanie wody z niekorzystnym składem , ale nigdy tego nie robiłam wiec nie wiem czy to się sprawdzi.
bogumila 20:56, 26 sty 2012

hania 21:03, 26 sty 2012

Też dołanczam do pochwał ,Bogziu podziwiam ciężką pracę jaką musiałaś włożyć w tworzenie tego cudnego ogrodu!
Elfik 21:20, 26 sty 2012

Bogdzia napisał(a)
pół na pół ziemia i kwaśny torf (ale nie z marketu) , .
Bardzo mnie to zastanowiło... Dlaczego Bożenko? Ja kupuję na ogół w sklepie ogrodniczym, ale w markecie też mi się zdarza. Właściwie czytałam kiedyś taki artykuł, że podłoża należy kupować od konkretnego znanego producenta. Ale sklepy mają swoich dostawców i towar jest, jaki jest. A Ty masz jakieś złe doświadczenia?
Bogdzia 21:50, 26 sty 2012

hania napisał(a)
Też dołanczam do pochwał ,Bogziu podziwiam ciężką pracę jaką musiałaś włożyć w tworzenie tego cudnego ogrodu!

Haniu dziękuję ale mój ogród jak mój charakter, trochę niesforny, nie to co u Ciebie czyściutko, elegancko , z wielkim gustem.Cieszę sie jednak jeśli Ci się podoba.
Bogdzia 22:00, 26 sty 2012

Elfik napisał(a)

pół na pół ziemia i kwaśny torf (ale nie z marketu) , .
Bardzo mnie to zastanowiło... Dlaczego Bożenko? Ja kupuję na ogół w sklepie ogrodniczym, ale w markecie też mi się zdarza. Właściwie czytałam kiedyś taki artykuł, że podłoża należy kupować od konkretnego znanego producenta. Ale sklepy mają swoich dostawców i towar jest, jaki jest. A Ty masz jakieś złe doświadczenia?

Wszystkie rh które wsadziłam w ziemię z torfem z marketu ( nie będę pisac jakiego) musiałam przesadzic na szczęście nie było ich dużo bo w porę się zorientowałam. Ph tego torfu sprzedawanego w dużych sklepach jest za wysokie na ogół około 6 a powinno byc ok 4. Jest też wysuszone i słabo chłonie wodę. Nasze polskie są wilgotne i kwaśne nie tylko z nazwy, wiec je polecam.
an_tre 22:00, 26 sty 2012

Bożenko każdy ogród ma swój klimat, taki jak w wyobrażeniach ogrodnika i każdy jest piękny Twój i Hani są bardzo rożne a do każdego wchodzę z niekłamaną przyjemnością
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
marzena 22:03, 26 sty 2012

Bożenko, pooglądałam Twoje przepiękne rh i azalie a teraz podczytuję ( tez u Ciebie) jak z nimi postępować...
sama mam kilkanaście tych roślin, ale w sumie po posadzeniu ( właściwym, takim jak u Ciebie) nie za bardzo się nimi przejmowałam...ale jakoś sobie radziły... muszę wreszcie zastosować nawozy ...
Bogdzia 22:08, 26 sty 2012

an_tre napisał(a)
Bożenko każdy ogród ma swój klimat, taki jak w wyobrażeniach ogrodnika i każdy jest piękny Twój i Hani są bardzo rożne a do każdego wchodzę z niekłamaną przyjemnością

Aniu a Twój to co? prawdę mówiac to sporo jest tu ogrodów po których mozna by wycieczki oprowadzac i to jest super bo jest co oglądac. Każdy inny a wszystkie ładne a nawet bardzo ładne.
Bogdzia 22:15, 26 sty 2012

marzena napisał(a)
Bożenko, pooglądałam Twoje przepiękne rh i azalie a teraz podczytuję ( tez u Ciebie) jak z nimi postępować...
sama mam kilkanaście tych roślin, ale w sumie po posadzeniu ( właściwym, takim jak u Ciebie) nie za bardzo się nimi przejmowałam...ale jakoś sobie radziły... muszę wreszcie zastosować nawozy ...

No dobrze że posadziłaś prawidłowo to na jakiś czas miały odpowiednie składniki pokarmowe, ale już są dośc duze i myślę że będziesz musiała dac im nawozu by utrzymac je w dobrej formie. Od czasu do czasu czyta się i ogląda rh o które nikt podobno nie dba, ale byc moze rosną w wyjątkowo kwaśnym i zasobnym podłożu, albo te opowieści są przesadzone . Myślę że raz do roku to jest koniecznośc je zasilic.Ja podsypuję jak tylko rozmarznie ziemia, a potem drugi raz od razu po kwitnieniu ale prawde mówiac ten drugi raz to mniejszą dawke i głównie słabsze rośliny.