Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Mala_Mi 08:33, 27 sty 2012

Bożenko, wszystko sobie notuję i skorzystam z Twojego dośwadczenia..tylko z kupnem innego tofru będzie problem. Ale zawsze się zostaje wyjadz ciężarówką Tylko M postanowił, że już od wiosny robimy porządek z naszymi rh i je jeszcze raz przesadzamy...napewno posadzimy wyżej, bo u nas glina i co z tego, że zrobiliśmy duży dół....Zrobiliśmy zamiast wiadra z wodą.....wannę z wodą.
I parę innych rzeczy teżzrobiłam nie halo...ale mam nadzieję, że puki jeszcze dychają to może odzyskają siły.
malgocha1960 08:50, 27 sty 2012

Bogdziu,twój ogród to jak bajka nie z tego swiata,nie dziwie ci się,że nie chcesz opuszczać ogrodu w okresie kwitnienia rh,bo sama tak tez bym miała.Szkoda tylko,ze ona tak krótko kwitną i przez to nie moge zapałać do nich większą miłościa.Mam tylko 4 rododendrony,jedna azalię i jednego pierisa,który ma 2 lata,co roku przymarza i startuje od pozycji wyjściowej,więc ciagle jest maleńki.
Bogdzia 09:50, 27 sty 2012

asc napisał(a)
Bożenko, wszystko sobie notuję i skorzystam z Twojego dośwadczenia..tylko z kupnem innego tofru będzie problem. Ale zawsze się zostaje wyjadz ciężarówką Tylko M postanowił, że już od wiosny robimy porządek z naszymi rh i je jeszcze raz przesadzamy...napewno posadzimy wyżej, bo u nas glina i co z tego, że zrobiliśmy duży dół....Zrobiliśmy zamiast wiadra z wodą.....wannę z wodą.
I parę innych rzeczy teżzrobiłam nie halo...ale mam nadzieję, że puki jeszcze dychają to może odzyskają siły.

Myślę że nie powinnas miec wielkiego problemu z torfem bo chyba wszędzie są małe punkty sprzedaży roslin i u nich pewnie taki kwaśny torf będzie.Druga sprawa to posadzenie rh, można posadzic wyżej niz działka, ale duzo wyżej to też nie jest dobrze bo stale bedzie miał sucho a tego nie lubi, moze dobrze by było zrobic większy dół i na dno dac drenaż kamienie, piasek żeby ta woda spływała poniżej korzeni, a czasem szczególnie na wapiennych glebach lepiej z rh zrezygnowac i sadzic róże.
Bogdzia 09:58, 27 sty 2012

malgocha1960 napisał(a)
Bogdziu,twój ogród to jak bajka nie z tego swiata,nie dziwie ci się,że nie chcesz opuszczać ogrodu w okresie kwitnienia rh,bo sama tak tez bym miała.Szkoda tylko,ze ona tak krótko kwitną i przez to nie moge zapałać do nich większą miłościa.Mam tylko 4 rododendrony,jedna azalię i jednego pierisa,który ma 2 lata,co roku przymarza i startuje od pozycji wyjściowej,więc ciagle jest maleńki.

Małgosiu fakt że rh nie kwitną długo ale za to cały rok pieknie wyglądają. A jak juz kwitna to jest cud natury. No zadna roslina właściwie nie kwitnie tak długo jak by się chciało. Co do pierisa to te których młode przyrosty są czerwone faktycznie przemarzają co rok, miałam takiego i wyrzuciłam. mam taki który ma zielone przyrosty i nie przemarza wcale, ale te rosliny i tak mnie zawiodły bo cześciowo przemarzają im pąki kwiatowe a częściowo zrywa je zamarzniety śnieg, moze by było lepiej gdyby je lekko okrywac ale mnie się nie chce, tak ze prawie kazdego roku cześc pąków nie zakwita, moim zdaniem niezbyt ciekawa roślina. Miałam kilka tych z zielonymi przyrostami ale rozdałam i został mi jeden.
goniak 11:21, 27 sty 2012

Z ogromną przyjemnością obejrzałam Twoją kolekcję Rh
Bogdzia 11:25, 27 sty 2012

goniak napisał(a)
Z ogromną przyjemnością obejrzałam Twoją kolekcję Rh

Bardzo się cieszę Małgosiu. Pozdrawiam.
malgocha1960 11:53, 27 sty 2012

Własnie mam ten z czerwonymi przyrostami,ale latem za nim wtyknełam w ziemie kradzione gałązki pęcherznicy bordowe,ona szybko rośnie.Jak dobrze się ukorzeni i zacznie rosną to przesadzę pierisa w inne miejsce,może bedzie lepiej mu słuzyło.
Tosiek 13:01, 27 sty 2012

Naprawdę przepiękny masz ogród .Wizyta w nim na pewno nie jednego zaraziłal do rh i azalii .Mnie na pewno. Wiosną muszę coś poszukać dla siebie.Tylko musze jeszcze raz przeszykaś twój wątek w poszukiwaniu polecanych niezawodnych odmian.
Bogdzia 14:16, 27 sty 2012

Tosiek napisał(a)
Naprawdę przepiękny masz ogród .Wizyta w nim na pewno nie jednego zaraziłal do rh i azalii .Mnie na pewno. Wiosną muszę coś poszukać dla siebie.Tylko musze jeszcze raz przeszykaś twój wątek w poszukiwaniu polecanych niezawodnych odmian.

Bardzo proszę przeszukaj a gdyby była potrzebna jakas pomoc to się odezwij-pomogę jesli potrafię.
A moze Ci od razu podac?
Bogdzia 14:17, 27 sty 2012

malgocha1960 napisał(a)
Własnie mam ten z czerwonymi przyrostami,ale latem za nim wtyknełam w ziemie kradzione gałązki pęcherznicy bordowe,ona szybko rośnie.Jak dobrze się ukorzeni i zacznie rosną to przesadzę pierisa w inne miejsce,może bedzie lepiej mu słuzyło.

Małgosiu myśle że wszędzie będzie przemarzał ale spróbuj, zawsze warto to zrobic.