Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Elfik 22:21, 26 sty 2012

Bogdzia napisał(a)
Ph tego torfu sprzedawanego w dużych sklepach jest za wysokie na ogół około 6 a powinno byc ok 4.

No, no... mam ph-metr, będę sprawdzać... I reklamować u producenta! A co!
Bogdzia 22:24, 26 sty 2012

Ja kupuje torf z Łochowa jest bardzo dobry, ale nie wiem czy koło Ciebie mozna go dostac. Reklamowac można ale lepiej kupic dobry, posadzic rośliny i miec spokój.
marzena 22:26, 26 sty 2012

Bożenko, to mąż sadził tak porządnie kilka lat temu
i potem przestaliśmy się nimi przejmować... czyli zaraz na wiosnę ( marzec ?) zasilić je florovitem czy magiczną siłą ?
Bogdzia 22:35, 26 sty 2012

marzena napisał(a)
Bożenko, to mąż sadził tak porządnie kilka lat temu
i potem przestaliśmy się nimi przejmować... czyli zaraz na wiosnę ( marzec ?) zasilić je florovitem czy magiczną siłą ?

Magiczną siłą dotąd nie zasilałam bo uważałam że to nawóz interwencyjny do bardzo osłabionych roślin, ale wydaje się ze jest bardzo dobry. Wiec robie tak. Po zimie przeglad wszystkich roślin. Te o zbyt żółtych liściach opryskuję płynnym florowitem z domieszką florowitu do iglaków, tak rozcieńczam jak jest w przepisie. Opryskuje nawet kilka razy jesli jest taka potrzeba w odstępie kilku dni az liście stana sie zielone i sztywne.A pod wszystkie rośliny jak tylko rozmarznie ziemia( marzec albo kwiecień zalezy od pogody) sypie nawóz w granulkach do rododendronów i ten sam po kwitnieniu w mniejszej dawce i pod słabsze rosliny.
alinak 22:37, 26 sty 2012

Bogdzia ma racje że bez dobrej opieki rh nie dadzą rady . to wrażliwe rośliny a poza tym hodowle robią już takie mutacje gatunków że obserwuję iż rośliny z roku na rok w sprzedaży są coraz słabsze i podatniejsze na choroby , to samo dotyczy wrzosów . już dawno nie udało mi sie kupić serii żeby nie padło choć kilka . kiedyś nie było z nimi najmniejszego problemu
Elfik 22:44, 26 sty 2012

Biedna Bożenko- Bogdziu... Aleśmy Cię dziś wyeksploatowały! Pewnie padasz ze zmęczenia! Ja już daję Ci spokój... Pa, dobranoc
Bogdzia 22:47, 26 sty 2012

Elfik napisał(a)
Biedna Bożenko- Bogdziu... Aleśmy Cię dziś wyeksploatowały! Pewnie padasz ze zmęczenia! Ja już daję Ci spokój... Pa, dobranoc

Nie jest tak żle Elfiku jeszcze nie padłam,a myślę że to wazne żeby odpowiednio zadbac o rośliny którym jednak tworzymy my odpowiednie srodowisko. Kolorowych snów Elfiku.
wanda7 07:37, 27 sty 2012

Bogdziu, dziękuję ci bardzo za cenne wskazówki. Już sobie zapisałam i chyba za twoją radą przesadzę te moje rododendronciny w inne, dobrze przygotowane miejsce
Bogdzia 07:47, 27 sty 2012

wanda7 napisał(a)
Bogdziu, dziękuję ci bardzo za cenne wskazówki. Już sobie zapisałam i chyba za twoją radą przesadzę te moje rododendronciny w inne, dobrze przygotowane miejsce

Jeśli przesadzisz to w pierwszym roku nie dawaj nawozu, tylko opryskaj liscie tak jak pisałam, niech nabiorą sił a nawóz doglebowy mógłby spalic drobne korzonki.
Bogdzia 07:47, 27 sty 2012

wanda7 napisał(a)

Jeśli przesadzisz to w pierwszym roku nie dawaj nawozu, tylko opryskaj liscie tak jak pisałam, niech nabiorą sił a nawóz doglebowy mógłby spalic drobne korzonki.

Zdublowało sie niestety.