Dziękuję za miłe słowa o ogrodzie.Madlen, ja swoje rododendrony w większości kupowałam u p Ciepłuchy w Konstantynowie. Nie byłam jednak już u niego ze 2-3 lata bo i nie mam już gdzie sadzic rh. Jeśli pisze że nie prowadzi sprzedaży detalicznej to pewnie z niej zrezygnował, bo faktycznie ma tak dużych odbiorców zagranicznych że może nie miec czasu na detalistów. Bardzo sie tym zmartwiłam bo u niego można było dostac fajne rośliny. Ja dopiero w tym roku pierwszy raz zamówiłam rośliny w internecie (od pół roku dopiero mam internet na stałym łączu). Tu na Ogrodowisku wiele osób poleca takie adresy na zakupy ( i ja też u nich zamówiłam) www.pracowniaogrodnicza.pl i www.rosarium.com.pl Mają dobry asortyment i wiele osób u nich kupowało i są zadowoleni, więc Ci polecam.
Dawno nie było bajeczki wiec dziś napiszę, ale traktujcie moje rymy z przymróżeniem oka.Była już bajka ,, Kto lubi słoninkę?", a dziś będzie:
Kto lubi jabłuszka?
Zawiesiła babcia jabłuszka na drzewie,
wnusio patrzy, jest zdziwiony, o co chodzi nie wie.
Śnieg na dworze i mróz trzyma
jeszcze długa będzie zima.
Minął dzionek albo dwa
jabłko pomarszczoną skórkę ma.
Babciu jabłka ci zmarniały
nie patrz na nie przez dzień cały.
Babcia jednak patrzy w szybkę,
woła wnuczka ruchem szybkim.
Popatrz ptaki przyleciały
wszystkie jabłka podziobały.
Powiesił jabłka wnusio w ogrodzie
i jemiołuszek wyglądał co dzień,
ale tym razem jego jabłuszkami
zajęły się ptaki zwane kwiczołami.
Jabłka bardzo im smakują
więc na drzewie zanocują
potem od samego rana
wezmą się znów do dziobania.
Jabłka bardzo pyszne były
ale właśnie się skończyły,
odleciały i kwiczoły
tak się zakończył spektakl wesoły.
Jedno jabłuszko na boku
uniknęło ptasiego wzroku.
Wisi sobie wciąż na drzewie
żaden ptaszek o nim nie wie.
O , przepraszam coś sie rusza
widac tam małego ptaszka,
o juz widzę że jabłuszkiem
objada się dziś modraszka.
Najpierw jedna, potem druga
na jabłuszko sobie sfruwa.
Jedna jak ma sfrunąc nie wie
sięga po jabłko siedząc na drzewie.
Aniu kilka takich bajeczek jest wcześniej w moim watku ale teraz trudno będzie je znaleźc, ale są też w ,,pogaduszkach"-,,bajki przyrodnicze" , kilka pierwszych niestety niedokładnie przeniesione z mojego wątku.