Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 11:14, 14 kwi 2026

vita napisał(a)
W Gdyni jest najlepiej zaopatrzona hurtownia tkanin, wydałam majątek

U mnie też orka, wczoraj kilkanaście taczek kompostu rozwiozłam, ale mojego nie da się siać, za tłysty.

Gdzie ta hurtownia?

Jaką włóczkę kupiłas na ten entrelac? I co ma z niej powstać?
Entrelacowy wzór jest tez idealny na czapkę. Zrobiłam kilka
Chust tez kilka.
Moja ulubiona wygląda tak:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6I0IHeY451luNGo0fGnL7goIuTmImetS99ns0n7iTvxXUsci3eyiZrr0U65T_NnrkYpP-SgQQ3k05O7NyWwImTaLck8imPqNThHQHsZIwEitA9QNL_5hCVCgczAslJwSzObVbdyO1AOc8lShHUOmGmCklBzFhiWAJiZTaSb-GFy6s6pPgC3T-mhmbWgfR/s4032/IMG_1332.jpeg
Wafel 11:43, 14 kwi 2026

Taaa - Gdynia - dzieciństwo - zakupy... Skąd ja to znam
Ewa777 12:19, 14 kwi 2026

Bardzo ciekawy ten wzór. Może kiedyś coś zrobię tą techniką.
Czy w tym linku jest chusta zrobiona przez Ciebie? Bardzo ładna.
Miskantowo 14:40, 14 kwi 2026

Ewa777 napisał(a)
Bardzo ciekawy ten wzór. Może kiedyś coś zrobię tą techniką.
Czy w tym linku jest chusta zrobiona przez Ciebie? Bardzo ładna.

Tak, to moja chusta
Ta technika wydaje się skomplikowana ale kiedy już się zacznie to taka łatwa, „telewizyjna” robótka. Nie ma konieczności liczenia oczek i pilnowania się bez przerwy.

Przy ażurowych wzorach, takich skomplikowanych, nie jestem w stanie nawet sluchać audiobooków.

Całe szczęście, że wolę prostsze chusty.
Takie ażury dłubałam tylko kilka razy, dla kogoś mocno zaprzyjaźnionego.

https://tysiacoczekiwloczek.blogspot.com/2014/06/archiwalnie-postanowiam-wkleic-tu.html
Miskantowo 14:43, 14 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Taaa - Gdynia - dzieciństwo - zakupy... Skąd ja to znam

Dokładnie

Tym razem wybieram się na spacerniak po Gdyni.
Zakupów nie będzie.

Poza tym…moja siostra mówiła mi cos o jakimś genialnym serniku z malinami…
Muszę wziąć namiar i przy następnej wizycie Małżona może wyskoczymy na kawę i sernik.
TAR 16:17, 14 kwi 2026

Miskantowo napisał(a)

Gdynia kojarzy mi się głównie …z zakupami.
Kiedy byłam dzieckiem/nastolatką to jeździłam tam z mama przy okazji zakupów odzieżowych

Lubię Gdynię bardzo choc ze wstydem muszę przyznać, że byłam tam ładnych parę lat temu.

Mam po drugiej stronie Trojmiasta praktycznie całą rodzinę bo w Rumii mieszka moja siostra i siostrzenice z rodzinami.
Muszę kiedyś pojechać do nich miastem a nie obwodnicą i zrobic sobie gdyńską wycieczkę.
Wiem jak potrafi zmienic się miasto przez pół roku (Gdańsk potrafi zaskakiwać ) i zapewnie Gdynia tez jest inna od tej zapamiętanej.

Koniecznie jedz. Zmiany sa przeogromne. Wiem, bo ja w tygodniu czesto robie miastem trase Gdansk-Gdynia. I czasem kilka tygodni jest zaskakujace.
Tez za starych czasow kupowalam odziezowke w Gdyni na Swietojanskiej w swiecie butikow mniej lub bardziej markowych. Jest tez tam cukiernia z najlepszymi paczkami. Jak bedziecie mialy okazje to zaliczcie paczki u Wenty. Maz mi czasem cale pudlo kupuje jak jest tam przy okazji. Sa przepyszne.
Miskantowo 16:34, 14 kwi 2026

TAR napisał(a)

Koniecznie jedz. Zmiany sa przeogromne. Wiem, bo ja w tygodniu czesto robie miastem trase Gdansk-Gdynia. I czasem kilka tygodni jest zaskakujace.
Tez za starych czasow kupowalam odziezowke w Gdyni na Swietojanskiej w swiecie butikow mniej lub bardziej markowych. Jest tez tam cukiernia z najlepszymi paczkami. Jak bedziecie mialy okazje to zaliczcie paczki u Wenty. Maz mi czasem cale pudlo kupuje jak jest tam przy okazji. Sa przepyszne.

Pączki mam na czarnej liście od czasu kiedy w chwili pomroczności jasnej weszłam tuż po Wielkanocy na wagę w łazience…
Do Gdyni może sobie zrobię samodzielną wycieczkę.
Joku 16:56, 14 kwi 2026

Odnośnie kompostu:
Ja zazwyczaj nie przesiewam bo albo mi się nie chce albo czas goni, wcześniej nie miałam sita.
Sypię jak leci, wybieram jedynie jakieś większe kawałki. Po kilku tygodniach nie ma śladu, wszystko się rozłożyło.
Ale przesiany kompost tak pięknie się prezentuje . Wiem, bo raz przesiałam.

Ja mam podobnie z jeżdżeniem nad morze. Niby niedaleko ale mnie nie ciągnie. Bywam raz na kilka lat. A do Rumi można teraz dojechać nową obwodnicą, tzn. częściowo bo w Karwinach trzeba wjechać na starą. Ta nowa jest mniej zatłoczona.
Miskantowo 17:37, 14 kwi 2026

Joku napisał(a)
Ja zazwyczaj nie przesiewam bo albo mi się nie chce albo czas goni, wcześniej nie miałam sita.
Sypię jak leci, wybieram jedynie jakieś większe kawałki. Po kilku tygodniach nie ma śladu, wszystko się rozłożyło.
Ale przesiany kompost tak pięknie się prezentuje . Wiem, bo raz przesiałam.

Ja mam podobnie z jeżdżeniem nad morze. Niby niedaleko ale mnie nie ciągnie. Bywam raz na kilka lat. A do Rumi można teraz dojechać nową obwodnicą, tzn. częściowo bo w Karwinach trzeba wjechać na starą. Ta nowa jest mniej zatłoczona.

Joku, ode mnie do Rumii jedzie się obwodnicą około 40-45 minut.
Oczywiście nie mówimy o godzinach szczytu.
TAR 21:00, 14 kwi 2026

Miskantowo napisał(a)

Pączki mam na czarnej liście od czasu kiedy w chwili pomroczności jasnej weszłam tuż po Wielkanocy na wagę w łazience…
Do Gdyni może sobie zrobię samodzielną wycieczkę.

Stara, pączki nigdy nie sa na czarnej liscie, chocby nie wiadomo ile waga pokazywala