Annna12
22:53, 22 kwi 2021

Witaj Martka

Pamiętam jak kupiłam pierwsze źdźbło mojego a już dwa lata później zrobiła się z niego cudowną kępa która tak mnie urzekła, że trawy ozdobne od tego czasu stały się jednym z kilku moich ogrodowych "must have'.
Po przemyśleniu, dziękuję Ci za to pytanie na temat zmian. Ważne jest zrozumienie powodu braku zadowolenia z czegoś, bo łatwiej jest podjąć działania naprawczę

Rabata stipowo - cisowa jest skończona i tu raczej nic nie zmieniam w tym sezonie.. Genralnie przez ten rok wielu ogrodowych przemyśleń i obserwacji doszłam do wniosku, że nie lubię gdy na rabacie w danym momencie dzieje się za dużo. Podziwiam rabatę zaprojektowaną w taki sposób, że w danej chwili/sezonie prym wiedzie jedna roślina a pozostałe robią jej tło. Widać wtedy zarówno wiedzę ogrodniczą, ale można też wyeksponować roślinę..
Stipowo-cisowa taka powinna być według mnie ale na 100% powiem Ci za rok bo w takim kształcie będę ja widziec dopiero ten rok który się zaczyna

Natomiast na drugiej rabacie którą opisuje jest za dużo bałaganu. Własnie brakuje mi tu takiego skupienia na detalu w danym okresie.. i tak muszę teraz przemyśleć tą długą rabatę aby po piwrsze podzielić ja na 3 odcinki a po drugie żeby roślinki współgrały ze sobą w czasie i eksponowały swoje piękno nie przysłaniając się. Np, żeby jeżówka nie kwitła w momencie gdy np trzmielina oskrzydlona jest najpiękniejsza czyli ognista.. no i takei tam..

Może i sobie wymyśliłam ale.... tak właśnie chcę mieć

W sumie fajnie, że zadałaś mi to pytanie bo w zasdzie odpwiedź na nie opisuje mój plan ogrodowy... zaprojektować roślinność tak, aby cieszyła moje oko w każdej chwili roku

uff... dużo pisania