Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Narsilia 17:16, 02 mar 2024

LIDKA napisał(a)

glina i zielsko szukaj

W sumie pytanie blondynkowe mogłam na to wpaść , ale ja mimo że epoka komputera,FB itd to jakoś nie mogę się w tym odnaleźć .

Wkoncu obejrzałam ogród w 360 stopni piękny jest , co się pewnie powtarzam , taki przytulny ,dopieszczony

A mam pytanko gdzieś na zdjęciach wyczytałam Lidka , że z budleji zrezygnowałas czemu?
I te derenie na pniu sama tak prowadziłas w drzewko czy kupiłaś gotowe i czy często je tniesz?
Narsilia 20:10, 02 mar 2024

Uff tuje na północnej wsadzone do tego całą darń zerwana z powiększania rabat wrzucona w przestrzec między domem a płotem na północnej stronie do u było tam w poprzednich latach sporo przekopów i zmienia usiadła i środkiem był uskok.

Narsilia 20:13, 02 mar 2024

Do ego postępy prac na rabatach darń zerwana , wstępnie przekopane , chwasty wyrwane wygrabione , zdjęcie jeszcze przed równaniem kancika
Pomocnicy pozwolili na jeszcze dodatkowe 20 cm i rabata ma teraz w całości 3 metry od płotu.
LIDKA 20:59, 02 mar 2024

Narsilia napisał(a)

W sumie pytanie blondynkowe mogłam na to wpaść , ale ja mimo że epoka komputera,FB itd to jakoś nie mogę się w tym odnaleźć .

Wkoncu obejrzałam ogród w 360 stopni piękny jest , co się pewnie powtarzam , taki przytulny ,dopieszczony

A mam pytanko gdzieś na zdjęciach wyczytałam Lidka , że z budleji zrezygnowałas czemu?
I te derenie na pniu sama tak prowadziłas w drzewko czy kupiłaś gotowe i czy często je tniesz?

Z budleji zrezygnowałam z żalem tylko dlatego że one szybko rosły i baliśmy się że rozwalą nam korzenie oczyszczalnie. Ta rabata jest na zbiornikach i sączkach.
Uwielbiałam je. Rano z kawką szłam się gapić na motyle. Były ich całe chmary.

Derenie na pniu kupiłam. Tu niedaleko jest taki pan policjant na emeryturze co szczepi różne drzewka i krzaki.
Były niedrogie. Początkowo mają wiotkie łodygi ale po 3 latach drewnieją i grubną.
Myśle że za rok pościągam im podpory.

Tne różnie. Zwykle raz.
Teraz ciełam we wrześniu dość krótko. Na wiosnę już ich nie ruszę.

Szkółka od od dereni nazywa się Varella i jest w Sulechowie ale oni chyba nie wysyłają.
LIDKA 21:02, 02 mar 2024

Narsilia napisał(a)
Uff tuje na północnej wsadzone do tego całą darń zerwana z powiększania rabat wrzucona w przestrzec między domem a płotem na północnej stronie do u było tam w poprzednich latach sporo przekopów i zmienia usiadła i środkiem był uskok.

Coś czuję że tu powstanie ładny zakątek.
Tujki super.
Linię kroplującą planujesz?
LIDKA 21:06, 02 mar 2024

Narsilia napisał(a)
Do ego postępy prac na rabatach darń zerwana , wstępnie przekopane , chwasty wyrwane wygrabione , zdjęcie jeszcze przed równaniem kancika
Pomocnicy pozwolili na jeszcze dodatkowe 20 cm i rabata ma teraz w całości 3 metry od płotu.

Dobra robota.

Zostawisz te iglaczki jak są czy porozsadzasz rzadziej ?

Czy tu planujesz żywopłot?

Bardzo fajne są. Co to jest na nóżce pod płotem?

Fajnie że myślisz o zimozielonych.
Ja mam ich za mało.
Agatorek 23:16, 02 mar 2024

Właśnie chciałam napisać o tych zimozielonych. Wg mnie są niedoceniane. A bez nich ogród przez prawie pół roku jest łysy .
Fajnie wygląda ta rabata po lewej stronie, zacytowana przez Lidkę
ElzbietaFranka 10:19, 03 mar 2024

Witam Klaudio

U ciebie dużo do czytania. Zaraz idę tyrać, mielić przycięte przez rozdrabniarki.
Wyrzuć ta folie z tej ziemi ona nic nie daje i tak będą chwasty rosły bo się sieja z wiatrem a chwast wiadomo wszędzie wyrośnie.
Korzenie krzaków nie oddychają.
Np tuja ma korzenie prawie pod wierzchem drobniutkie jasno brązowe i wypuści je nad folia. Korzenie szukają tlenu.

Lepiej daj karton który zatrzyma na początku chwasty wyrastające z ziemi. I na kartony wysyp korę. Kartony grube malarskie kupisz w marketach.

Będę zaglądać.
ElzbietaFranka 10:24, 03 mar 2024

Narsilia napisał(a)
Przy okazji mam pytanie mam wrzosy z zeszłego roku powiedzcie mi czy moje je przyciąc i wsadzić na rabatkę będą żyły czy w donicach po zimie są do wyrzucenia.

Wrzosy nie są do wyrzucenia.
Narazie trzymaj je jeszcze w donicach jak się ociepli to przesadź do gleby. Nie podlewaj aby nie zgniły korzenie. Przed posadzeniem wzrusz korzenie aby szybciej skleiły się z ziemią rodzima. Wrzosy to kwasoluby.Po tygodniu przytnij sekatorem do zielonego.
ajka 17:43, 03 mar 2024

Ładna i duża rabata u ciebie powstaje. Widzę przemyślana.

Wrzosy i wrzosce trudno utrzymać w glebie, są często podpedzane. U mnie przetrzymały tylko dwa wrzosce i wrzosy kupowane w ogrodniczych sklepach. Z marketów, czy ze straganów, pożyly u mnie co najwyżej parę miesięcy mimo że sadzone w kwaśnej glebie. Już się w to nie bawię, szkoda zachodu