Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Narsilia 11:41, 27 lut 2024

Judith napisał(a)

Dlaczego masz podpadać? Dobrze, ze mamy różne gusty, by dzięki temu mamy różne ogrody Ja uwielbiam hortensje, ale z uwagi na ich zapotrzebowanie na wodę z bólem zrezygnowałam z kupowania kolejnych...
Taras jest od wschodu, ale pytanie właściwe to jak długo jest tam słońce? Ja mam rabaty od południa zupełnie pozbawione słońca (drzewa!) i rabaty od wschodu, które maja słońce pół dnia, co w moim ogrodzie oznacza stanowisko super słoneczne
Jeśli słońca jest sporo, to poszłabym w róże okrywowe poprzeplatane wysokimi kwitnącym bylinami. Do tego nieco trawek, wkomponowane w to istniejące kulki. To rabata przed tarasem, widoczna z kilku okien - ma być radosna i kolorowa .

Ufff to dzięki za zrozumienie , słońce jest tak gdzieś do 13 .00 więc można powiedzieć że pół słoneczna rabata.
No mam chyba skrzywienie bo ciągle mam wrażenie że łyso i daje może za dużo tych zimo zielonych spotem nie ma miejsca na byliny a całą zimę pisałam w kajecie przeglądając ogrodowisko, książki , Pinterest , sadzić trawy i byliny .

To czyli róże, szałwia i trawa sesleria jest plan muszę to jeszcze jakoś wrysowac wam do oceny

Rach ciach i jest plan jesteście boskie

Ps. To teraz jeszcze rabata wschodnia i północna do projektu.
anuska2507 12:08, 27 lut 2024

Właśnie, dlaczego miałabyć podpadać Jest tyle roślin, każdemu mogą podobać się inne.
A na północnej rabacie nie chciałabyś żywopłotu? Byłby tłem dla roślin.
Judith 12:13, 27 lut 2024

Jako towarzystwo dla róż rozważ jeszcze stipy i molinie dudszus - są zwiewne i delikatnie plączą się z różami.
NowaKiKi 17:36, 27 lut 2024

Poprzegladaj byliny i na pewno cos bedzie w Twoim guscie.
Widze ze Ty masz odwrotnie niz ja, bo u mnie prawie wogole zimozielonych roslin
Narsilia 20:46, 27 lut 2024

anuska2507 napisał(a)
Właśnie, dlaczego miałabyć podpadać Jest tyle roślin, każdemu mogą podobać się inne.
A na północnej rabacie nie chciałabyś żywopłotu? Byłby tłem dla roślin.

Dokładnie tak stwierdziłam bo jednak widać mocno zaplecze sąsiada i osłoni od północnego wiatru co by nie na gorąco już dziś byłam i kupiłam 25 Tui szmaragd jutro zrobię zdjęcie jak to wygląda mam nadzieję że uda mi się je wkopać ,

przed nimi chce posadzić funkie bo od 2 lat na nie choruje ale ona potrzebują cienia i do tej pory nie było takiego miejsca .
Narsilia 20:48, 27 lut 2024

Judith napisał(a)
Jako towarzystwo dla róż rozważ jeszcze stipy i molinie dudszus - są zwiewne i delikatnie plączą się z różami.

Ta trześlica bardzo fajna ale nie spotkałam takiej trawy u nas w szkółkach muszę popytać.

Dziękuję Judith
Narsilia 21:09, 27 lut 2024

NowaKiKi napisał(a)
Poprzegladaj byliny i na pewno cos bedzie w Twoim guscie.
Widze ze Ty masz odwrotnie niz ja, bo u mnie prawie wogole zimozielonych roslin

Ojej jest trochę bylin które mam w ogrodzie i które pokochałam ichce więcej , napewno rozchodniki, szalwie ,funkie i żurawki .
Ale trochę przez budżet zawsze kupuję dosłownie po 2,3 sztuki i one u mnie gina a że ogród młody to jeszcze nie ma z czego rozmnażać .
Narsilia 21:11, 27 lut 2024

Dziś na roboczo to tylko bałagan to tu ,to tam ogarnialam , a to wyrwanie ostatniego drzewa w sadzie , a to pielonka w podwyższonych grządkach, ale znalazłam rozsianego pięknego , na zapowiedź wiosny
LIDKA 22:13, 27 lut 2024

Narsilia napisał(a)

Lidzia bardzo podoba mi się twój pomysł , czasem właśnie warto się tak podpytać bez sugerowania i gdy ktoś myśli to samo co ty szczególnie doświadczony ogrodnik to się człowiek trochę dowartościowane,

Tak ten rodek to prezent był w zeszłym roku miał tylko jeden pak kwitnący w tym jest już dużo lepiej dużo kwaśnej ziemi mu dałam ale tak to chyba brak wody po zimie i miksturki , dziękuję tak zrobię

Ja Cie przepraszam za te nie proszone rady. Ja już tak mam. Gadam i gadam.

I gwoli wyjaśnienia. Nie jestem i nie czuję się doświadczona ogrodniczką.
Zanim przyszłam tu na forum popełniłam kupę błędów.
Staram się już nie popełniać błędów i ciągle się uczę.
Jestem trudnym uczniem bo słucham i niby rozumiem a i tak robie na czuja po swojemu.

LIDKA 22:18, 27 lut 2024

Będziesz zdzierac darń tam gdzie te pasy flizeliny?

Ja bym to grubo zasypała zrębkami. Trawa zgnije. Potem przy sadzeniu usuwała bym te szmatę po kawałku.

Chyba że masz perz? Bo na niego ten sposób nie zadziała. Trzeba go wybrać przy przekopywaniu.