Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Narsilia 15:01, 15 mar 2024

Angelika95 napisał(a)
Hej, co tam teraz działasz? Czy przerwa?

Ależ skąd każdą wolną chwilę spędzam przy robocie dziś wieczorkiem pochwalę się zdjęciami , dziękuję za pamięć o mnie
Narsilia 15:05, 15 mar 2024

LIDKA napisał(a)

U mnie też takie na rabacie południowej.
Może się po paru cięciach zrównają.

Ja moje mam plan podrównać a potem puszcze wolno. Nie chce mieć ich do cięcia na stare lata kiedy oklapne z sił.

Lidzia jakie stare lata to za sto lat no mnie mąż uprasza żeby podcinać dobrej wysokości co są te równiejsze ale to faktycznie zajęcie dla muskulatury , bo przycięcie tyłu tui z rękami w górze uuu
Narsilia 20:32, 15 mar 2024

Kilka ostatnich dni jak tylko pogoda dopisywała dzialałam nad wyznaczonymi rabatami , rwanie darni , kopanie grabienie ,sadzenie i zrębka ufff było tego trochę .

Na zdjęciu rabata z wrzosami o które pytałam zobaczymy co z nich będzie. Do tego sadzonki cisa od teścia , dwa małe bukszpany , zawciąg nadmorski, podzieliłam kępy trzcinnika i dwie tuje jako element wyroki zimozielony . Narazie wygląda to bardzo mizernie , ale mam nadzieję że w sezonie będzie zdobiło.
Narsilia 20:36, 15 mar 2024

Do tego dwie pozostałe długie rabaty , ta sama procedura wybrana darń , przekopane, wygrabione na to ułożyłam agrotkanine.

Rabata czeka na wsadzenie żurawek które rozmozylam , napewno dosadze różowa szałwie , więcej miskantow gracilimus.I ogólnie zrobię Tetris na rabatach .
Narsilia 20:38, 15 mar 2024

Taki ogólny widok na ogród , trawa się zieleni , a bardziej to moje trawochwastiwisko ale tym się zajmę w ostatniej kolejności .
Narsilia 20:40, 15 mar 2024

Przy okazji ładnej pogody obsadzilam już kilka donic , bratek , stokrotka i podzielona Kępa trzcinnika .
A przed domem postawiłam na urocze różowe goździki
Narsilia 20:41, 15 mar 2024

Moje pierwsze cebulowe
Angelika95 21:29, 15 mar 2024

Fajnie, że sobie działasz. Każda godzina w ogrodzie zbliża do celu, tak sobie powtarzam wtedy, kiedy mam czas wyjść właśnie tylko na godzinkę. Masz bardzo dużo zimozielonych, czas dodać kwitnące
Monika83 21:43, 15 mar 2024

Narsilia napisał(a)
Póki co apropo imienin pierwszy wczesny prezent to skrzynie z kompozytu zrobione przez teścia samodzielnie , bardzo mi się podobają fajny nowoczesny kształt no i płyta tarasowa,kompozytowa nie do zdarcia do tego duży pojemnik co ja tu posadzę ...

W zeszłym roku miałam pelargonie różowe przy domu a wy jakie kompozycje polecanie na sezon 2024.

Skoro lubisz pelargonie to może supertunia vista bublegum?, ja osobiście nie przepadam za tymi kwiatkami pelargoniami i supertuniami ale każdy lubi coś innego
Narsilia 06:53, 16 mar 2024

Angelika95 napisał(a)
Fajnie, że sobie działasz. Każda godzina w ogrodzie zbliża do celu, tak sobie powtarzam wtedy, kiedy mam czas wyjść właśnie tylko na godzinkę. Masz bardzo dużo zimozielonych, czas dodać kwitnące

Tak zdecydowanie taki jest plan żeby dodać więcej roślin kwitnących i w większych plamach kolorystycznych , dostałam od teściowej duża kępę rozchodnika do podziału to mi z 10 wyjdzie jak nic a jeszcze mam 4 swoje one się szybko rozrastają więc będzie szał na jesień.

Do tego napewno dużo szałwi, dokupie lawendy i jeszcze zobaczymy co mnie przyciągnie w sezonie .

Generalnie staram się trzymac dwóch kolorów w ogrodzie różu i fioletu jeśli chodzi o kwitnące.

Ewentualnie biel bo powiedzmy że też taki jest styl ogrodu formalny geometryczny to też żeby to nie był miss masz kolorystyczny.