Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

LIDKA 19:55, 01 mar 2024

Narsilia napisał(a)

No w sumie bardzo dobry pomysł bo do tej pory nie miałam gdzie wsadzić tych żółtych żurawek bo je przypalalo słońce tak to wygląda póki co przygotowane rozstawione czekam na podłogę bo pada

Mam podobne miejsce w ogrodzie. Pokazałam Ci w poście wcześniej.
Moja mini rabatka ma 1.10 m głębokości. Te żurawki i hosty mają linię kroplującą.

Gdzie chcesz sadzić te żurawki?

LIDKA 19:57, 01 mar 2024

Narsilia napisał(a)
Przy okazji mam pytanie mam wrzosy z zeszłego roku powiedzcie mi czy moje je przyciąc i wsadzić na rabatkę będą żyły czy w donicach po zimie są do wyrzucenia.

Obetnij i wsadź. One muszą mieć przepuszczalną glebę. Ja już nie sadze w mojej glinie. Za dużo zachodu. Żyły tylko 1 sezon. Też mialam całą zimę w donicach.
Narsilia 00:49, 02 mar 2024

LIDKA napisał(a)

Mam podobne miejsce w ogrodzie. Pokazałam Ci w poście wcześniej.
Moja mini rabatka ma 1.10 m głębokości. Te żurawki i hosty mają linię kroplującą.

Gdzie chcesz sadzić te żurawki?

Oj dokładnie Lidziu po robocie już nie zrobiłam dziś żadnego zdjęcia tej roboty na północnej rabacie ale jutro się poprawie i pochwale , bo zakwasy mam dziś niemiłosierne ale duma jest

Nie usuwaj zdjęć proszę będę moja podręczna inspiracja bo właśnie tak to sobie wyobrażałam bo mam parę funkii, ale u mnie wszędzie patelnia i te jasne żurawki też mogą nie lubić słońca bo tym ciemnym nie przeszkadza bo już mam dwa zagoniki na rabacie wschodniej i pięknie się wybarwiają i kwitną.

Dziękuję również za odpowiedź o wrzosach mam taki kawałek na tyłach ogrodu gdzie sam piach i lekka ziemia ( bo tak to u mnie też głównie glina)więc zobaczę jak im będzie
LIDKA 03:33, 02 mar 2024

Te żurawki i hosty pod tujkami mają ciasno bo miały byc tylko tuje tu. No ale wiało nudą. To ścieżka z tarasu na główną część ogrodu. Mam tam dość gęsto i w zasadzie poza wiosennym oczyszczaniem nic tu nie robie.
Na zielsko nie ma miejsca.
Żurawki mam z przeceny i dostane, bez nazw i bałam sie sadzić je na słońcu. A hosty głównie dostane.
Narsilia 07:25, 02 mar 2024

LIDKA napisał(a)
Te żurawki i hosty pod tujkami mają ciasno bo miały byc tylko tuje tu. No ale wiało nudą. To ścieżka z tarasu na główną część ogrodu. Mam tam dość gęsto i w zasadzie poza wiosennym oczyszczaniem nic tu nie robie.
Na zielsko nie ma miejsca.
Żurawki mam z przeceny i dostane, bez nazw i bałam sie sadzić je na słońcu. A hosty głównie dostane.

Ja tam mam chyba 1,3 m może do 1,5 jeszcze rozciagne to powinno im być dobrze przez długi czas .

Hosty chyba późno startują prawda , bo zuraweczki to cały rok je widać.

No i fajnie taka samoobsługowa rabata .

Ps zaczęłam czytać na nowo Twój watek Lidzia aby sobie przypomnieć jak powstawał Twój pełny ogród ale te ponad 500 stron robi wrażenie w 3 lata
LIDKA 08:08, 02 mar 2024

Te 500 stron to ja mam bom gaduła.

W skrócie:
Wprowadzka 2019
Do 2021 elwacja opaski płoty i podjazd
2020 pierwsza siana trawa-wyschła;( tuje na żywoplot wsadzone w trawe -polowa wypadła.

2019/2020 pierwsze drzewka i roślinki bez ładu i składu.

2021 rewolucja bo powstał plan tu na O i się zaczęło prawdziwe ogrodowanie. Rabaty zaczełam jeszcze przed płotami.
Wyznaczyliśmy rabaty, przesadziłam z M wszystko co dotąd miałam. Część roślin rozdałam np jałowce i jarzębiny.
Uzupełniłam żywopłoty dookoła.
Zaczełam sadzić kolejne rośliny.

W 22 wziełam firmę ogrodniczą do obrzeży i placyku pod basen z kostki, nawodnienia, wyrównania pod trawnik. Pierwszy siew trawnika w lutym nieudany. Drugi zrobiłam z pomocą teścia w maju.
W sierpniu była już gęsta trawka.

2023 dosadzanie i pielęgnacja i wreszcie był czas na tarasowanie.
W międzyczasie mialam 2 operacje i dużo czasu. Ogródek mi uratował psyche.

Dzieci mam dorosłe, pracuje zawodowo dość dużo. Ogród pokochałam i mąż też. Mam jego pomoc wsparcie zwłaszcza techniczne np to on chciał kosiarkę samojezdną i nawodnienie. To on zadbał o wyprowadzenie kabli i wody do ogrodu itd.

LIDKA 08:09, 02 mar 2024

Na insta mam spacer po ogrodzie to można zobaczyć co gzie mam.

Cały czas się uczę i uważam że mam za mało doświadczenia.
Narsilia 11:19, 02 mar 2024

LIDKA napisał(a)
Te 500 stron to ja mam bom gaduła.

W skrócie:
Wprowadzka 2019
Do 2021 elwacja opaski płoty i podjazd
2020 pierwsza siana trawa-wyschła;( tuje na żywoplot wsadzone w trawe -polowa wypadła.

2019/2020 pierwsze drzewka i roślinki bez ładu i składu.

2021 rewolucja bo powstał plan tu na O i się zaczęło prawdziwe ogrodowanie. Rabaty zaczełam jeszcze przed płotami.
Wyznaczyliśmy rabaty, przesadziłam z M wszystko co dotąd miałam. Część roślin rozdałam np jałowce i jarzębiny.
Uzupełniłam żywopłoty dookoła.
Zaczełam sadzić kolejne rośliny.

W 22 wziełam firmę ogrodniczą do obrzeży i placyku pod basen z kostki, nawodnienia, wyrównania pod trawnik. Pierwszy siew trawnika w lutym nieudany. Drugi zrobiłam z pomocą teścia w maju.
W sierpniu była już gęsta trawka.

2023 dosadzanie i pielęgnacja i wreszcie był czas na tarasowanie.
W międzyczasie mialam 2 operacje i dużo czasu. Ogródek mi uratował psyche.

Dzieci mam dorosłe, pracuje zawodowo dość dużo. Ogród pokochałam i mąż też. Mam jego pomoc wsparcie zwłaszcza techniczne np to on chciał kosiarkę samojezdną i nawodnienie. To on zadbał o wyprowadzenie kabli i wody do ogrodu itd.

No to już mam piękne streszczenie i plan ramowy łatwiej się będzie odnaleźć i zdjęcia podziwiać z postępów prac , Boziu współczuję operacji mam nadzieję że juz teraz wszystko dobrze i same pozytywne rzeczy się przytrafiają .

A jeżeli chodzi o mężów to usmiechnelam się bo też nie mogę narzekać przy pielonce nie pomoże ale i nie oczekuje tego fajne że chce pomóc przy tych technicznych rzeczach ,woda , nawadnianie, kable , rury spustowe itd.
Narsilia 11:19, 02 mar 2024

LIDKA napisał(a)
Na insta mam spacer po ogrodzie to można zobaczyć co gzie mam.

Cały czas się uczę i uważam że mam za mało doświadczenia.

Ooo koniecznie chce zobaczyć spacer po ogrodzie, musisz mi dać namiary gdzie to znaleźć na insta.
LIDKA 13:42, 02 mar 2024

Narsilia napisał(a)

Ooo koniecznie chce zobaczyć spacer po ogrodzie, musisz mi dać namiary gdzie to znaleźć na insta.

glina i zielsko szukaj