Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Angelika95 00:53, 28 lut 2024

Też bym pomyślała o kartonie i zrębkach jak nie dasz rady ściągać darni. Ja musiałam, bo miałam chwastowisko i góry, doliny, a Ty masz ładnie równo
anuska2507 09:34, 28 lut 2024

Narsilia napisał(a)

Dokładnie tak stwierdziłam bo jednak widać mocno zaplecze sąsiada i osłoni od północnego wiatru co by nie na gorąco już dziś byłam i kupiłam 25 Tui szmaragd jutro zrobię zdjęcie jak to wygląda mam nadzieję że uda mi się je wkopać ,

przed nimi chce posadzić funkie bo od 2 lat na nie choruje ale ona potrzebują cienia i do tej pory nie było takiego miejsca .

Czyli jednak
Hostowisko to fajny pomysł Możesz pomieszać z żurawkami albo hakone (te o jasnych liściach też wolą cień), żeby coś zostawało na rabacie na zimę, kiedy zanikną hosty.
Narsilia 14:01, 28 lut 2024

LIDKA napisał(a)

Ja Cie przepraszam za te nie proszone rady. Ja już tak mam. Gadam i gadam.

I gwoli wyjaśnienia. Nie jestem i nie czuję się doświadczona ogrodniczką.
Zanim przyszłam tu na forum popełniłam kupę błędów.
Staram się już nie popełniać błędów i ciągle się uczę.
Jestem trudnym uczniem bo słucham i niby rozumiem a i tak robie na czuja po swojemu.

Lidzia kochana jakie nie proszone , ale to proszone i to jak , cieszę się , że ktoś odwiedza wątek i się interesuje a jak już doradzi to miód na moje oczka , a ty jeszcze tak trafiłas w mój gust bo dokładnie o tych roślinach myślałam , ale potrzebowałam aby ktoś mi to zaproponował

Ale właśnie dzięki tym błędom jesteś doświadczona i miło posłuchać o tych doświadczeniach a u ciebie taki piękny ogród lubię go bardzo odwiedzać
Narsilia 14:06, 28 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Będziesz zdzierac darń tam gdzie te pasy flizeliny?

Ja bym to grubo zasypała zrębkami. Trawa zgnije. Potem przy sadzeniu usuwała bym te szmatę po kawałku.

Chyba że masz perz? Bo na niego ten sposób nie zadziała. Trzeba go wybrać przy przekopywaniu.

Perzu jest trochę i szczawiu dużo wielkie korzenia długie , ale muszę wybrać tą ziemię chcąc nie chcąc bo też jak mam niżej rabatę to wtedy mam piękny kancik i mniej mi wrasta trawy i łatwiej kosi trawnik .

Brat ma glebogryzarkę muszę pożyczyć wzruszyć to wtedy będzie szło , łatwiej , ale tak wszędzie tam gdzie czarne ma być rabata czy do zerwania już nie chce siebie dobijać ile to metrów
Narsilia 15:06, 28 lut 2024

anuska2507 napisał(a)

Czyli jednak
Hostowisko to fajny pomysł Możesz pomieszać z żurawkami albo hakone (te o jasnych liściach też wolą cień), żeby coś zostawało na rabacie na zimę, kiedy zanikną hosty.

No w sumie bardzo dobry pomysł bo do tej pory nie miałam gdzie wsadzić tych żółtych żurawek bo je przypalalo słońce tak to wygląda póki co przygotowane rozstawione czekam na podłogę bo pada
Narsilia 15:09, 28 lut 2024

Przy okazji mam pytanie mam wrzosy z zeszłego roku powiedzcie mi czy moje je przyciąc i wsadzić na rabatkę będą żyły czy w donicach po zimie są do wyrzucenia.
Narsilia 18:32, 01 mar 2024

Dziś udało mi się trochę podziałałac w ogrodzie tuje na północnej już wsadzone .

Do tego mąż się zlitował i pomógł mi zerwać całą darń z wyznaczonych rabat we dwoje zajęło nam to po 1,5 h dwa popołudnia i najlepsza terapia małżeńska

Na pociechę po ciężkiej pracy przy okazji zakupów kupiłam pierwiosnek z pełnymi kwiatami piękne są do tego mozna po kwitnieniu do gruntu są wieloletnie.

Narsilia 18:37, 01 mar 2024

Oprócz tego ratowałam od sąsiada który sprzedał działkę kilka lat temu i przejął ja deweloper, żurawki spod płotu który pewnie lada dzień runie .

Były w dwóch kolorach zabiedzone ukryte globoko w trawie . Narobiło mi się bardzo dużo sadzonek mam nadzieję że wszystkie się przyjmą
Judith 19:11, 01 mar 2024

Ojacie! Dobry uczynek - uratowałaś roślinom życie oraz korzyść - rośliny za darmoszke . Fajowo .
LIDKA 19:53, 01 mar 2024

Zdjęć po robocie pewno nie było sił zrobić.

Brawo Pracusie.

Fajnie że masz te żurawki i że Ci się chciało je ratować.

Zobacz moje posadzone w nogach tuji. To wschodnia strona domy. Ocienia je płot z rana, ciut słońca a potem je ocienia dom.
Posadzone na przemian z hostami.

Niektóre żurawki nie lubią słońca.

Jak obejrzysz zdjęcia usunę.