Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Narsilia 07:04, 16 mar 2024

Monika83 napisał(a)
Skoro lubisz pelargonie to może supertunia vista bublegum?, ja osobiście nie przepadam za tymi kwiatkami pelargoniami i supertuniami ale każdy lubi coś innego

Jeśli chodzi o skrzynki to napewno muszę dać tamcoz wyższego jakąś trawkę ,do tego mam ochotę na przewieszajaca Mulenbekie nigdy nie miałam ale widziałam w różnych kompozycjach i te listeczki są urocze .

Jako kwitnący element chciałabym coś zmienić zamiast pelargonie więc może faktycznie te surfinie gdy ich nie miałam.
Angelika95 09:36, 16 mar 2024

Oprócz szałwii i rozchodników z moich ulubionych to jeszcze jeżówki i kocimiętki, piękne i bezproblemowe
Narsilia 11:17, 16 mar 2024

Angelika95 napisał(a)
Oprócz szałwii i rozchodników z moich ulubionych to jeszcze jeżówki i kocimiętki, piękne i bezproblemowe

Kocimiętki się waham bo takie pokładające mi się kojarzą , no i boję się że wszystkie okoliczne koty się u mnie zleca hihi
Angelika95 11:54, 16 mar 2024

U mnie ani jedno ani drugie się nie sprawdziło, mam odmianę Walker's Low, pewnie zależy na jakiej glebie rosną. U mnie sucho i piaskowo
Narsilia 13:43, 16 mar 2024

Angelika95 napisał(a)
U mnie ani jedno ani drugie się nie sprawdziło, mam odmianę Walker's Low, pewnie zależy na jakiej glebie rosną. U mnie sucho i piaskowo

Czyli ładnie wyglądają i nie leżą na nich koty non stop to muszę się za taką rozejrzeć za tą odmianą to będzie moje kolejne chciejstwo
LIDKA 13:47, 16 mar 2024

Ładne te skrzynki zrobił teść. supertunie polecam. miałam w zeszłym roku, rosną szybko, sa gęste i ucięte gałazki łatwo sie ukorzeniają.
w tym roku na razie mam bratki a potem wsadze supertunie. kupie na lokalnej giełdzie.

Angelika95 13:51, 16 mar 2024

Narsilia napisał(a)

Czyli ładnie wyglądają i nie leżą na nich koty non stop to muszę się za taką rozejrzeć za tą odmianą to będzie moje kolejne chciejstwo

Kup sobie nawet na próbę 1 czy 2
LIDKA 13:57, 16 mar 2024

Narsilia napisał(a)

Lidzia jakie stare lata to za sto lat no mnie mąż uprasza żeby podcinać dobrej wysokości co są te równiejsze ale to faktycznie zajęcie dla muskulatury , bo przycięcie tyłu tui z rękami w górze uuu
nasze tuje nie obcinaliśmy jakoś drastycznie ale niektóre miały już tak grube pędy ze nozyce elektryczne nie dały rady. docinałam takim dużym sekatorem do gałęzi.

My z mężęm jeszcze lata jeszcze jako tako mamy ale młodość już nie pierwsza - synki dorosłe 26 i 23 lata. ale trzeba myśleć o przzyszłosci tej ogrodowej też bo sił będzie ubywać. Choroby nas dopadły, wyszliśmy z tego ale nie chcemy już harować ponad siły.
Dlatego nie bede cieła żywopłotu w zielone ściany choć baaaardzo mi się podobają.

LIDKA 14:06, 16 mar 2024

Narsilia napisał(a)
Kilka ostatnich dni jak tylko pogoda dopisywała dzialałam nad wyznaczonymi rabatami , rwanie darni , kopanie grabienie ,sadzenie i zrębka ufff było tego trochę .

Na zdjęciu rabata z wrzosami o które pytałam zobaczymy co z nich będzie. Do tego sadzonki cisa od teścia , dwa małe bukszpany , zawciąg nadmorski, podzieliłam kępy trzcinnika i dwie tuje jako element wyroki zimozielony . Narazie wygląda to bardzo mizernie , ale mam nadzieję że w sezonie będzie zdobiło.

Rabata zapowiada się fajnie, a nie myślałaś pociągnąć tej rabaty do końca tej skrzynki po prawo?
Narsilia 15:36, 18 mar 2024

LIDKA napisał(a)

Rabata zapowiada się fajnie, a nie myślałaś pociągnąć tej rabaty do końca tej skrzynki po prawo?

Ta ostatnia skrzynia będzie przeniesiona i może jeszcze uda się dorobić dwie aby było łącznie 6 w jednej linii , a tak Ludzia narazie zostawię takie przejście bo jak spaceruje z młodym to takie kółeczka między rabatami robimy , ale kto wie czy z czasem jej nie dołączę .

Ps. Bardzo fajnie Lidzia że u siebie rozpisałas ile trzeba włożyć pracy i pieniędzy w trawnik w porównaniu z rabatami , wkoncu mąż usłyszałam to od kogoś poza mną że to ciężka i droga sprawa i rabaty naprawdę wychodzą taniej no i ciekawiej pięknej .tak więc wielkie dzięki za to.