Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Narsilia 15:29, 22 mar 2024

Hej już pisałam na innych wątkach , że udziela mi się ponury nastrój tej wiosny najpierw zachęci słonkiem a potem odpłaca mrozem, wiatrem i deszczem ehhh.

W ogrodzie udało mi się tylko posadzić podzielone rozchodniki ,które dostałam od kochanej teściowej i nawet nie zrobiłam zdjęcia tylko położyło mnie do łóżka .

Na pociechę jednak wychodzą mi pierwsze moje sadzone cebulowe irysy syberyjskie , dotrwałam je w Dino za 5 zł , już nie mogę się doczekać, sadzone w lutym . Teraz już wiem że będzie wielkie sadzenie na jesieni bo daje to tyle szczęścia i ekscytacji .Oto malutki dowodzik.
LIDKA 23:08, 22 mar 2024

Ja nie mam irysów. Jeszcze...

Przyszły truskawki. Szałwi jeszcze nie posadziłam a już zamówiłam lawendy. Na allegro sadzonki w paletce znalazłam. Taniutko wychodzą.

Ja mam smutek z braku czasu na ogród. Teraz w niedziele pracuje.
To za dużo nie zdziałam.
Musze truskawki posadzić bo nie mogą zbyt długo stać w wodzie.

Środa wolna to ogarnę zakupy i porządki.

Jakie masz plany na najbliższy czas? Te ogrodowe oczywiście.

Narsilia 21:02, 24 mar 2024

O pochwal się jaką odmianę albo konkretną aukcje to może zmalpkuje bo potrzebuje też lawendy .

I apropo planów jak wkoncu wyjdę z okropnej grypy która mnie dopadła i pominęłam tyle pięknej pogody na robotę w ogrodzie i w domu , to pierwsze co to dalsze tetrisy na tych nowych powiększonych rabatach .

Tak się im przyjrzałam i chyba zrobiłam za dużo powtórzeń symetrycznych , zamiast sadzić rośliny w większych grupach .

I to jest mój plan aby teraz to co tam jest pogrupować w masę to co trzeba do dokupić ale tylko w ramach gatunków i odmian których mam i może zbliżę się do tych pięknych efektów na ogrodowisku.

Ale pogody jak na lekarstwo , a tu jeszcze tuje do podcięcia , krzaki azali rodaków do zasilania , rabaty do ściółkowania no nie wiadomo w co ręce włożyć .
LIDKA 22:09, 24 mar 2024

https://allegro.pl/oferta/lawenda-munstead-sadzonki-sadzonka-10-szt-15267538271

Zamówiłam 1 wielopak.

Spokojnie się wylecz.
Powikłania grypy są paskudne.

W ogrodzie porobisz spokojnie. Dopiero marzec. Zdążysz Klauduś a zdrowie ma się jedno.

Co za rośliny chcesz dokupować?

Ja grubsze roboty mam porobione.
Teraz przesadzanki, dosadzanki i tetrisy.

W maju pojadę do szkółki do Przytoku po byliny. Mam parę km tylko a szkółka ma duży wybór.
Coś dokupie ale czekam żeby mi powychodziło wszystko co mam.

Jeszcze nie widze paru roślin np krwawnic i werbeny.

Narsilia 08:16, 25 mar 2024

LIDKA napisał(a)
https://allegro.pl/oferta/lawenda-munstead-sadzonki-sadzonka-10-szt-15267538271

Zamówiłam 1 wielopak.

Spokojnie się wylecz.
Powikłania grypy są paskudne.

W ogrodzie porobisz spokojnie. Dopiero marzec. Zdążysz Klauduś a zdrowie ma się jedno.

Co za rośliny chcesz dokupować?

Ja grubsze roboty mam porobione.
Teraz przesadzanki, dosadzanki i tetrisy.

W maju pojadę do szkółki do Przytoku po byliny. Mam parę km tylko a szkółka ma duży wybór.
Coś dokupie ale czekam żeby mi powychodziło wszystko co mam.

Jeszcze nie widze paru roślin np krwawnic i werbeny.

Oo faktycznie fajna cena no i też wolę więcej a mniejsze egzemplarze.

No uwierz mi że po porodzie tak mi się pogorszyło to zdrowie że czuje się jak bym się 10 lat zestarzała miałam ciężki poród , mega anemię może dlatego , aż zazdroszczę dziewczyna bum i za miesiąc figura ta sama co przed ciążą albo nawet chudsze no i z samopoczuciem nic im się nie zmieniło , szczęściary .

Ale teraz uważam na siebie bo więcej tych infekcji łapie no i tak muszę po biadolić ale nie mam odwagi zaryzykować wyjść.

A dokupić chce jeszcze szałwie niska zwarta jaką odmianę na rabatę pod tarasem i trawę seslerie , kocimiętkę spróbuję w małej ilości , lubię krzewy tawuły i chce jej dokupic i jeśli nie zdarze podzielić traw gracilimus to je też.
A na wschód berberysy bordowe do żurawek bo ładny to daje kontrast i chyba też w przyszłości takie drzewa dołożę.

A na front mąż mi obiecał 3 drzewa przez ta niepogodę i choroby się opóźnia ale chyba ostatecznie będą wiśnie umbry. 3 sztuki jak i nas jest trójka.
Narsilia 09:34, 25 mar 2024

Na pociechę dostałam prezent imieninowy od męża , zobaczyny jak będzie się sprawować -nozyce do żywopłotu.
Patrycja_KG_Lu 13:00, 25 mar 2024

Super! Widziałam dobrą promocje w piątek właśnie na nie - z 200 zł na 150 zł.
Narsilia 14:02, 25 mar 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Super! Widziałam dobrą promocje w piątek właśnie na nie - z 200 zł na 150 zł.

Tak dokładnie Pati mam nadzieję że trochę posłużą , ale generalnie ten parkside nie jest taki zły mąż ma parę narzędzi więc może i te ogrodnicze się sprawdza , już tupie nóżkami żeby wyjść i ciąć
DariaB 14:29, 25 mar 2024

Narsilia napisał(a)
Na pociechę dostałam prezent imieninowy od męża , zobaczyny jak będzie się sprawować -nozyce do żywopłotu.

Ciekawa jestem jak się będą sprawdzać bo cenę mają konkurencyjną w porównaniu do innych marek. Ja mam te mniejsze z wymiennym nożycami ale przy grubszej trawce już nie dają rady.
Klaudia zdrowia życzę, tak jak Lidzia pisze, wszystko zdążysz zrobić, dopiero koniec marca. Ogród to proces nie wyścigi! Buziaki!
Kontonaogrod 14:30, 25 mar 2024

Robota nie ucieknie, spokojnie zdrowie najważniejsze.
Podglądam zmagania, trzymam kciuki. Pogoda jest szalona, raz ciepło następnego dnia śnieg... no ale... w marcu jak w garncu

Zaraz kwiecień i będzie prawdziwa wiosna