Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Narsilia 08:18, 16 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Tak naprawdę podoba mi się różowy, lila, fioletowy i karminowy. Więc niezły mix by był Tyle kolorów nie wezmę.

Fiolety razem mogły by wyglądać całkiem fajnie taki mix ale nie przesądzony i różne odcienie .

Ale u też cię rozumiem i zaczęła bym od jednego koloru bo kulki trawy i inne byliny robią robotę
Marcin89 10:36, 16 sie 2024

Narsilia napisał(a)

Fiolety razem mogły by wyglądać całkiem fajnie taki mix ale nie przesądzony i różne odcienie .

Ale u też cię rozumiem i zaczęła bym od jednego koloru bo kulki trawy i inne byliny robią robotę
Wiesz co nie mam konkretnego miejsca dla nich. Jedno dopiero mam w głowie zaplanowane Kupiłem po 1 sztuce Ruby i Purple. Zobaczę, która mi bardziej leży, a może obydwie. Będą dekoracją na tarasie póki co. Zawsze można dokupić kiedyś, widziałem w innych sklepach też. Bo zaczynam robić się zbieraczem roślin

A ten ambrowiec od nich kusi.. może na jesień....
basia3012 11:08, 16 sie 2024

Narsilia napisał(a)

No mama to też szalona ogrodniczka Basiu tyle że w tematach warzywnych ,tak ,tak to zrębki naprawdę jestem ich fanką tanie, wydajne i naprawdę dają ładny efekt .

Klaudia, te zrębki to robicie sami jakąś maszyną czy bierzecie z jakiejś firmy? Tak dopytuję bo mamy maszynę do rozdrabnianie gałęzi ale bardzo brzydko ostatnio rozdrabnia. I nie wiem czy jakąś inną szukać.
Rozchodniki teraz królują. Też je lubię.
JoanNa 17:25, 16 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Wiesz co nie mam konkretnego miejsca dla nich. Jedno dopiero mam w głowie zaplanowane Kupiłem po 1 sztuce Ruby i Purple. Zobaczę, która mi bardziej leży, a może obydwie. Będą dekoracją na tarasie póki co. Zawsze można dokupić kiedyś, widziałem w innych sklepach też. Bo zaczynam robić się zbieraczem roślin

Marcin, budleja Ruby jest cudna. Taki głęboki i wyrazisty ten kolor. Ja jestem bardzo zadowolona, że je kupiłam. A motyle to dopiero są zadowolone
Narsilia 22:57, 16 sie 2024

Marcin89 napisał(a)

No nie martw się masz jeszcze sporo rabat i kątów do obsadzania więc zbieractwo bardzo na plus , taaaak te ambrowce też o nich myślę i chyba coś wymyślę
Narsilia 22:59, 16 sie 2024

basia3012 napisał(a)

Klaudia, te zrębki to robicie sami jakąś maszyną czy bierzecie z jakiejś firmy? Tak dopytuję bo mamy maszynę do rozdrabnianie gałęzi ale bardzo brzydko ostatnio rozdrabnia. I nie wiem czy jakąś inną szukać.
Rozchodniki teraz królują. Też je lubię.

Basiu , nie nie robimy samo obserwuje olx okupuje tam gdzie się trafia w najlepszej cenie ale koniecznie z drzew liściastych ,nie takie śmieci iigły z iglastych .
No myślę że to może być kwestia maszyny im potężniejsza mocniejsza to ładniej i drobniej tnie .
basia3012 23:34, 16 sie 2024

Narsilia napisał(a)

Basiu , nie nie robimy samo obserwuje olx okupuje tam gdzie się trafia w najlepszej cenie ale koniecznie z drzew liściastych ,nie takie śmieci iigły z iglastych .
No myślę że to może być kwestia maszyny im potężniejsza mocniejsza to ładniej i drobniej tnie .

O kurczę, a my to jak leci, z iglastych też sypiemy wszędzie na rabaty. A to nie za bardzo?
Narsilia 06:21, 17 sie 2024

basia3012 napisał(a)

O kurczę, a my to jak leci, z iglastych też sypiemy wszędzie na rabaty. A to nie za bardzo?

Przerabiałam i jedna i druga własciwosci te same bo wygłusza chwatybi zatrzymuje wilgoć ale walory estetyczne i trwałość zdecydowanie na plus zrebki z drzew liściastych
Monika83 14:50, 18 sie 2024

Narsilia napisał(a)
Dziś wypad na awarie z mężem do zaprzyjaźnionej szkółki i jako zapłatę przywiozłam kolejne rozplenice , berberysa i mój pierwszy klon palmowy , napatrzyłam się u TAR i oto jest
Też mam tego kolczastego krzaka tylko chyba inną odmiane, obecnie ma 2,5m wysokości i najchętniej bym się jego pozbyła bo wkurzają mnie jego kolce, i jego odrosty wypuszczające z ziemi, ale nie dam rady jego sama wykopać bo to stary krzew ponad 20letni, trzeba by było koparką jego wykopać
Narsilia 20:53, 19 sie 2024

No ja szczególnie na przedwiośniu jak straszą kolce róż i berberysów to sobie mówię że nie nigdy więcej ale no róża wiadomo uroku się nie odmówi a berberysy pokochałam za wybarwienie i kilka ich przemycilam ale też ze zdrowym rozsądkiem .

Najgorsze jest że pojechałam do szkółki z listą miały być tylko trawy a znowu wzięłam chciejstwa no i nie wiem czy nie przyspieszę krojenia rabaty kolejnej z wiosny na jesień , tylko co ja będę robić wtedy na wiosnę hihi