Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Narsilia 19:29, 26 mar 2025

Ichigo napisał(a)
Klaudia, też muszę ogarnąć chwasty, bo mam wrażenie, że z dnia na dzień coraz ich więcej. Jednak zawsze jest coś ważniejszego. Jak przyjeżdżam na wieś to nie wiem, w co ręce włożyć. Teraz taki czas, że goni i przycinanie, i sadzenie, i przesadzanie.

Jeśli chodzi o gryzonie, u mnie też nie obyło się bez szkód. Karczowniki wymiotły mi wszystkie irysy żyłkowane. U Ciebie na szczęście wychodzi dużo cebulowych, byliny też się coraz bardziej zielenią. Jest dobrze.

Madzia no widziałam jak piszesz o testach przez karczownika, ale tak jak widziałaś u mnie też w nowo sadzonych tulipanach dziura po nornicy , ja jestem tu na miejscu w ogrodzie i nie mogę ogarnąć i załamuje ogrodowa mam średnio trzy razy w roku więc nie martw się nie jesteś sama , co do zieleni miejskiej to faktycznie różnie to bywa u nas też w jednej okolicy ciekaw donice wypełnione wręcz za gęsto , acw drugiej części miasta pusto i betonoza ale co roku niestety raczej to samo
Miskantowo 19:43, 26 mar 2025

Ichigo napisał(a)

Chciałabym, żeby u mnie w Przemyślu też sadzili wiosenne cebulowe, one tak pięknie wyglądają w masie. Niestety nikt tutaj jeszcze nie wpadł na ten pomysł. Przemyskie rabaty wieją nudą. Wczoraj na placu koło mnie sadzono bratki... I tak co roku. Wpierw bratki, potem begonie. Rabaty jak z PRL. Na dodatek ścinają coraz więcej drzew, nie sadząc nic w zamian. Betonoza króluje. Zarząd zieleni miejskiej ma wszystko w d*. Na mojej ulicy rosną forsycje nie przycinane od wielu lat, całkiem zdziczałe, zwichrowane krzewiska. A wcześniej przez lata "rosło" martwe drzewo, dopiero niedawno je usunęli.
No, musiałam się wyżalić .

Jeżdżę czasem do Warszawy i muszę przyznać, że tam rabaty miejskie są świetnie prowadzone. Mogłabym się na nie gapić godzinami.

W Gdańsku miejska zieleń tez zacna
Nic w tym dziwnego bo nasadzeniami w wielu miejscach zajęła się Katarzyna Bellingham
Wafel 20:18, 26 mar 2025

A wiesz, które to jej nasadzenia? Też lubię niektóre rabaty gdańskie i fajnie, że deweloperzy dbają o ładne nasadzenia i od razu zagospodarowują zieleń wokół budowy.
Miskantowo 20:22, 26 mar 2025

Wafel napisał(a)
A wiesz, które to jej nasadzenia? Też lubię niektóre rabaty gdańskie i fajnie, że deweloperzy dbają o ładne nasadzenia i od razu zagospodarowują zieleń wokół budowy.

Te ładne nasadzenia dookoła i w Galerii Forum.
W Forum tez ta wielka zielona sciana.
Hucisko.

Zreszta zieleń w mieście jest zauwazalna.
W ubiegłym roku byłam gdzies w okolicy Ikea i byla tam zachwycajaca rabata. Trawy i jeżówki w takim neonowym kolorze.
LIDKA 22:03, 26 mar 2025

Zieleń w Gdańsku rzeczywiście ładna. Byłam półtora roku temu lecie. Typowe 4 dni chodzenia po zabytkach i mieście. Nóżki i kolejka. Podobało mi się.
Narsilia 08:47, 27 mar 2025

Ooo dziewczyny to róbcie fotki i pokazujcie chętnie bym obejrzała takie niebanalne dekoracje z innym miast i poszłabym do swojego burmistrza
Miskantowo 09:42, 27 mar 2025

Narsilia napisał(a)
Ooo dziewczyny to róbcie fotki i pokazujcie chętnie bym obejrzała takie niebanalne dekoracje z innym miast i poszłabym do swojego burmistrza

Teraz to szału jeszcze nie ma
Moze rzeczywiście w tym roku zrobię sobie trochę spacerniaków i zrobię kilka zdjęć.
Ichigo 10:43, 27 mar 2025

Ja to nie za bardzo mam się czym chwalić, ale jeśli chodzi o Warszawę, to na youtube jest kanał Warszawa w kwiatach. Mówią tam o roślinach, jakie sadzą na rabatach miejskich i nie tylko. Podpatrzyłam tam fajną odmianę aksamitki, którą w tym roku chcę posadzić u siebie.
Patrycja_KG_Lu 14:33, 27 mar 2025

Ichigo napisał(a)
Ja to nie za bardzo mam się czym chwalić, ale jeśli chodzi o Warszawę, to na youtube jest kanał Warszawa w kwiatach. Mówią tam o roślinach, jakie sadzą na rabatach miejskich i nie tylko. Podpatrzyłam tam fajną odmianę aksamitki, którą w tym roku chcę posadzić u siebie.

Jaka to odmiana?
Miskantowo 15:24, 27 mar 2025

Ichigo napisał(a)

Dziękuję, ze przypomniałaś mi o zakupieniu nasion aksamitki.
Moja ulubiona odmiana to strawberry blonde.