Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Megi 23:38, 12 cze 2013

Joasiu, chcę podpytać o hortensje mam kilkanaście krzaków w ogrodzie w kilku odmianach, ale bardzo chciałabym obsadzić szpaler za płotem (niestety długość 35 m) więc porzebować będę w ciągu najbliższych 2 lat sporo horti, więc doszłam do wniosku, że spróbuję wyhodować sama. Czytałam o zdrewniałych sadzonkach, a widzę, że Ty robisz z zielonych i zastanawiam się, czy roślina tego nie odchorowuje ? tzn. po pobraniu tych pędów
Joaska 09:28, 13 cze 2013

Megi ja obrywam takie odrosty 12-15 cm, głównie tam gdzie roślina ma za gęsty pokrój, nie zauważyłam żeby horti w jakikolwiek sposób to odczuła, wręcz mobilizuje ją do wypuszczania nowych przyrostów. Ja próbowałam ukorzeniać patyczki z kilkunastu które były w wodzie, ziemi, udało mi się zrobic 1 sadzonkę, a w zeszłym roku na próbe wsadziłam pięć takich odrostków i wszystkie 5 szt rośnie do tej pory i to sama widzisz jak ładnie, 1 sztuke nawet podarowałam teściowej.
Czytałam też, że dobrym sposobem na ukorzenienie jest robienie odkładów z gałązek, nie pamiętam kto pisał na forum, że najpierw przygina gałązke do ziemi, to w pewien sposób mobilizuje gałązkę do wypuszczenia z oczek właśie takich odrostków (jak te moje), nsatępnie wzdłuż gałązki kopie sie rowek wsadza gałązke do rowka dobrze mocuje obsypuje zimią i czeka do następnego roku na ukorzenione sadzonki.
Ja nie mam warunków na takie ukorzenianie wiec robię takie sadzonki.
beta 09:47, 13 cze 2013

Joasia, ale Ty masz roślinek...pięknie, kolorowo...kulkowanie fajnie wyszło...a w tle super pomysłowy komplecik wypoczynkowy...uszyłaś do niego poduchy?

a instrukcja horti bardzo przydatna...juz wiem co po pracy będę robiła

acha, a jak zimują te sadzonki?...czy donice zadołujesz czy do domu je zabierasz?(mówię o tych które teraz ukorzeniałaś)
Megi 09:58, 13 cze 2013

z odkładów również robię, ale zainteresował mnie Twój sposób - mam teraz gęstą Magical Candle, więc chyba spróbuję z nią powalczyć a potem się wezmę za resztę, jeśli się uda

dziękuję za pomoc
Joaska 10:32, 13 cze 2013

beta napisał(a)
Joasia, ale Ty masz roślinek...pięknie, kolorowo...kulkowanie fajnie wyszło...a w tle super pomysłowy komplecik wypoczynkowy...uszyłaś do niego poduchy?

a instrukcja horti bardzo przydatna...juz wiem co po pracy będę robiła

acha, a jak zimują te sadzonki?...czy donice zadołujesz czy do domu je zabierasz?(mówię o tych które teraz ukorzeniałaś)

Poduchy jeszcze nie uszyte,czasu brak, ale gąbka już jest musze tylko dokupic materiał
....Beatko poruszyłaś temat o którym myślę ostatnio ... jak zimować.... szczerze mówiąc nie wiem, ile mi sie uda zadołowac w miejscu warzywniaka to bedzie tam zimowało, pewnie będą to głownie róże, bukszpany, horti, a reszta ..... nie wiem.......
Joaska 10:35, 13 cze 2013

Megi napisał(a)
z odkładów również robię, ale zainteresował mnie Twój sposób - mam teraz gęstą Magical Candle, więc chyba spróbuję z nią powalczyć a potem się wezmę za resztę, jeśli się uda

dziękuję za pomoc

Ja bym próbowała na twoim miejscu bo w taki sposób można uzyskac sporo sadzonek, czy się przyjęły czy nie bedzie widac po 2ch miesiącach powinny puszczac kolejne listki.
Właśnie sobie przypomniałam że z miesiąc temy wsadziłam takie 2 odrostki pod horti, zerknę dzisiaj czy są juz korzonki.
Milka 13:17, 13 cze 2013

Joasiu, jak będę dzielić, ogłosze na forum, i dam ci
co do hortensji, nie jest inwazyjna, jak wisteria, spokojnie ją mozna kontrolować, więc jak najbardziej możesz sadzić
popcorn 13:25, 13 cze 2013

Joasiu, imponująca kolekcja roślinek! Oj rośnie Ci wszystko jak na drożdżach! Horti imponujące, moje patyczkowe też słabiutko, na początku popuszczały wszystkie listki, a potem padły spróbuję Twojego sposobu, ale boję się że ciachnę pęd który zamierza zakwitnąć? jakoś to już widać??

pozdrawiam!!
Joaska 14:04, 13 cze 2013

irena_milek napisał(a)
Joasiu, jak będę dzielić, ogłosze na forum, i dam ci
co do hortensji, nie jest inwazyjna, jak wisteria, spokojnie ją mozna kontrolować, więc jak najbardziej możesz sadzić

To w takim razie musze sobie kupić jakąs sadzoneczkę horti pnącej żeby mi podrosła
Joaska 14:08, 13 cze 2013

popcarol napisał(a)
Joasiu, imponująca kolekcja roślinek! Oj rośnie Ci wszystko jak na drożdżach! Horti imponujące, moje patyczkowe też słabiutko, na początku popuszczały wszystkie listki, a potem padły spróbuję Twojego sposobu, ale boję się że ciachnę pęd który zamierza zakwitnąć? jakoś to już widać??

pozdrawiam!!

Karola, ja sie schylam i przyglądam się żeby odrostek nie był dłuższy niż 15 cm, i nie ciacham ale tak lekko obrywam z piętką(łatwo sie odrywają) nie zniszczysz horti, one są niezniszczalne