Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaska 16:05, 19 mar 2014

O opuchlakach poczytałam, sama nie wiem co lać ale lać coś muszę.

Kształt rabat wstępnie ustalony, nasadzenia się planują ... teraz tylko nawieź ziemi i do dzieła
część roślinek jest a resztę trzeba będzie jakoś kombinować,
wiem że będzie dużo Rh i hortek

a tak się prezentuje plan
ka1sia 16:10, 19 mar 2014

Asik, jak będziesz obsadzała tę rabatę na lewo od wejścia, bo ona taka trochę do mojej podobna
no tak, tylko ze kierunek inny

ja jestem pod wrażeniem, wszystko zaplanowane, rewelacja jak Cię Asiu znam, to my niedługo będziemy ten ogród podziwiać
KasiaWB 23:26, 19 mar 2014

Joaska napisał(a)
\
Kasiu jaki tam koniec dopiero połowa roboty za nami ... a może nawet nie ... jeszcze wylewki, i wykańczanie się i domu
A ogrodu się już nie mogę doczekać

chciałabym być już na tym etapie
a ogrodu to chyba najbardziej nie mogę się doczekać ))
Trzymam kciuki
Joaska 08:29, 20 mar 2014

ka1sia napisał(a)
Asik, jak będziesz obsadzała tę rabatę na lewo od wejścia, bo ona taka trochę do mojej podobna
no tak, tylko ze kierunek inny

ja jestem pod wrażeniem, wszystko zaplanowane, rewelacja jak Cię Asiu znam, to my niedługo będziemy ten ogród podziwiać

Kasiu układ podobny tylko że u mnie to południowa strona więc będzie różano lawendowo w tym miejscu

I tak sobie cały czas myślę czy nie skwadracić tych moich rabat ...... tylko Żon chyba nie za bardzo będzie kontent.... no ale może jak projekt będzie ciekawy ,....
Joaska 08:31, 20 mar 2014

KasiaWB napisał(a)

chciałabym być już na tym etapie
a ogrodu to chyba najbardziej nie mogę się doczekać ))
Trzymam kciuki

Kasiu zobaczysz u Ciebie też roboty nabiorą tempa
a ogród u Ciebie już zaczął powstawać więc w tym temacie jesteś do przodu
Joaska 08:40, 20 mar 2014

A tu z wątku Kasi z Marzysza inspiracje Kasi WB
KasiaWB napisał(a)
To i ja podrzucę kilka inspiracji na pewne elementy i kolory
http://www.pinterest.com/pin/365987907190200906/

http://www.pinterest.com/pin/365987907190201046/

http://www.pinterest.com/pin/365987907190336739/

http://www.pinterest.com/pin/365987907190296347/

Ta ostatnia do mnie przemawia bardzo!!
KasiaWB 08:53, 20 mar 2014

ja chciałam najpierw wijące się rabaty i ścieżkę, ale dojrzałam chyba już do geometrycznych kształtów i linii prostych )) mam poprostu za mało miejsca na wijące )) linie proste wydają mi się eleganckie, no i uporządkowane ale również półkola w narożnikach mus mieć,bo ładnie eksponuje to rośliny z dalszej perspektywy ot takie przemyślenia przy pierwszej kawie..... jeszcze śpię )) a zaraz muszę lecieć do roboty :/
słonko wreszcie wygląda czyli będzie można cokolwiek porobić niedługo

Myślę, że na spokojnie musisz siąść na swoim tarasie, pooglądać, przyjrzeć się co widać, jak operuje słonko itd. i będziesz wiedziała co zrobić

Będę podglądać

Pozdrawiam
Joaska 15:07, 20 mar 2014

No to teraz linie proste i obłe no nie powiem trochę kuszące są te proste...
Joaska 15:18, 20 mar 2014

KasiaWB napisał(a)
ja chciałam najpierw wijące się rabaty i ścieżkę, ale dojrzałam chyba już do geometrycznych kształtów i linii prostych )) mam poprostu za mało miejsca na wijące )) linie proste wydają mi się eleganckie, no i uporządkowane ale również półkola w narożnikach mus mieć,bo ładnie eksponuje to rośliny z dalszej perspektywy ot takie przemyślenia przy pierwszej kawie..... jeszcze śpię )) a zaraz muszę lecieć do roboty :/
słonko wreszcie wygląda czyli będzie można cokolwiek porobić niedługo

Myślę, że na spokojnie musisz siąść na swoim tarasie, pooglądać, przyjrzeć się co widać, jak operuje słonko itd. i będziesz wiedziała co zrobić

Będę podglądać

Pozdrawiam

No spróbowałam z liniami prostymi i całkiem nieźle to wygląda ..... a słoneczko no cóż wiele się nie spodziewam bo front od południa, ale na maxa chcemy "wyłapać" słoneczko południowo-zachodnie.

Linie proste w sumie nie musza oznaczać że w rabatach będzie pod linijkę.... zaoblenia można kształtować też ustawiając rośliny po łuku .... tak sobie właśnie głośno myślę
Magda70 15:51, 20 mar 2014

Ja jestem za liniami prostymi...co zresztą u mnie widać
Co do kreta....hmm...
Jak zakładałam trawnik to wcale krecików pod uwagę nie brałam. Nie było ich u nas...
Potem po kilku latach jak się nam teren rozbudował to się zaczeła jazda bez trzymanki....kreciki się rozszalały. Ja też kopce rozgarniam i jest w miarę oke...ale jaks ie tak robi kilka lat to już nie jest fajnie. Teraz jak idę po trawie to wszystko "faluje"....zostają dziury mimo wszystko. Dlatego tam gdzie teraz robię trawę (na części tarasowej) będę zakładać siatkę. Nie ma zmiłuj się...