Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

ewsyg 22:04, 26 lis 2025

Dorotko, u nas też spadło dużo śniegu, ale nie chce mi się robić zdjęć. Masz bardzo dużo ślicznych pierniczków. U mnie jakoś nikt za nimi nie przepada. Jak pracowałam, to piekłyśmy z dziewczynami ogromne ilości pierniczków. Malowane były kolorowym lukrem i robiłyśmy paczuszki na kiermasz charytatywny.
Ciekawa jestem nowych sweterków. Ja skończyłam jeden, drugi już bliżej niż dalej i zaczęty trzeci. Wciągnęło mnie, a tu szycie i porządki czekają.
GorAna 13:33, 29 lis 2025

Dorotko, przepis sprawdzony ☺️
Małe Elfy mi dzisiaj pomagają ☺️❤️
Dorota321 09:55, 01 gru 2025

MagdaLenka napisał(a)
Ale cudowności! Chyba ja skuszę się i skorzystam z obu przepisów.
Miło mi, cieszę się, że mogę zainspirować
Przez chwilę miałam piękną zimę

Dorota321 10:01, 01 gru 2025

mirkaka napisał(a)
Śnieżnej zimy nie było u nas, tylko mróz, ale od jutra już na plusie ma być.
Wspaniałe robisz te pierniczki
U nas też już nie ma śladu po śniegu, ale są zdjęcia i wspomnienia nim Dziękuję za pochwałę pierniczków, te pokazane wszystkie idą na kiermasz świąteczny, to taki mój mały wkład w nasze wiejskie koło gospodyń.

Dorota321 10:13, 01 gru 2025

Joku napisał(a)
Dziękuję za dokładny opis uprawy lilii. Mam zimujące bo rosną już kilka lat. Wcześniej gnębione przez ową poskrzypkę i dodatkowo ślimaki.
Mirka, ja wiem że poskrzypka znajdzie moje lilie ale w doniczkach jakoś mi łatwiej z nią się uporać. No i ze ślimakami też.
Miło mi, że mogłam coś podpowiedzieć Ja lilie , które rosły dwa lata w donicach wysadzam do ziemi. Miałam w tym roku taki przypadek, że w dużej donicy zakwitło 6 lilii i jesienią stwierdziłam, że je wysadzę do gruntu obok altany, bo się zwolniło miejsce. Właśnie mąż wykopał ogromnego miskanta, który tam już źle wyglądał, a rozpychał się strasznie. Wyszarpałam całą zawartość donicy na chodniku, spodziewając się też młodych cebulek. Jakież było moje zdziwienie jak znalazłam tam tylko jedną słabą cebulę. Rozgrzebałam ziemię, nie było żadnych larw, nie widziałam żadnych innych robaków oprócz malutkich żółtych mrówek.

Dorota321 10:50, 01 gru 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kwiatkowy sweter bossski. Kupiłabym sobie taki jak by było gdzie. Śliczne te dekoracje z kasztanami, a choinki z miscanta mnie powaliły. Piękne są. Zastanowiły mnie kwiaty przy altance, to żywe czy sztuczne? Sama robiłaś? JA to nie powinnam tu zaglądać bo potem mam kompleksy ogrodowo kulinarne....
No to pokaże kolejny sweterek wydziergany, jeszcze w nim nie chodziłam Ten jest w takie motylki , wełana z dużą zawartością jedwabiu i wełny prawdziwej. Ja zwracam uwagę na skład wełny. Musi być chociaż 50% naturalnych składników. Sylwio są osoby , które dziergają na zamówienie swetry. One to traktują jako swoją pracę. Taki sweter dzierga się około miesiąc po 8 godzin dziennie, wliczamy soboty i niedziele.
Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich dekoracji . Jeśli chodzi o kwiaty z krepiny to naoglądałam się filmików na youtube i tak jakiś poszło. Mam teraz pomysł na choinki z krepiny ale wyniosłam je na strych, a właśnie jestem mocno przeziębiona i nie mam jak po nią pójść.

Dorota321 10:54, 01 gru 2025

Żeby nie było tylko sweterkowo

Dorota321 11:18, 01 gru 2025

Kordina napisał(a)
Dzięki Dorotko, że się podzieliłaś przepisami a co do szablonów, to ja z kolei jestem zbieraczką szablonów do decoupage i nawet zastanawiałam się czy ich nie wykorzystać
Wykorzystaj, one świetnie się nadają. Wybierz jakiś mniejszy element i przeciągnij lukrem. Ja do lukrowania używam takiego plastiku jak karta do jakiegoś sklepu, lub bankomatowa. sporo szablonów mam z Temu, bo tam przyzwoite ceny są. Za polski szablon płaci się ok 18 zła tam za piątkę kupisz. Tylko trzeba się odważyć na rejestrację i zakupy. Przyznam że długo do tego dojrzewałam, a i serwetki też tam są fajne.
Mam nadzieję , że upieczesz pierniczki i się nimi pochwalisz.

MagdaLenka 11:18, 01 gru 2025

Dorota321 napisał(a)
No to pokaże kolejny sweterek wydziergany, jeszcze w nim nie chodziłam Ten jest w takie motylki , wełana z dużą zawartością jedwabiu i wełny prawdziwej. Ja zwracam uwagę na skład wełny. Musi być chociaż 50% naturalnych składników. Sylwio są osoby , które dziergają na zamówienie swetry. One to traktują jako swoją pracę. Taki sweter dzierga się około miesiąc po 8 godzin dziennie, wliczamy soboty i niedziele.

Nie sądziłam, że to zajmuje tyle czasu. W takim razie sweter musiałby kosztować kilka tys. zł, żeby to było opłacalne...
Zazdroszczę Ci umiejętności i cierpliwości. Na zbliżeniach widać dokładność wykonania i jest co podziwiać.
Śnieżny ogród też cudny!
Dorota321 11:25, 01 gru 2025

Gosialuk napisał(a)
Chyba wypróbuję ten przepis na pierniczki. Na lukier też. Super wyglądają z tym białym lukrem z szablonów.
Bardzo mi miło, pieczenie pierniczków to taka świąteczna tradycja, u mnie w Boże Narodzenie zawsze unosi się piernikowy zapach. Zachęcam