Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

Dorota321 22:21, 16 cze 2023

Kordina napisał(a)
Te zdjęcia zachodów nad wodą z techniką HDR?
Od roku robię zdjęcia tylko telefonem. Zachody słońca robiłam w trybie portretowym, przyciemniając słoneczko. Dodatkowo obrabiałam w lightroomie.
Jeśli ktoś z zaglądających będzie na podkarpaciu to zachęcam do odwiedzenia Skansenu w Kolbuszowej. Jest tam około 80 różnych budowli, zaczynając od kapliczek, wiatraków całych zagród, jest kościół, karczma, sklep żyda, dwór, młyn i przepiękne chałupy. Teren jest duży, budynki rozstawione wokół dużego stawu. Są ławeczki i krzesełka przed chałupami, ja z nich korzystałam. Nie miałam już sił wracać, przeliczyłam się z siłami. Nie było drogi na skróty.

Dorota321 22:27, 16 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Czy dobrze widzę że masz czerwonego i różowego ostrogowca? Zawsze myślałam, że na tego różowego mówią czerwony, a tu faktycznie jest ?
Jest czerwony, i jest różowy siewki roznoszę w różne miejsca w ogrodzie. Ten czerwony słabo mi się rozsiewa.

Dorota321 22:32, 16 cze 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Ostrowiec bardzo się rozsiewa. Mam sadzonki i sądzę gdzie się tylko da. Jest ładny jak kwitnie. Mówią, aby przycinać okwitle kwiatostany i będzie dalej kwitł. U mnie to się nie zdarza.
Elu, ja nie przycinam go wcale, on wypuszcza następne kwiatuszki z tego miejsca co jest listek. Też przenoszę młode siewki dalej w ogród.

Kordina 23:49, 16 cze 2023

Twoje różyczki są imponujące bogactwem koloru. Też jadę specjalnie nad jezioro pstryknąć zachód słońca jak Ty
Ostrogowiec mnie zainteresował, bo sama z 10 nasionek uchowały się dwa wysiane wiosną, więc cieszę się z tych 2 i mam szansę na rozsiewanie. Ewo czy masz w pamięci mniej więcej - ile czasu kwitnie?
Dorota321 napisał(a)
Od roku robię zdjęcia tylko telefonem. Zachody słońca robiłam w trybie portretowym, przyciemniając słoneczko. Dodatkowo obrabiałam w litochromie.

A widzisz teraz w telefonach nowej generacji taka technika fotografii cyfrowej, ze mój stary Cannon wysiada, chociaż też poprawiam zdjęcia w darmowym programie XnView.
Ewa777 10:43, 21 cze 2023

Prześliczne obrazki z ogrodu. Cudowne jak zawsze kompozycje na stole ze smakowitymi przekąskami. Foremki silikonowe też zakupię, tak świetnie prezentujesz efekty ich użytkowania
I te romantyczne zachody słońca
Jak w tym roku kwitnie u Ciebie Garden of Roses?
anabuko1 12:28, 21 cze 2023

Dorota321 napisał(a)
Jest czerwony, i jest różowy siewki roznoszę w różne miejsca w ogrodzie. Ten czerwony słabo mi się rozsiewa.

Ależ piękny ten ostrogowiec.
Długo kwitnie?
Tak mi się podoba, że normalnie muszę się rozejrzeć za jego nasionami.
A i jeszcze piękne róże pochwałę
Dorota321 19:45, 21 cze 2023

Kordina napisał(a)
Twoje różyczki są imponujące bogactwem koloru. Też jadę specjalnie nad jezioro pstryknąć zachód słońca jak Ty
Ostrogowiec mnie zainteresował, bo sama z 10 nasionek uchowały się dwa wysiane wiosną, więc cieszę się z tych 2 i mam szansę na rozsiewanie. Ewo czy masz w pamięci mniej więcej - ile czasu kwitnie?

A widzisz teraz w telefonach nowej generacji taka technika fotografii cyfrowej, ze mój stary Cannon wysiada, chociaż też poprawiam zdjęcia w darmowym programie XnView.
Nie pamiętam jak długo kwitnie. Ja go nie ścinam i na pewno powtarza kwitnienie, a jego nasionka to taki delikatny puszek.
Ja zmieniłam telefon w ubiegłym roku i zwracałam uwagę na aparat, to on był kluczowy przy zakupie. Nawet do filmików mam opcję ustawiania parametrów ręcznie. Na IG dużo pokazuję zdjęć i filmików o przeróżnej tematyce. Tam też biorę udział w wyzwaniach fotograficznych.
https://www.instagram.com/p/CtizGXcA5VP/?hl=pl

Dorota321 20:14, 21 cze 2023

Ewa777 napisał(a)
Prześliczne obrazki z ogrodu. Cudowne jak zawsze kompozycje na stole ze smakowitymi przekąskami. Foremki silikonowe też zakupię, tak świetnie prezentujesz efekty ich użytkowania
I te romantyczne zachody słońca
Jak w tym roku kwitnie u Ciebie Garden of Roses?
Dziękuję za pochwały, wczoraj znów były sopelki brzoskwiniowe.
Eden rose kwitnie i uważam, że ma sporo kwiatków. Jednak w internecie widzę bardziej ukwiecone. U mnie jest kiepska ziemia, dobrze, że chce rosnąć.

Joku 21:23, 21 cze 2023

O rany, znowu coś do jedzenia .
Dorota321 22:06, 21 cze 2023

anabuko1 napisał(a)

Ależ piękny ten ostrogowiec.
Długo kwitnie?
Tak mi się podoba, że normalnie muszę się rozejrzeć za jego nasionami.
A i jeszcze piękne róże pochwałę
Nie pamiętam jak długo kwitnie, ale będę go pokazywać co jakiś czas w różnym czasie.