Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

olciamanolcia 11:09, 27 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Czy coś byś zmieniła lub dodała? Mi czegoś brakuje ale nie potrafię określić czego. Mam jeszcze 5 malutkich bukszpanów

Niczego nie dodawaj i tak jest sporo. To jeśli masz bukszpany to daj je tu a Daniki w inne miejsce

I tak jak tę rabatę mogłabyś robić kolejne dając po kilka sztuk roślinek jednego gatunku
olciamanolcia 11:12, 27 kwi 2022

A berberysy jakie masz ? Bordo zielone żółte czy czerwone?
olciamanolcia 11:16, 27 kwi 2022

A białe róże masz??
DariaB 11:47, 27 kwi 2022

Berberysy mam zielone kolumnowe i bordowe kulki, białe róże również mam, okrywowe.
Z boku by to wyglądało tak. Rozchodniki, liatra i Calamintha nepeta tą którą zaproponowała Ewcia jako wypełnienie. I zostaje taka dziura. Coś tam trzeba włożyć.

Zasadnicze pytanie, czy dać tam lilaka i miłorząba, czy to się wszystko ze sobą nie gryzie.
Roocika 12:02, 27 kwi 2022

Witaj Daria, nie wiem czy ja u Ciebie byłam już czy nie hmmm
Widzę, że tworzysz Masz dużo drzew i krzewów do rozdysponowania, będę kibicować

U mnie bardzo dobrze się sprawdziło rysowanie w kratkach roślin w rozmiarach za 10 lat. To skutecznie ostudziło moje zapędy. Zanim to zrobiłam to posadziłam świerki za blisko lasku i już po ptakach

Patrzyłam na twój plan, niestety nie wiem jak ze stronami świata. Czemu chcesz drzewa przesadzać? Może pisałaś ale nie doczytałam Zaznaczam i będę wpadać, jeżeli mogę oczywiście
DariaB 12:07, 27 kwi 2022

Roocika napisał(a)
Witaj Daria, nie wiem czy ja u Ciebie byłam już czy nie hmmm
Widzę, że tworzysz Masz dużo drzew i krzewów do rozdysponowania, będę kibicować

U mnie bardzo dobrze się sprawdziło rysowanie w kratkach roślin w rozmiarach za 10 lat. To skutecznie ostudziło moje zapędy. Zanim to zrobiłam to posadziłam świerki za blisko lasku i już po ptakach

Patrzyłam na twój plan, niestety nie wiem jak ze stronami świata. Czemu chcesz drzewa przesadzać? Może pisałaś ale nie doczytałam Zaznaczam i będę wpadać, jeżeli mogę oczywiście

Witaj Asiu oczywiście zapraszam ja również Cię odwiedzę w wolnej chwili.
Moje zapędy też się powoli studzą
Odnośnie kierunków świata to piszesz o tych wizualizacjach? Front domu jest od południa, z lewej zachód. Więc ta projektowana rabata ma wystawę południowo-zachodnią, słoneczna przez większą część dnia.
Jeśli chodzi o drzewa to zależy o które pytasz, na pewno muszę przesadzić graby bo posadziłam je przy czole tarasu, bez sensu zupełnie, a one zasługują na wyeksponowanie.
Buki mam trzy i obawiam się, że są za ciasno posadzone, ale znowuż one rosną wolno.
olciamanolcia 12:31, 27 kwi 2022

Ile ma ta rabata? Ja bym dała na cała rabatę
Róże
Lawendy
Zimozielone co zechcesz byle to samo
Hamelny bądź seslerie
I ten milorząb
Nie upychaj - daj im luzu

anuska2507 12:38, 27 kwi 2022

Mi się wydaje, że lilak będzie ci zasłaniał ładny widok ze ścieżki (wejścia do domu) na kwitnące róże.
DariaB 12:47, 27 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)
Ile ma ta rabata? Ja bym dała na cała rabatę
Róże
Lawendy
Zimozielone co zechcesz byle to samo
Hamelny bądź seslerie
I ten milorząb
Nie upychaj - daj im luzu

wymiary 5,5mx2,8m. Same lawendy bez lilaka to będzie płasko, tak mi się wydaje. A stipy między różami nadadzą ruchu i w zimie coś będzie na tej rabacie, bo tak połowa z różami będzie łysa.
DariaB 12:48, 27 kwi 2022

anuska2507 napisał(a)
Mi się wydaje, że lilak będzie ci zasłaniał ładny widok ze ścieżki (wejścia do domu) na kwitnące róże.

spróbuję zrobić wersję bez lilaka, tylko wtedy pada mi plan na przesadzenie ambrowca.