Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:02, 24 lip 2026

Judith - szklarnia za mojego życia się nie zamortyzuje, no way
Ale też nie taki był sens jej stawiania Uprawa pomidorów od podkiełkowywania ziarenek to nawet nie hobby, to stan umysłu
Cel jest jeden - zjeść smacznego pomidora

Tarcia - u mnie w skrzyniach też urodzaj. Nauczyłam się sadzić tyle ile zjemy/przetworzyny.
Dziś wiśnie przerabiałam. Jedno małe drzewko. 5 kilo, i kilka godzin roboty

Mirka - moim zdaniem pomidorom jest za zimno i mają za mało słońca i ja w pełni je rozumiem
Kocimiętką od Ciebie posadzona, przycięta. Koty chyba jeszcze nie załapały

Basia - super wieści pomidorowe Ja chyba zimę spędzę na edukacji. Tylko nie wiem czy znajdę źródło wiedzy znające takie zawirowania pogodowe
MartaCho 07:53, 24 lip 2026

Ja w tym roku z pomidorów tylko polecane na O. żółte koktajlowe mam i też jeszcze cały czas zielone są, czekam cierpliwie. Mam nadzieję, że żadna zaraza ich nie dopadnie.

Moimi skrzyniami warzywnymi- sztuk całe dwie- trochę jestem rozczarowana, ale może muszę po prostu wysiewy inaczej zaplanować na przyszły rok- fasolkę szparagową zebrałam dwa razy, wystarczyło tylko na małe porcje i po fasolce. A pół roku doglądania i podlewania i czekania. Po ogórki byłam chyba trzy razy- fakt, były przepyszne- pewnego dnia po prostu padły, nie wiem co im się stało i dlaczego. A takie wielkie, piękne pnącza były. Rzodkiewkę jak wysiałam drugi raz, to już ślimaki były szybsze od nas- wszystkie z wygryzionymi dziurami, z grządki na kompost. Musi eM koniecznie te parapety antyślimakowe dorobić. I tak stosunek czasu i pracy do efektów mi się jakoś nie zgadza. Muszę nad tym popracować Też plan na edukację zimą jest
Judith 08:39, 24 lip 2026

Wiem Magaro .
Taki żarcik to był i bardziej dotyczyło to zainwestowanych emocji i pracy .
antracyt 08:40, 24 lip 2026

Marta, fasolkę warto siać w 3 rzutach. Ja to robiłam z ok 1,5tyg odstępem. Właściwie to do końca lipca można jeszcze ją siać, wtedy masz zapewnioną ciągłość zbiorów. Odmiany też mają znaczenie. Najdłużej (w sposób ciągły) plonuje jak dla mnie Purple Teepee - i wbrew opisom nie jest tak bardzo karłowa, a wręcz próbuje być pnąca

Pomidory i u mnie nadal zielone... doczekać się nie mogę
MartaCho 08:53, 24 lip 2026

O! Dziękuję Zuza za cenną wskazówkę!
tulucy 10:15, 24 lip 2026

Z moich doświadczeń z fasolką mogę napisać, ze ta siana w drugim czy kolejnym rzucie, poznieksza, jest delikatniejsza i wg mnie smaczniejsza.