Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 21:57, 16 sty 2023

Październik

Listopada i grudnia brak
Margerytka40 21:59, 16 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Tylko jak przytniesz to odrośnie zielona jak wiosną, nie będzie limonkowa.

Limonkowe jest wtedy gdy mam niezbyt urodzajną suchą glebę i pełne słońce.
Mam ją od też zachodu i jest słabo limonkowa.

Masz rację Wiolu
anuska2507 22:00, 16 sty 2023

Asia, Twoja sesleriowa wymiata o każdej porze roku
Ja dołączam do grona wielbicieli seslerii. Mam ją w przedogródku, też w duecie z szałwią, i to był dobry wybór, bo rośnie na patelni. Z kłoskami rzeczywiście wygląda trochę bardziej bałaganiarsko, ale mi to nie przeszkadza, bo rośnie w kępach, wciąż wypełnia rabatę. Część sadzonek robiłam sama i po podziale ładnie przyrosła.
Lidka, może u Ciebie trochę odchorowala dzielenie i sadzenie. Daj jej jeszcze szansę
Margerytka40 22:02, 16 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Przycięłam ją w zeszłym roku na jednej rabacie i nie spodobało mi się to. Tak jak piszesz długo było łyso i odbiła zielona jak wiosną, a ja ją wolę limonkową i jak kwitnie także lubię

Dokładnie. Mi też jej limonka najbardziej się podoba
Margerytka40 22:07, 16 sty 2023

Magleska napisał(a)
Asia pięknie wysprzątałaś sesleriową wogóle ścinek traw nie widać jak to zrobiłaś ?

ja mam pełno ścinek traw na rabatach -coś tam wybieram ,ale kiepsko mi to idzie

E tam, wszędzie te źdżbła leżą ale i nie sprzątałam jakoś pedantycznie. Nie mam parcia na idealnie posprzątane rabaty. Te większe ściny zbieram, sieczka zostaje i rozluźnia mi glebę. W życiu bym nie skończyła gdyby musiało być sterylnie. Później w buszu i tak nic nie widać
Judith 22:08, 16 sty 2023

No jakże nie zachwyca sesleria, skoro zachwyca .
Dorii 22:08, 16 sty 2023

Moja jest sporo niższa a kłoski są dużo dłuższe od źdźbeł. I chyba to jest to co mi w niej się nie podoba. Będę obserwować w nadchodzącym sezonie. Przyciełam ją na początku stycznia przed posadzeniem tulipanów żeby łatwiej mi było rozmieścić cebulki.
Margerytka40 22:10, 16 sty 2023

Alija napisał(a)

Pięknie wysprzątałaś sesleriową rabatę. Ależ będzie pięknie, już niedługo.
Pierwszy raz ktoś chwali krety.

Korzystam z pogody i chwili oddechu od innych spraw. Chyba potrzeba mi było tego.

Krety szkolone
Margerytka40 22:13, 16 sty 2023

LIDKA napisał(a)
Asia ta Twoja sesleriowa piękna jest. Może moja sesleria na bukowej jeszcze mnie zauroczy.

Daj jej szansę. Ja swojej nie nawożę, nie podlewam
Margerytka40 22:17, 16 sty 2023

Dorii napisał(a)
Ech, twoja cudna przez cały sezon nawet z kłoskami.

Kolor to pewnie jak Wiola napisała z powodu zbyt urodzajnej gleby. U mnie glina, do tego przygotowując teren dałam sporo obornika i innych dobroci by tą glinę ujarzmić. Słońca ma dużo.
Wymieniać nie będę ale puki co u mnie efektu 'wow' nie ma.

Edit:
Idę swoją na zdjęciach odszukać, może wcale zła nie była tylko innego efektu oczekiwałam, hmmm

Wiola ma rację. Im uboższe stanowisko tym ładniejsza. Koniecznie powinna mieć przepuszczalną glebę. Ja dużo piasku dodawałam na tę rabatę