Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 22:20, 16 sty 2023

Dorii napisał(a)
Moja jest sporo niższa a kłoski są dużo dłuższe od źdźbeł. I chyba to jest to co mi w niej się nie podoba. Będę obserwować w nadchodzącym sezonie. Przyciełam ją na początku stycznia przed posadzeniem tulipanów żeby łatwiej mi było rozmieścić cebulki.

Może jak kępy przytyją będzie efekt, jaki chciałaś? Długo ją masz. Moje chyba 3 latki
Margerytka40 22:25, 16 sty 2023

anuska2507 napisał(a)
Asia, Twoja sesleriowa wymiata o każdej porze roku
Ja dołączam do grona wielbicieli seslerii. Mam ją w przedogródku, też w duecie z szałwią, i to był dobry wybór, bo rośnie na patelni. Z kłoskami rzeczywiście wygląda trochę bardziej bałaganiarsko, ale mi to nie przeszkadza, bo rośnie w kępach, wciąż wypełnia rabatę. Część sadzonek robiłam sama i po podziale ładnie przyrosła.
Lidka, może u Ciebie trochę odchorowala dzielenie i sadzenie. Daj jej jeszcze szansę

Ja mam jeszcze w dwóch miejscach i tam pozwalam jej się kłosić. Uważam, że wszystko do niej pasuje. Mam sporo różnych bylin w niej i wszystkie fajnie grają
Margerytka40 22:26, 16 sty 2023

Judith napisał(a)
No jakże nie zachwyca sesleria, skoro zachwyca .

Mnie też zachwyca. Może to przez ilość tak fajnie wygląda
Dorii 22:57, 16 sty 2023

Margerytka40 napisał(a)

Może jak kępy przytyją będzie efekt, jaki chciałaś? Długo ją masz. Moje chyba 3 latki

Młodziaki właśnie, sadzone w październiku 2021, czyli był to ich pierwszy sezon do tego sadziłam dosłownie po dwa źdźbła. U siebie wrzuciłam zdjęcia bo sama byłam ciekawa jak wyglądała w ciągu sezonu.

Twoja przecudnie się prezentuje.

Jeszcze dodatkowo u mnie ona ma dość wysokie towarzystwo bo carradonne w bezpośrednim sąsiedztwie a dalej inne trawy i byliny równie wysokie albo i wyższe od szałwii. Ogólnie ta rabata już w pierwszym roku to był busz totalny. Może w takiej gęstwinie nie ma jak pokazać swej urody.
Agatorek 23:30, 16 sty 2023

Ładne masz te kępki. Dla mnie najładniejsza jest latem, lipiec-sierpień, chociaż w pozostałych miesiącach również ładnie wygląda. Ja się jeszcze do niej nie przekonałam. Wolę bardziej zwiewne trawy
Wiolka5_7 08:14, 17 sty 2023

Dorii napisał(a)
Ech, twoja cudna przez cały sezon nawet z kłoskami.

Kolor to pewnie jak Wiola napisała z powodu zbyt urodzajnej gleby. U mnie glina, do tego przygotowując teren dałam sporo obornika i innych dobroci by tą glinę ujarzmić. Słońca ma dużo.
Wymieniać nie będę ale puki co u mnie efektu 'wow' nie ma.

Edit:
Idę swoją na zdjęciach odszukać, może wcale zła nie była tylko innego efektu oczekiwałam, hmmm

No to już wiadomo czemu sesleria Cię nie zachwyca. Ma za dobrą glebę.
Wiolka5_7 08:19, 17 sty 2023

Asia ale piękna ta Twoja rabata z seslerią jednak duża plama to jest to!
zawitka 09:58, 17 sty 2023

Ależ Ci się udała sesleriowa rabata.Muszę wrócić do niej choć nie bardzo wiem gdzie siedz tak ją potraktowałam .
sylwia_slomc... 11:24, 17 sty 2023

Katalogowe te Twoje rabaty cudnie to wygląda
Helen 21:19, 17 sty 2023

Piękne te rabaty, mus zrobić taką sesleriową