Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Kokesz 20:54, 31 sty 2023

Asia, do pesto musi być oliwa.
Nawet zalewasz nią pesto na ok pół centymetra, żeby się nie zepsuło.
Oliwa zatrzymuje dostęp powietrza i ja po każdym użyciu do makaronu, zalewam pesto nową porcją oliwy, żeby przykryła je w całości.
Gęste pesto można rozrobić w kubeczku gorącą wodą od gotowania makaronu.
Moje pesto selerowe i bazyliowe stoi sobie w lodówce od jesieni w małych słoiczkach i nic się z nim nie dzieje oprócz tego, że powoli znika
Patrycja_KG_Lu 15:42, 20 lut 2023

Margerytka40 napisał(a)

Czy to trawnik z mikrokoniczyną?
Margerytka40 11:47, 21 lut 2023

Kokesz napisał(a)
Asia, do pesto musi być oliwa.
Nawet zalewasz nią pesto na ok pół centymetra, żeby się nie zepsuło.
Oliwa zatrzymuje dostęp powietrza i ja po każdym użyciu do makaronu, zalewam pesto nową porcją oliwy, żeby przykryła je w całości.
Gęste pesto można rozrobić w kubeczku gorącą wodą od gotowania makaronu.
Moje pesto selerowe i bazyliowe stoi sobie w lodówce od jesieni w małych słoiczkach i nic się z nim nie dzieje oprócz tego, że powoli znika

A jak chcesz zużyć to przechowywane pesto to najpierw zlewasz tę oliwę z wierzchu mam rozumieć?
Margerytka40 11:47, 21 lut 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Czy to trawnik z mikrokoniczyną?

Tak
Kokesz 12:14, 21 lut 2023

Margerytka40 napisał(a)

A jak chcesz zużyć to przechowywane pesto to najpierw zlewasz tę oliwę z wierzchu mam rozumieć?

Tak
Patrycja_KG_Lu 21:44, 21 lut 2023

Chodzę sobie po rożnych zakątkach tego forum.
Jedni polecają, inni straszą tą mikrokoniczyną w trawniku, a nie napiszą czy mieli. A jak to jest u Ciebie? Od dawna masz? Miałaś zwykły trawnik? Jak oceniasz ilość potrzebnej wody i nawozów w porównaniu do zwykłego trawnika? Drugi raz też byś się na takie rozwiazanie zdecydowała?
Margerytka40 06:43, 23 lut 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Chodzę sobie po rożnych zakątkach tego forum.
Jedni polecają, inni straszą tą mikrokoniczyną w trawniku, a nie napiszą czy mieli. A jak to jest u Ciebie? Od dawna masz? Miałaś zwykły trawnik? Jak oceniasz ilość potrzebnej wody i nawozów w porównaniu do zwykłego trawnika? Drugi raz też byś się na takie rozwiazanie zdecydowała?

Mam go 4 albo 5 lat i jak najbardziej posiałabym znów. Ma swoje wady i zalety. Na pewno nie jest to trawnik dla pedantów, takich co to muszą mieć idealnie. Nie da się go pryskać p/chwastom więc te jedynie ręcznie pozostaje usuwać. Kwitnącą koniczynę też nie każdy lubi. Jeśli chodzi o nawozy i wodę to jest różnica. Ja swój nawożę raz, jak mi się chce 2 razy i to mniejszą dawką. Podlewam jak już ekstremalnie sucho się robi. W zeszłym sezonie nie podlewałam wcale. Fakt, że moja gleba długo trzyma wilgoć. Mnie nie przeszkadzają jakieś tam pojedyncze chwasty w nim, od czasu do czasu coś wyrwę. Mam stokrotki np. Nie z wyboru, ale pogodziłam się, że są i nie kopę się z koniem. Idealny trawnik nie jest moim priorytetem. Z pewnością jest to dobre rozwiązanie do cienia, rośnie dużo lepiej w takich miejscach niż zwykły.
Margerytka40 06:49, 23 lut 2023

Iryski reticulata nie zawodzą

Margerytka40 06:50, 23 lut 2023

Patrycja_KG_Lu 08:57, 23 lut 2023

Dziękuję bardzo za odpowiedź.