Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 11:38, 07 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Też lubię tą rabatę z hortkami, tak jak Mirka . Ale na pierwszym miejscu jest rondo z hakonkami

Pięknie u Ciebie Asiu, bardzo soczyście. Widać efekty ciężkiej pracy
(Jak Madzia nie weźmie wszystkich „nadprogramowych” hakonek, to u mnie jeszcze się zmieszczą )

Powinnam chyba zacząć rozmnażanie hakonek, rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Gwarantuję Ci, że za rok, dwa będziesz miała że swoich sadzonki. Ja sadziłam po kilka źdźbeł a teraz widzisz co jest. One jak Perz rosną
Margerytka40 11:43, 07 maj 2023

Roocika napisał(a)
Asia, no cudnie masz wszędzie... ogórd bajka

Bajka z mchu i paproci. Tak mi się skojarzyło. Ostatnio walczyłam z mchem na kwaśnej.To walka z wiatrakami, za chwil~ pewnie znowu będzie. Aż mślę czy nie zostawić go tam niech wypełni szczeliny między płytami ścieźki. Chwasty choć nie będą rosły
Margerytka40 11:48, 07 maj 2023

April napisał(a)
Super po wszystkich zmianach, teraz już rabaty nabierają masy i z każdym dniem są atrakcyjniejsze.
Ale żeby hakonki wyrzucać to grzech Ja swoje ciągle dzielę, dzielę i upycham w różne nowe miejsca
No i czekam na swoją ulubioną rabatę u ciebie, właśnie hakonki z Rozanne

Hakonek nie wyrzucam Aprilku, oddaję do adopcji. Też trochę postanowiłam jeszcze dosadzić w trudnych miejscach. Myślę, że poradzą sobie i tam a ja będę miała spokój z pieleniem
Agatorek 12:48, 07 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Powinnam chyba zacząć rozmnażanie hakonek, rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Gwarantuję Ci, że za rok, dwa będziesz miała że swoich sadzonki. Ja sadziłam po kilka źdźbeł a teraz widzisz co jest. One jak Perz rosną

Taki perz to skarb .

Twoje sadzonki, czy także te od April (dostałam All Gold) to są sadzonki pierwszego gatunku. Ukorzenione, zbita bryła, rosną jak na drożdżach

W zeszłym roku kupiłam kilka malutkich przez net (tylko takie znalazłam, ciężko upolować większe sztuki). I to zupełnie inny temat. Na jednej rabacie owszem „wyszły” po zimie, ale przymrozek je złapał i źdźbła uschły. Korzeniowo się trzymają i widzę że znów powoli wychodzą, ale to jest taka droga przez mękę . Oczywiście daję im szansę . Mam nadzieję, że też się rozrosną.

Czy swoje hakonki traktowałaś jakoś specjalnie? Myślisz, że to dobry pomysł dać tym niedobitkom np trochę obornika granulowanego? Chyba nie zaszkodzi.
Margerytka40 18:13, 07 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Taki perz to skarb .

Twoje sadzonki, czy także te od April (dostałam All Gold) to są sadzonki pierwszego gatunku. Ukorzenione, zbita bryła, rosną jak na drożdżach

W zeszłym roku kupiłam kilka malutkich przez net (tylko takie znalazłam, ciężko upolować większe sztuki). I to zupełnie inny temat. Na jednej rabacie owszem „wyszły” po zimie, ale przymrozek je złapał i źdźbła uschły. Korzeniowo się trzymają i widzę że znów powoli wychodzą, ale to jest taka droga przez mękę . Oczywiście daję im szansę . Mam nadzieję, że też się rozrosną.

Czy swoje hakonki traktowałaś jakoś specjalnie? Myślisz, że to dobry pomysł dać tym niedobitkom np trochę obornika granulowanego? Chyba nie zaszkodzi.

Możesz dać ten obornik, nie zaszkodzi. No tak sadzonki z neta różnie z nimi bywa. Czasem to taka nędza, że lata mijają nim z tego coś sensownego powstanie o ile nie padnie.
Agatorek 19:14, 07 maj 2023

No właśnie się obawiam, że może i tak być.
Najwyżej będę dzielić te od Ciebie za jakiś czas, tak jak piszesz
Mary 21:49, 07 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Bajka z mchu i paproci. Tak mi się skojarzyło. Ostatnio walczyłam z mchem na kwaśnej.To walka z wiatrakami, za chwil~ pewnie znowu będzie. Aż mślę czy nie zostawić go tam niech wypełni szczeliny między płytami ścieźki. Chwasty choć nie będą rosły
Chwasty będą rosły w mchu niestety. U mnie w każdym razie rosną.
Margerytka40 22:33, 07 maj 2023

Mary napisał(a)
Chwasty będą rosły w mchu niestety. U mnie w każdym razie rosną.

Marysiu a już miałam nadzieję
Margerytka40 22:47, 07 maj 2023

Agatorek napisał(a)
No właśnie się obawiam, że może i tak być.
Najwyżej będę dzielić te od Ciebie za jakiś czas, tak jak piszesz

Daj im tego obornika, może się ogarną. A dołki zaprawiałaś czymś, rozluźniałaś? One nie lubią ciężkiej gleby, szczególnie na początku. Ja sadząc mieszałam swoją glebę z piaskiem i korą mieloną. Dobrze im to robi.
Agatorek 00:04, 08 maj 2023

Akurat tam gdzie rosną jest lżejsza gleba. Dodatkowo w dołek dostały kompostu i trochę kory.

Po niektórych (jest to mniejszość ) widać, że urosły wszerz, ale załatwił je przymrozek i wysuszył źdźbła. Od tego czasu podlewałam. Trochę ruszyły.
Także jakby się nie obrócił, to du..zawsze z tyłu

Zobaczymy w sezonie