Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 15:29, 15 maj 2023

mirkaka napisał(a)

Chyba wszystkie ogrodówki przekwitając tracą kolor, moje też, zielenieją, ale jak się robi jesiennie i zimno, to ta jedna przebarwia się na taką ciemną czerwień, bordo

Dereń kanadyjski utworzył piękną kępkę, mój ma b trudne warunki, rośnie rzadziej, ale bardzo go lubię.
Asiu, w kuklikach były pędraki czy larwy opuchlaków? Pędraki mają wyraźną główkę i widoczne odnóża, opuchlaki to tylko niewielka larwa bez odnóży

Pędraki czyli larwy chrząszcza majowego. U mnie tych chrząszczy multum lata już na koniec maja i w czerwcu.

Mam też jedną taką hortkę czerwieniejącą przekwitając, to chyba You&me. Słabo mi coś rośnie, nawet nie wiem czy coś wyszło wiosną. Muszę zobaczyć.
mirkaka 17:26, 15 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Pędraki czyli larwy chrząszcza majowego. U mnie tych chrząszczy multum lata już na koniec maja i w czerwcu.

Mam też jedną taką hortkę czerwieniejącą przekwitając, to chyba You&me. Słabo mi coś rośnie, nawet nie wiem czy coś wyszło wiosną. Muszę zobaczyć.

U mnie You and me też w tym roku słabo przezimowała, dziwne, przecież taka słaba zima była.
Tak, ona też jesienią tak się wybarwia ale musi mieć słońce,

Pędraki są w większych ilościach też szkodnikami, trzeba pilnować roślinek
Margerytka40 21:15, 15 maj 2023

mirkaka napisał(a)

U mnie You and me też w tym roku słabo przezimowała, dziwne, przecież taka słaba zima była.
Tak, ona też jesienią tak się wybarwia ale musi mieć słońce,

Pędraki są w większych ilościach też szkodnikami, trzeba pilnować roślinek

Czasem podlewam wrotyczem na pędraki ale przy tak dużym ogrodzie trudno wszystko dojrzeć. Chemia mnie przeraża, nie chcę zbytnio po nią sięgać
Alija 21:33, 15 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Teraz wzrok najbardziej przyciąga mi różanka i kwitnące na niej kukliki

Asiu, piękne te kukliki, takie delikatne. Mam pomarańczowego, i na próbę kupiłam w zimie różowego i żółtego,
ale sadzonki maleńkie. W ogóle, to masz już bujnie na rabatach, super.
Wieczornika damskiego widziałam ostatnio w szkółce niedaleko, ale jeszcze w pąkach, nie spotkałam nigdy wcześniej tej rośliny.
Margerytka40 07:32, 16 maj 2023

Alija napisał(a)

Asiu, piękne te kukliki, takie delikatne. Mam pomarańczowego, i na próbę kupiłam w zimie różowego i żółtego,
ale sadzonki maleńkie. W ogóle, to masz już bujnie na rabatach, super.
Wieczornika damskiego widziałam ostatnio w szkółce niedaleko, ale jeszcze w pąkach, nie spotkałam nigdy wcześniej tej rośliny.

Kukliki szybko przyrastają. Ja swoje czerwone mam z jednej sadzonki kupionej. Trzy lata i patrz ile. Fakt, że dzieliłam dwa razy w sezonie. No szukam tego wieczornika ale u mnie w szkółkach go nie widzę. Bywają nasiona ale ja do siania mam dwie lewe ręce. Co z tego, w zeszłym roku wysiała i nawet kilka roślinek udało mi się nie ukatrupić, jesienią posadziłam do gruntu a teraz ich nie ma.
Roocika 08:14, 16 maj 2023

Asia, różanka z kuklikami pięknie się prezentuje.
Niestety z wieczornikiem nie pomogę.
April 09:38, 16 maj 2023

Fantastyczne masz te kukliki. Co roku podziwiam, tym bardziej że u mnie sobie nie radzą. Pewnie za dużo cienia.
Do czosnku niedźwiedziego przymierzam się od paru ładnych lat i ciągle coś mi staje na przeszkodzie, a szkoda, bo wygląda mega fajnie. Siałaś czy kupowałaś już kwitnące? Bo podobno długo się czeka na kwiaty z tych wysiewanych.
April 09:39, 16 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Poszukuję wieczornika damskiego w kolorze Lila. Może ktoś coś

Lucy kiedyś miała, w poprzednim ogrodzie ale nie wiem czy ma obecnie. Rozdawała nawet. Próbowałam z nim u siebie ale bez sukcesu.
Kawa 09:59, 16 maj 2023

cudownie z kuklikami
a wiesz że nie pomyślałam o tym żeby czosnek niedźwiedzi na rabatę wsadzić?? a mam takie miejsce
epimedium z białymi kwiatuszkami cudne
Margerytka40 10:19, 16 maj 2023

Roocika napisał(a)
Asia, różanka z kuklikami pięknie się prezentuje.
Niestety z wieczornikiem nie pomogę.

Bez tych kuklików łyso by tam teraz było a tak jest na czym oko zawiesić. Zaraz zaczną tam szałwię, kocimiętką już zaczyna, później róże i reszta towarzystwa