Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 09:12, 08 maj 2023

Poszukuję wieczornika damskiego w kolorze Lila. Może ktoś coś
mirkaka 19:19, 14 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Magnolia pewnie z 15 lat już ma. Udało się ją oszczędzić przy reorganizacji ogrodu i wpasować w nowy plan. Może nie idealnie jest ale jest. Już się przyzwyczaiłam. Mirko czekam na azaliowy spektakl u Ciebie

Asiu, ta sadzoneczka od ciebie która była złamana odbiła od korzenia Natomiast ta druga mimo że maleńka będzie kwitła No szok, mając takie hortensje niepotrzebne Ci są moje
Ale spoko, spoko, zrobię sadzonki dla Ciebie tak jak prosiłaś
Margerytka40 10:30, 15 maj 2023

mirkaka napisał(a)

Asiu, ta sadzoneczka od ciebie która była złamana odbiła od korzenia Natomiast ta druga mimo że maleńka będzie kwitła No szok, mając takie hortensje niepotrzebne Ci są moje
Ale spoko, spoko, zrobię sadzonki dla Ciebie tak jak prosiłaś

Świetne wiadomości. Te hortensje są niezawodne. Może nie imponują wielkością kwiatów i czasem przekwitające nie są super ładne ale kwitną niezawodnie nie okrywane. Nawet jak muszą startować z poziomu gruntu. Może jak będę mieć venę jesienią okryję kilka, może wcześniej zakwitną.
Margerytka40 10:41, 15 maj 2023

Pada delikatny deszczyk. Czasem przestaje i za chwilę znów pada. Ogrodowi deszcz był już potrzebny więc nie marudzę, że pewnie z zaplanowanej roboty nici

Zaczyna powojnik montana

Jeszcze nie duży ale potencjał na wzrost ma ogromny. Posadzony przy tarasie będzie chyba fajnie wyglądał

Kwitną miniaturowe serduszka

I dereń kanadyjski

Myślałam, że kiepsko będzie sobie u mnie radził ale nie nawet myślę, że może być dość inwazyjny mimo średniego stanowiska. Rośnie w pobliżu tych nieszczęsnych sąsiedzkich osik a daje radę
Margerytka40 10:50, 15 maj 2023

Azalie japońskie już prawie

Epimedium

Pierwsze kwitnienie u mnie Rh Cunninghams White

Zdaje się, że dobrze się wpasował w tzw. Kwaśną i nawet nieźle sobie radzi mimo suchego cienia. Podlewam oczywiście ale nie jakoś przesadnie
Margerytka40 10:57, 15 maj 2023

Czosnek niedźwiedzi

Marzą mi się łany tego czosnku. Miałam sporo siewek i po przenosiłam je pomiędzy hortensje ogrodowe po kilka sztuk w kępkach. Ciekawe czy mu się tam spodoba

Końcówka tulipanów

Margerytka40 11:07, 15 maj 2023

Teraz wzrok najbardziej przyciąga mi różanka i kwitnące na niej kukliki

Z tymi pomarańczowymi miałam stracha, że się pożegnam. Miałam w nich inwazję pędraków. Już jesienią widać było, że coś im jest. Liście były brzydkie, zasychające. Myślałam, że to grzyb. Tymczasem w marcu przy porządkach wyszło szydło z worka. Każdą kępkę wykopałam i sprawdzałam. Teraz są ładne. O dziwo tych odmianowych dziady nie tknęły.
Agatorek 11:25, 15 maj 2023

Pomarańczowe kukliki to twardziele

Ależ u Ciebie soczyście, też się cieszę z deszczu

Asia, a powiedz mi, czy ten dereń kanadyjski rośnie u Ciebie w cieniu, czy na słońcu?
Margerytka40 11:31, 15 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Pomarańczowe kukliki to twardziele

Ależ u Ciebie soczyście, też się cieszę z deszczu

Asia, a powiedz mi, czy ten dereń kanadyjski rośnie u Ciebie w cieniu, czy na słońcu?

Lubię ten stan gdy zaczyna robić się ciasno . Deszczyk spowoduje, że będzie jeszcze bardziej soczyście.
Dereń w półcieniu
mirkaka 14:11, 15 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Świetne wiadomości. Te hortensje są niezawodne. Może nie imponują wielkością kwiatów i czasem przekwitające nie są super ładne ale kwitną niezawodnie nie okrywane. Nawet jak muszą startować z poziomu gruntu. Może jak będę mieć venę jesienią okryję kilka, może wcześniej zakwitną.

Chyba wszystkie ogrodówki przekwitając tracą kolor, moje też, zielenieją, ale jak się robi jesiennie i zimno, to ta jedna przebarwia się na taką ciemną czerwień, bordo

Dereń kanadyjski utworzył piękną kępkę, mój ma b trudne warunki, rośnie rzadziej, ale bardzo go lubię.
Asiu, w kuklikach były pędraki czy larwy opuchlaków? Pędraki mają wyraźną główkę i widoczne odnóża, opuchlaki to tylko niewielka larwa bez odnóży