Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

ElzbietaFranka 18:14, 16 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Czosnek niedźwiedzi

Marzą mi się łany tego czosnku. Miałam sporo siewek i po przenosiłam je pomiędzy hortensje ogrodowe po kilka sztuk w kępkach. Ciekawe czy mu się tam spodoba

Końcówka tulipanów

Asiu bardzo ładne rabatki. Obfite w kwiecie.
Muszę mieć na uwadze czosnek niedźwiedzi czy on długo kwitnie?
Masz bardzo wysokie trawki. U mnie ledwo ledwo. U nas ziemne noce były i ta wegetacja opóźniona.
mirkaka 18:14, 16 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Kukliki szybko przyrastają. Ja swoje czerwone mam z jednej sadzonki kupionej. Trzy lata i patrz ile. Fakt, że dzieliłam dwa razy w sezonie. No szukam tego wieczornika ale u mnie w szkółkach go nie widzę. Bywają nasiona ale ja do siania mam dwie lewe ręce. Co z tego, w zeszłym roku wysiała i nawet kilka roślinek udało mi się nie ukatrupić, jesienią posadziłam do gruntu a teraz ich nie ma.

No gdzieś widziałam że ktoś ma go sporo ale się pomyliłam i napisałam że chcesz ale do kogoś innego

Asia, te kukliki masz wspaniałe, takie łany Dwa razy do roku? Tak się mnożyły? Masz rękę do nich
A Jola ma wieczornika ale białego, może takiego chcesz?
Mirka 20:04, 16 maj 2023

Asia jak się nazywa ten pomarańczowy kuklik?
vita 20:49, 16 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Tylko wiesz, ten czosnek jest bardzo siejący się. Mnie w to graj póki co a później będę najwyżej obcinać kwiatki pod koniec kwitnienia. Tylko tyle go nasadziłam. A tam, on później zasycha i go nie ma, jak to cebulowe.

Jak czosnek niedźwiedzi wiąże nasiona, można je zebrać i ukisić, jak ogórki. Faza zielonych kuleczek, bardzo to atrakcyjnie wygląda. Ciekawostka, jak ktoś chce się pobawić. Kukliki u mnie zanikły, widać za ciężka gleba. Mam dwa wieczorniki, jeden biały o pstrych liściach, drugi raczej ciemny fiolet, koniecznie potrzebujesz lila?
Muszelka 21:06, 16 maj 2023

Czosnek niedźwiedzi jest pyszny i bardzo, bardzo zdrowy Ach... gdybym tyle go miała, to bym go całego zjadła!

Piękny jest Twój ogród.
Kokesz 21:08, 16 maj 2023

Przepięknie

Właśnie u Aprila pisałam o miniaturowej serduszce a tu u Ciebie ją widzę
Helen 21:25, 16 maj 2023

Napasłam oczy, widziałam już wcześniej z komórki, ale to nie to samo
Mary 21:48, 16 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Końcówka tulipanów
Jaka to odmiana?
Margerytka40 23:44, 16 maj 2023

Elu

U nas też ta wiosna zimna ale ja chyba nawet wolę taką bo więcej czasu na ewentualne roszady na rabatach. Chłodno to można przesadzać i dzielić nawet jeszcze.
Czosnki tak średnio, chyba nawet nie zwróciłam uwagi jak długo kwitną, raczej tak normalnie, zależy od pogody.

mirkaka

Wolałabym ciemniejszy ten wieczornik jednak.
Mam ochotę podsadzić tymi kuklikami azalię pomarańczową, tymi czerwonymi

Mirka

To kuklik szkarłatny, gatunek. Mam go od zawsze tylko nigdy jakoś mnie nie zachwycał

Vita

Ale te nasionka się kisi? Te maleństwa? .
Fioletowy wieczornik byłby idealny
Kuklikom może trzeba trochę piasku w dołki. Moja gleba też ciężka i rozluźniam ciągle
vita 00:00, 17 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Vita
Ale te nasionka się kisi? Te maleństwa? .
Fioletowy wieczornik byłby idealny
Kuklikom może trzeba trochę piasku w dołki. Moja gleba też ciężka i rozluźniam ciągle

Kisi się przekwitłe kwiatostany, taką masę zielonych kuleczek, poczekaj do lipca Wystarczy je ściąć i zrobić zalewę jak do ogórków. Wszyscy pytają: co to? A dla lubiących czosnkowe smaki, rewelacja. Na przystawkę Fioletowy szykuje się do kwitnienia, lada dzień.
Kiedyś kolekcjonowałam kukliki, ale mam tyle innych roślin do specjalnego traktowania, że jak nie powiodło mi się, to nie