Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

LIDKA 00:00, 17 cze 2023

Margerytka40 napisał(a)
Rozanne zaczyna na całego

Mój rośnie plaskato płasko. Kwiatków ma dużo i widać go zdaleka.
Mam 5 szt.

Jak go rozmnażasz?
Agatorek 08:56, 17 cze 2023

Margerytka40 napisał(a)
Konewka10l dla porównania

Nooo, wielkie
Anda 09:02, 17 cze 2023

Margerytka40 napisał(a)

Ja znalazłam jakby siewki obok. Liście podobne ale czy to na pewno one czas pokaże. Mam ochotę podzielić po kwitnieniu ale trochę się obawiam.

Hmm, korzenie palowe, więc nie wiem, czy się da. Zdaj relację z dzielenia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 10:05, 17 cze 2023

Kiedys jak robiłam sadzonkę dla Helen to po prostu oderwałam kawałek kłącza ale to było wiosną i kępa była niska. Teraz bym nie ryzykowała.

Chociaż kusi mnie teraz podzielenie dużej funkii babkowatej i przeniesienie sadzonki w inne miejsce. Ciągle się wacham.

Asia, sadzonki funkii się trzymają czy zwiędły im liście?
Alija 16:38, 17 cze 2023

Kokesz napisał(a)
Kiedys jak robiłam sadzonkę dla Helen to po prostu oderwałam kawałek kłącza ale to było wiosną i kępa była niska. Teraz bym nie ryzykowała.

Chociaż kusi mnie teraz podzielenie dużej funkii babkowatej i przeniesienie sadzonki w inne miejsce. Ciągle się wacham.

Ja też dzieliłam podobnie bodziszka na wiosnę, chyba nie bardzo mu się podobało, bo dość długo był oklapnięty,
ale obydwie części żyją i mają się dobrze.
Funkie dzieliłam o każdej porze roku (oprócz zimy) i zawsze to znosiły całkiem nieźle,
trzeba tylko pamiętać o podlewaniu.
Margerytka40 22:51, 17 cze 2023

Magara napisał(a)

Przymus zupełnie zrozumiały

Asia, ta najciemniejsza roślina w centrum i po prawej stronie na zdjęciu to co? Róża?

Naparstnica też mnie zauroczyła, serio bylinowa jest??? Zimuje bez problemu???
Kupiłam chyba dwa lata temu takie z serii "illumination" ale zimy nie przeżyły...
Gdybyś miała z tej swojej nadmiar nasionek to ja się za Sylwią w kolejce zapisuję

Najciemniejsze są tam Goździki brodate, takie głęboko bordowe, prawie czarne. Pewnie to o nie chodzi.
Naparstnica bylinowa. Pewnie trzeci albo czwarty sezon u mnie. Świetna roślinka bo daje u mnie radę na totalnym suszu w półcieniu. Świetnie by wyglądała w większej ilości. Oczywiście postaram się z nasionkami
Margerytka40 23:01, 17 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Mój rośnie plaskato płasko. Kwiatków ma dużo i widać go zdaleka.
Mam 5 szt.

Jak go rozmnażasz?

Mnie tak płasko rośnie Bloom time . Rozmnażałam zwyczajnie przez podział wczesną wiosną. Trzeba rozdzielić tak by każda część miała korzonki.
Margerytka40 23:02, 17 cze 2023

Agatorek napisał(a)

Nooo, wielkie

Margerytka40 23:05, 17 cze 2023

Anda napisał(a)

Hmm, korzenie palowe, więc nie wiem, czy się da. Zdaj relację z dzielenia

Pewnie będę próbować. Trzymaj kciuki. Chyba w sierpniu będzie bezpieczniej.
Margerytka40 23:10, 17 cze 2023

Kokesz napisał(a)

Asia, sadzonki funkii się trzymają czy zwiędły im liście?

Funkie to terminatorki, trudno je zabić. Twoje sadzonki stoją na baczność
Ale naparstnice dzieliłaś? Myślę, że w sierpniu już będzie można, no chyba, że upały będą.