Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 22:15, 06 maj 2023

AnnaLew napisał(a)
Ewo, witam Cię serdecznie. Z Twoim wsparciem moje "przedogrodzie" na przestrzeni ostatnich dwóch lat nieco się zmieniło Jestem na etapie sadzenia róż przed domem. Są to dwie symetryczne do siebie rabaty w kształcie ćwiartki koła. Na jednej z nich rośnie Queen od Sweden i Munstead Wood. Na drugiej Jude the Obscure. Chciałabym dosadzić więcej róż. Czy mogłabyś mi podpowiedzieć, które róże korespondowały by kolorystycznie z tym co już rośnie? Obok róż są szałwie, bodziszki, kociemiętki, łubin, przywrotnik, zawilce białe i trawy. Będę bardzo wdzięczna za Twoje sugestie.

Witaj Anno, cieszę się, że zauroczyły Cię róże, na dodatek austinki
Z tego co piszesz wnioskuję, że rabata z Munstead jest chłodno różowa a rabata z Jude w tonacji cieplej kremowej. Wypełniacze, czyli byliny w obu rabatach mogą się powtarzać, bo niebieski, fiolet i biel pasują do wszystkiego.
Różowe są np. Olivia Rose Austin, Young Lycidas, Mme Boll, Rose de Resht, Carmen Würth. Kremowe są np. Wild Eve, Emily Bronte, Märchenzauber, Marie Curie.
Piękne są też róże perskie np. See You in Red.
Jest tyle pięknych róż, że wybór jest naprawdę przeogromnie trudny.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 22:17, 06 maj 2023

Dorii napisał(a)
2. To nie rdest czasem?

Nie, raczej nie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Joku 22:17, 06 maj 2023

Przy przesadzaniu róż całkiem wyrzucasz starą ziemię lub płuczesz?
Anda 22:25, 06 maj 2023

antracyt napisał(a)
Ciekawe te zagadki Ta szałwia wygląda mi trochę na kocimietkę kubańską.

Co ile lat wyciągasz róże z donic? Moja pierwsza "donicowa" w tym roku zapowiada się naprawdę dobrze, sadziłam ją z gołym korzeniem jesienią 2021r.

ps. Ach ta Twoja łacina, co chwila muszę do słownika zaglądać

Kocimiętka… hmm… ta kubańska ma chyba jednak trochę inne liście…

Obiecałam sobie, że będę wyciągać róże co trzy, cztery lata. Teraz czekały chyba pięć lat, oprócz Munstead, którą wysadzilam pierwszy raz dwa lata temu. Twoja donicowa ma jeszcze czas

Moja łacina… To naprawdę trudne dla mnie operować trzema nazwami jednej rośliny - po łacinie, po niemiecku i po polsku. Wolę łacinę, bo czasem zdarzają mi się sytuacje, gdy pytana o konkretną roślinę po niemiecku mam w głowie nazwę polską, a łacińskiej nie pamiętam, a rośliny w pracy posortowane są oczywiście podług nazw łacińskich. A jak sortowane są rośliny w polskich szkółkach? Podług nazw polskich czy łacińskich?
Anda 22:29, 06 maj 2023

Judith napisał(a)
Anda, piękna soczysta zieleń . Widać, ze u Ciebie wiosna weszła w kolejny etap .
Z innej beczki - zazdroszczę Ci bezpieczeństwa w kraju, w którym przepisów się przestrzega…

Jedynie trawnik jest kiepski po upałach w ostatnim roku. Za dużo chwastów się wysiało. Dlatego wysialam stokrotki, Achilleę i mikrokoniczynę do trawnika
Całe szczęście przestrzega się tu przepisów, w większości. I jest tu praworządność, sądy funkcjonują.
Anda 22:33, 06 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wiosnę masz podobną do dolnośląskiej. Opadów i pochmurnych dni mam już po dziurki w nosie.
Ciekawa jestem wyglądu tej nowej rabaty w sezonie. Znając Twój gust, to będzie co podziwiać.

Chyba jesteśmy na tej samej wysokości geograficznej, pewnie dlatego pogoda podobna.
Nie mogę się doczekać tego, jak rośliny się rozrosną na rabacie. Ciekawa jestem, jakie tetrisy będę na niej zmuszona uprawiać.
Posadziłam na niej na razie dwie róże - Roya Jubilee i Olivia Austin. Mam miejsce jeszcze na dwie i zastanawiam się nad Sweet Pretty i Rose de Resht. A może jednak jakieś inne? Za duży wybór Czekam na kwitnienie w szkółce.
Anda 22:34, 06 maj 2023

Makao napisał(a)

To muszę to jeszcze ogarnąć. Nigdy nie skracałam pędów tylko zawijam wokól obeliska ale są dość długie.
Co do wycinania całkowitego to nie wiem czy mam wystarczająco rozkrzewioną.
Sprawdzę ale pędy na bank mam wszystkie stare.

A wypuszcza nowe od dołu? Przeważnie w drugiej połowie lata róże wypuszczają takie długie baty.
Anda 22:35, 06 maj 2023

anabuko1 napisał(a)

Co to jest ??? Ale ładnie to to wygląda

To Acer davidii Myślę, że u Ciebie by ładnie pasował
Anda 22:49, 06 maj 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Google lens podpowiada różności w zależności od wybranego kadru, np. Przy pierwszej roślinie pojawia sie między innymi Meum athamanticum , a przy drugiej już odjazd jest, po propozycji jest masa i większość od czapy, jak mięta pieprzowa. Z bylin ozdobnych pojawia się sugestia że to pysznogłówka

O, fajnie, że chciało Ci się szukać To pierwsze to na pewno coś baldaszkowate, ale co? Wysialam Cnidium ale nie tam… Meum tez ładne, ale chyba nigdy nie miałam… Ale ta nazwa coś mi mówi…
To drugie to chyba rzeczywiście może być pysznoglówka Tak myślałam, że mi coś przypomina Zobaczymy jak zakwitnie, dzięki
Anda 22:51, 06 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Na którąś na pewno, ale to jeszcze „za chwilę”. Wszystkie są ładne. Pewnie kupię tą odmianę, którą znajdę .

Piękne zdjęcia pokazałaś, bardzo soczyste . Tylko trzeba ze słownikiem oglądać , chociaż niektóre nazwy już kojarzę .

Kup wszystki które znajdziesz

No niestety, u mnie łacina rządzi A nie przydaje Ci się na Twoich wojażach urlopowych? Łacina jest międzynarodowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies