Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 19:53, 07 maj 2023

Makao napisał(a)

To tak będę robić. Też zostawiam wszystkie liście na rabatach więc brakuje tylko kompostu. A korę też masz rozłożoną?

Nie. U mnie rośliny rosną tak gęsto, że nie muszę dodatkowo mulczować rabat. Jeśli musiałabym mulczować to użyłabym raczej kory przekompostowanej, kory próchnicznej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 20:37, 07 maj 2023

Makao napisał(a)

A wiesz że nie zauważyłam że nie ma tam azotu? Czyli sypnąć azofoską czy podlać humusem?
Obornik dam jeszcze w czerwcu.

Co do owczej wełny to dopiero niedawno o tym usłyszałam. Na allegro jest dostępna.

Ze ściółkowaniem kompostem zawsze mam dylemat. Położyć warstwę i zostawić czy przekopać z ziemią, czy może z czymś się go miesza przed położenie.

Ja mysle ze ta materia organiczna zawiera azot tylko nie wyszczególnili
Makao 22:13, 07 maj 2023

Kasya napisał(a)

Ja mysle ze ta materia organiczna zawiera azot tylko nie wyszczególnili

Muszę dopytać jak tak.
Miałam posypać wczesną wiosną by zdążyło się rozpuścić i dać kopa na start
w_zaczarowan... 11:32, 08 maj 2023

Anda napisał(a)

Witaj Anko Polecam Ci wszystkie trzy i na dodatek jeszcze Kiss me Kate

Dziękuję, zdecydowałam się póki co na Jasminę i ramblera Bobby James, bo nie mogę się oprzeć tej białej burzy kwiatów, nawet za cenę jednorazowego kwitnienia. Kiss me Kate zapisuję. Ja póki co nie mam odwagi założyć swojego wątku, przy takich ogrodach jak Wasze. Póki co raczkuję na IG. Czy Ty masz może swoje konto na Instagramie?
pozdrawiam serdecznie
Anda 12:25, 08 maj 2023

w_zaczarowanym_ogrodzie napisał(a)

Dziękuję, zdecydowałam się póki co na Jasminę i ramblera Bobby James, bo nie mogę się oprzeć tej białej burzy kwiatów, nawet za cenę jednorazowego kwitnienia. Kiss me Kate zapisuję. Ja póki co nie mam odwagi założyć swojego wątku, przy takich ogrodach jak Wasze. Póki co raczkuję na IG. Czy Ty masz może swoje konto na Instagramie?
pozdrawiam serdecznie

Masz miejsce na tego „potfora” Bobby James?

Aniu, załóż wątek. Mój ogród nie jest wypasiony tak jak niektóre ogrody tutaj, na dodatek jest malutki. Mimo to można podzielić się doświadczeniami, a wiele ogrodów na O dzięki takim wymianom naprawdę skorzystało.
IG to dopiero wypięknione ogrody Jak nie boisz się być tam, to tym bardziej nie musisz się bać tego forum Ja nie mam konta na IG. Nie chcę się tak całkowicie obnażać (jesli chodzi o dane zostawiane w necie). Poza tym zbyt dużo jest tam dla mnie sztuczności, taka moja osobista opinia.
Aniu, załóż wątek w projektowaniu ogrodów. Naprawdę polecam
Serdecznie Cię pozdrawiam i trzymam kciuki za odwagę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
April 14:26, 08 maj 2023

Anda napisał(a)
Louise Odier jeszcze dość naga, ale pierwszy pączek już jest

Takich zdjęć potrzebuję Bardzo dobrze tu widać jak róże przycinasz i jak kulkujesz. Ogromne mam z tym kłopoty. Cały czas nie umiem obchodzić się z różami. Niby teoria wkuta a w praktyce wpadam w panikę i na wszelki wypadek nie dotykam za bardzo
Gosialuk 19:59, 08 maj 2023

Ewo jak zwykle jesteś kopalnią wiedzy wszelakiej. A zdjęcia bardzo mi się podobają. Przypomniałaś mi o kulkowaniu.
Czy ta nowa rabatka, to ta robiona metodą no dig?
annbra 20:23, 08 maj 2023

Anda napisał(a)
Czas na fotki

Najpierw zagadki - nie wiem, co wysiałam

1. Co to jest?

2. Co to jest - miało być już w zeszłym sezonie szałwią omączoną, ale jak dobrze widać nie jest

Ad 2. Moim zdaniem penstemon
GingerO 21:34, 08 maj 2023

Dziękuję Ewa, jest lepiej, ale póki co nie poszaleję w ogrodzie. Dobrze że posadziłam te róże. Chętnie Cie podczytuje
Gosialuk 23:59, 08 maj 2023

Penstemony u mnie mają te pierwsze liście przy samej ziemi sporo większe. Tu ich nie widzę. Czekajmy na kwiaty - wtedy zagadka na 100 procent się rozwiąże.