Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 14:23, 07 maj 2023

Magara napisał(a)
Ewa, dzięki za poradę odnośnie dzielenia Ornithogalum umbellatum
Wiosnę masz piękną, taką prawdziwą - podziwiam i zazdroszczę, nie wiem tylko czy bardziej podziwiam czy bardziej zazdroszczę
P.S. Łaciny się kiedyś uczyłam, może akurat nie tej botanicznej, ale i tak nie żałuję chociaż miałam tylko czwórkę z plusem na koniec Lubię "Twoje" łacińskie nazewnictwo, dosyć dobrze nazwy łacińskie przyswajam i daje mi dużą satysfakcję, jak coś zapamiętuję i wiem

U mnie dziś znów pochmurnie, ale ciepło. Dużo wilgoci w powietrzu. Powstrzymuje mnie to przed sadzeniem pomidorów do gruntu.
Twoja wiosna też piękna, tylko chłodniejsza, jeszcze

Mi łacińskie nazwy stanowczo ułatwiają życie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:25, 07 maj 2023

Makao napisał(a)
W tych ważniejszych szkółkach z renomą to są nazwy łacińskie a w tych małych sklepach to i takie i takie.

U nas też są nazwy niemieckie na etykiecie - wraz z łacińskimi, ale wszystko stoi posegregowane alfabetycznie podług nazw łacińskich.
Muszę się wybrać do jakiejś polskiej szkółki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:25, 07 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Haha, bardziej angielski

Tych obieli muszę poszukać stacjonarnie. W necie znalazłam malutkie okazy tylko.

Miałam na myśli, że łacina przydaje się w zagranicznych szkółkach lub arboretach/arboretum
Anda 14:27, 07 maj 2023

GingerO napisał(a)
Ewa,
Dla mnie Twój ogród jest taka wielką czułością. Te wszystkie zasiane roślinki o lacinskich nazwach, wyobrażam sobie jak do nich mówiłaś, żeby rosły.
Jeden z piękniejszych klimatów ogrodowiskowych dla mnie.
P.S. Summer Song posadzona od razu jak przyszła. Za to Constance Spry czekała 2 tygodnie w wiaderku, bo dostałam rwy kulszowej i koniec było z robotą, jest od 4 dni w gruncie.
Pozdrawiam!

Dziękuję

Oj, rwa kulszowa jest bardzo bolesna. Mam nadzieję, że już wszystko dobrze?
Anda 14:29, 07 maj 2023

Makao napisał(a)
Ewcia patrzyłam na LO. Ma tylko 2 pędy. Żadnych nowych.
Jeden jest baaaardzo stary. Chyba od samego początku go mam. Drugi młodszy ale na pewno nie ubiegłoroczny.

A tak wygląda cały krzak. Wszystko wyrasta z tych dwóch pędów bo je prowadzę płasko.

Aniu, a co Twoja LO ma w nogach? Bo widzę, że ma dużą konkurencję jeśli chodzi o pożywienie - cisy, byliny.
Jak ją nawozisz?
Joku 15:15, 07 maj 2023

Anda napisał(a)

Wrzucam ziemię na kompost Można ją też używać jak mulcz na rabatach. Mikroorganizmy ją zregenerują

Wyraziłam się nieprecyzyjnie . Zobaczyłam zupełnie gołe korzenie i zastanowiło mnie czy wytrzepałaś zupełnie ziemię w której rosły w donicy czy tylko dlatego że szukałaś larw.
Tzn. czy przy przesadzaniu trzeba się pozbyć całego starego podłoża.
Alija 16:04, 07 maj 2023

Ewo, piękne zdjęcia roślinek, masz tyle różnych gatunków, a na dodatek dbasz jeszcze o naszą edukację i to nie tylko ogrodniczą (łacina).
Makao 16:20, 07 maj 2023

Anda napisał(a)

Aniu, a co Twoja LO ma w nogach? Bo widzę, że ma dużą konkurencję jeśli chodzi o pożywienie - cisy, byliny.
Jak ją nawozisz?

Tak obok ma cisy z jednej strony a z drugiej miskanty. Rosną tam też floksy a dalej azalie. W samych nogach rozsiały się zawilce. Do tej pory niczym nie nawoziłam. W tym roku dostała obornik granulowany i nawóz wieloskładnikowy (mineralno-organiczny)
Anda 16:46, 07 maj 2023

Joku napisał(a)

Wyraziłam się nieprecyzyjnie . Zobaczyłam zupełnie gołe korzenie i zastanowiło mnie czy wytrzepałaś zupełnie ziemię w której rosły w donicy czy tylko dlatego że szukałaś larw.
Tzn. czy przy przesadzaniu trzeba się pozbyć całego starego podłoża.

Wytrzepałam całą ziemię, bo szukałam larw. A w tym konkretnym przypadku ziemia była dość lekka i fajnie sama opadła. W tej donicy larw akurat nie było. Tam gdzie były korzeni było mniej. Wstrząśnięta tym faktem i zaniepokojona o stan zdrowia moich róż już fotek nie robiłam

Edit: Jeszcze dodam, że wytrzepuję ziemię aby przyciąć korzenie. Nie chcę, by rosły dookoła ścianek. Przycinam wtedy korzenie i zieloną górę, czyli w sumie mam wtedy różę z gołym korzeniem.
Anda 16:47, 07 maj 2023

Alija napisał(a)
Ewo, piękne zdjęcia roślinek, masz tyle różnych gatunków, a na dodatek dbasz jeszcze o naszą edukację i to nie tylko ogrodniczą (łacina).

Oj ta, oj tam, dzielę się spostrzeżeniami a łacina wychodzi sama, bo nie znam polskich nazw
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies