Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

antracyt 20:05, 06 maj 2023

Ciekawe te zagadki Ta szałwia wygląda mi trochę na kocimietkę kubańską.

Co ile lat wyciągasz róże z donic? Moja pierwsza "donicowa" w tym roku zapowiada się naprawdę dobrze, sadziłam ją z gołym korzeniem jesienią 2021r.

ps. Ach ta Twoja łacina, co chwila muszę do słownika zaglądać
Anda 20:08, 06 maj 2023

ryska napisał(a)
Piękne zdjęcia, ta Twoja estetyka zawsze mnie zachwyca.
Miałam róże na pniu w donicach i miniaturowe i wszystkie ostatecznie wyzionęły ducha. Korzeni tak rozbudowanych żadna nie miała ani w chwili zakupu ani później.
A to zdaje się podstawa. I teraz pytanie, czy to ja niedokarmiłam?

Dziękuję, mnie zachwycają Twoje zdjęcia

Podstawa to duża donica i dobrej jakości ziemia w donicy, dość luźna, tak żeby korzenie mogły się dobrze rozwijać. Drenaż też jest bardzo ważny, zwłaszcza zimą, gdy jest dużo opadów. Podlewanie i nawożenie latem oczywiście też. Wg mnie róże w donicy trzeba co cztery lata wyjmować, przycinać i zmieniać im ziemię. Niestety, rośliny donicowe wymagają więcej uwagi i troski.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:12, 06 maj 2023

Makao napisał(a)
Skracasz pędy Louis Odier? Wygląda jakbyś zostawiała tylko tyle by wygiąc i zaczepia a resztę ciachasz.

Co do ciekawostek roślinnych to ta szałwia wygląda na gaurę

Skracam jak są zbyt długie albo brązowe W tym roku połowa była brązowa a reszta zbyt długa. Czteroletnie pędy - nie wiem dokładnie, czy czteroletnie, ale takie już starsze - wycięłam całkowicie do ziemi. Co roku tak robię.

Nie, Gaura to nie jest. Gaura nie jest tak zwarta i ma mniejsze liście. Zimą rozeta liści była niziutka (roślina jest zimozielona) a liście miały ciemnoróżowe spody. Przypuszczam, że to coś dwuletniego.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dorii 20:41, 06 maj 2023

2. To nie rdest czasem?
Judith 20:51, 06 maj 2023

Anda, piękna soczysta zieleń . Widać, ze u Ciebie wiosna weszła w kolejny etap .
Z innej beczki - zazdroszczę Ci bezpieczeństwa w kraju, w którym przepisów się przestrzega…
Gruszka_na_w... 21:00, 06 maj 2023

Wiosnę masz podobną do dolnośląskiej. Opadów i pochmurnych dni mam już po dziurki w nosie.
Ciekawa jestem wyglądu tej nowej rabaty w sezonie. Znając Twój gust, to będzie co podziwiać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 21:26, 06 maj 2023

Anda napisał(a)

Skracam jak są zbyt długie albo brązowe W tym roku połowa była brązowa a reszta zbyt długa. Czteroletnie pędy - nie wiem dokładnie, czy czteroletnie, ale takie już starsze - wycięłam całkowicie do ziemi. Co roku tak robię.

To muszę to jeszcze ogarnąć. Nigdy nie skracałam pędów tylko zawijam wokól obeliska ale są dość długie.
Co do wycinania całkowitego to nie wiem czy mam wystarczająco rozkrzewioną.
Sprawdzę ale pędy na bank mam wszystkie stare.
anabuko1 21:51, 06 maj 2023

Anda napisał(a)

W pracy przechodzę męki, bo zachwyca mnie zbyt dużo roślin. Ogród za mały na to wszystko co mi się podoba
Zobacz jaki piękny Acer davidii

Co to jest ??? Ale ładnie to to wygląda
Rojodziejowa 22:09, 06 maj 2023

Anda napisał(a)
Czas na fotki

Najpierw zagadki - nie wiem, co wysiałam

1. Co to jest?

2. Co to jest - miało być już w zeszłym sezonie szałwią omączoną, ale jak dobrze widać nie jest

Google lens podpowiada różności w zależności od wybranego kadru, np. Przy pierwszej roślinie pojawia sie między innymi Meum athamanticum , a przy drugiej już odjazd jest, po propozycji jest masa i większość od czapy, jak mięta pieprzowa. Z bylin ozdobnych pojawia się sugestia że to pysznogłówka
Agatorek 22:11, 06 maj 2023

Anda napisał(a)

Aguś, ciekawa jestem czy się na któreś skusisz

Na którąś na pewno, ale to jeszcze „za chwilę”. Wszystkie są ładne. Pewnie kupię tą odmianę, którą znajdę .

Piękne zdjęcia pokazałaś, bardzo soczyste . Tylko trzeba ze słownikiem oglądać , chociaż niektóre nazwy już kojarzę .