Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 11:16, 13 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ginger ta ażurowa roślinka to orlaya

Dokładnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:22, 13 sty 2024

GingerO napisał(a)
Dzięki Rojodziejowa. Śliczny azurek. Nie znałam kiedyś większości tych roślin. Dzięki Ogrodowisku wiele z nich już rozpoznaje. Cenne jest dla mnie to że mogę Was dopytać, że dzielicie się doświadczeniem. Nie sztuka kupować tylko ładne rośliny, ale sztuka je połączyć i dobrać do gleby. Mi np strasznie ale to strasznie podoba się jeżówka blada. Inne mnie nie zachwycają. Zobaczyłam tu dzikie (choć okielznane) ogrody i one mnie najbardziej inspiruja. Kiedyś myślałam tylko o krzewach, teraz odkrywam byliny. W zeszłym roku posadziłam monarde, zaskoczył mnie jej ziołowy zapach. I jeszcze barbule. Niewiele mam na razie bylin. Ale coś tam po wybierałam. Mój ogród jest na razie w głowie i w sercu.

Orlaya jest jednoroczna. Fajnie się wysiewa, coraz w to innych miejscach. Ja jej z tym wysiewaniem pomagam trochę. Ciekawa jestem, gdzie ją znajdę w tym roku, bo mrówki nasionka czasem gdzieś zawloką, gdzie się ich nie spodziewasz Muszę uważać z pieleniem na wiosnę.

Jeżówka blada jak balerina. Ona lubi takie łąkowe warunki.

Monardy też bardzo lubię. Moją trochę niefortunnie posadziłam i wiosną będę ją przesadzać. Są niestety podatne na mączniaka. Z monardy można zrobić fajną herbatę, to roślina zielna.

Barbule to piękne krzewy. W zeszłym sezonie zakupiłam trzy odmiany, tak mnie zauroczyły

Olu, Twój ogród na pewno będzie piękny Czekam na pierwsze Twoje fotki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 11:41, 13 sty 2024

Anda napisał(a)

Dopisałam, a jak masz jakieś konkrety na myśli to pisz. Ogólnie większość bylin ma dość dużą amplitudę tego, co dobrze znoszą mimo preferencji.

O, to wszystko na przepuszczalną u mnie takiej mało. Ale z niektórymi zamierzam i tak spróbować
Anda 11:50, 13 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)

O, to wszystko na przepuszczalną u mnie takiej mało. Ale z niektórymi zamierzam i tak spróbować

Też mam ziemię gliniastą, ale rośliny sobie radzą. U mnie w glebie jest dużo kamieni i pewnie to wspomaga przepuszczalność.
GingerO 12:26, 13 sty 2024

Oj, rzeczywiscie pomyliłam sadzca z rozchodnikiem. Ciągle się tu mylę. Twój top roślin nadaje się u mnie idealnie bo mam glebe piaszczysta, suchą przeważnie. Tyle że nie chce tak całkiem zgapiac wszystko, lubię coś od siebie dodawać. Czytam Petera O. I też od niego się uczę.
Tylko żeby czas jeszcze był na to wszystko!
Pozdrawiam dziewczyny!
GingerO 12:28, 13 sty 2024

Pieta O. Miało być.
U mnie słownik ciągle poprawia po swojemu. Powinnam zainwestować w nowy tel.
antracyt 12:38, 13 sty 2024

Jaka przyjemna porcja lata idealna na to co mam teraz za oknem.
Rojodziejowa 14:43, 13 sty 2024

Anda, a Salvia verticillata masz jakąś odmianę, np Purple Rain czy bezodmianową?
eda 18:35, 13 sty 2024

Anda napisał(a)

Edziu, dziękuję i nawzajem byłam u Ciebie, a jakże

)
sylwia_slomc... 19:24, 13 sty 2024

Anda napisał(a)

Sylwio, ale co podkreślić?
Rolnicy pewnie mają kupne, tylko pytanie czy F1 czy nie. W sprzedaży są też nasiona nie F1.

O tym, że cukinia staje się trująca jeśli te nasiona będą zbierane co roku z własnych F1.
Podpytam sąsiadów jak spotkam czy kupują czy nie i jakie sieją. Bo paprykę to wiem, że z reguły zbierają nasiona ze swoich owoców, najwyżej pomieniają z innymi rolnikami materiał siewny żeby się nie wyradzały.