Ewo, kiedy najlepiej podzielić okazałe kępy szałwii i kocimiętki na kilka mniejszych, czy wiosną, czy po kwitnieniu? Jeśli wiosna, to kiedy, w marcu, maju? Jak to się sprawdza w praktyce?
Dziękuję Wiolu Szałwię PR lubię bardziej od odmian nemorosa. Mam jeszcze Salvia pratensis 'Rose Rhapsody' - bardzo ładna, ale w zeszłym sezonie źle ją posadziłam i prawie nie było jej widać muszę ją wiosną przesadzić.
Nasiona cukini wyradzają się dopiero po paru sezonach. Po ilu dokładnie nie wiem. Znak, że cukinia jest już trująca to jej gorzki smak. Najlepiej co jakiś czas dokupywać nowe nasiona, a ze swoich cukini już potem nasion nie zbierać.
Aga, w moim topie nie ma żadnych rarytasów. Czasem jak czytam, co niektórzy mają w ogrodzie i z powodzeniem hodują, to ze zdziwienia oczy otwieram
Z cukinią niestety taki feler, ale nie ma się co bać, bo po trzech sezonach raczej nie zgorzknieje.
Tak, ciemierniki na pewno nie powtórzą, ale mogą się różnić jedynie minimalnie. Jeżówki mogą powtórzyć, jeśli w pobliżu nie ma innych jeżówek. Twoją jeżówkę wysiej koniecznie. Zobaczymy co z niej wyrośnie I ciekawa też jestem, czy ta niska jeżówka w tym sezonie też będzie niska.
Moje jeżówki Vintage Vine, Pica Bella i Razzmatazz się nie wysiewają wcale.
U mnie perz przechodzi od sąsiadów i też walczę nieustannie.
Olu, ja dzielę wiosną, jak zaczną się zielenić. Wtedy nie mają takiego stresu ze wzglądu na mocne słońce, wysokie temperatury i suchość. Kiedy dokładnie to zależy od wiosny. Może być końcem marca, a może być początkiem maja. Ja staram się najwcześniej jak się da i jak zobaczę zielone przyrosty to dzielę
Skąd się biorą nowe nasiona? Kupujesz nasiona, zbierasz z niej cukinię a z tej cukini pobierasz nasiona. Z tych pobranych nasion w kolejnym sezonie wyrasta cukinia i z niej pobierasz znów nasiona, i tak w kółko, przez parę kolejnych sezonów. One wracają do materiału wyjściowego, cukinia z natury jest trująca. Hodowcy uzyskali nietrujące krzyżówki.
Jest odmiana XYZ, kupuje jej nasiona. Rozmnażam, aby w kolejnym sezonie posiać. W tym samym czasie producent nasion też posadził odmianę XYZ, aby pozyskać materiał siewny na sprzedaż. Jeśli po kilku sezonach u mnie ta odmiana zgorzknieje i stanie się trująca to czy tak samo nie będzie u niego? Skąd wtedy nadal w sprzedaży będzie ta odmiana XYZ?
Hipotetycznie nasiona mogą kilka lat być przechowywane zanim stracą moc do kiełkowania, więc najlepiej by było zebrać więcej w pierwszym roku uprawy takiej cukinii i przez kilka lat korzystać z tego pierwszego zbioru.