Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

GingerO 16:50, 14 sty 2024

Ewo, kiedy najlepiej podzielić okazałe kępy szałwii i kocimiętki na kilka mniejszych, czy wiosną, czy po kwitnieniu? Jeśli wiosna, to kiedy, w marcu, maju? Jak to się sprawdza w praktyce?
Anda 17:14, 14 sty 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Piękne kadry u Ciebie Ewcia

Szałwię Purple rain też mam i to moja ulubiona zamówiłam kolejne

Kalamintę posadziłam w zeszłym sezonie ,na początku mnie nie zachwycała ale potem jak zakwitła obficie to mi się bardzo spodobała bzykom też

Dziękuję Wiolu Szałwię PR lubię bardziej od odmian nemorosa. Mam jeszcze Salvia pratensis 'Rose Rhapsody' - bardzo ładna, ale w zeszłym sezonie źle ją posadziłam i prawie nie było jej widać muszę ją wiosną przesadzić.

Kalaminta jak kwitnie to ją słychać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:20, 14 sty 2024

Mary napisał(a)

Co w takim razie trzeba zrobić, aby uzyskać nietrujące nasiona cukinii?

Nasiona cukini wyradzają się dopiero po paru sezonach. Po ilu dokładnie nie wiem. Znak, że cukinia jest już trująca to jej gorzki smak. Najlepiej co jakiś czas dokupywać nowe nasiona, a ze swoich cukini już potem nasion nie zbierać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:30, 14 sty 2024

Napia napisał(a)
Piękne wspomnienie ubiegłego sezonu Bylinowy top robi wrażenie - nie wszystkie rośliny kojarzę, więc czeka mnie przyjemność ich dokładnego obejrzenia

O trującej cukinii dotąd nie słyszałam, ale dobrze wiedzieć, że taka jest i zdecydowanie lepiej w tej sytuacji poszukać nasion w sklepie.
Nie wiem jednak, czy dobrze zrozumiałam, że nasiona ciemierników i jeżówek nie powtarzają cech rośliny matecznej ? Latem kupiłam piękną niską jeżówkę, która później w moim sklepie nie była dostępna, więc pomyślałam, że rozmnożę ją z nasion, które skrupulatnie zebrałam. A teraz się zastanawiam, czy w ogóle warto się za to zabierać

Z podagrycznikiem walczę nieustannie, ale on niestety pojawił się - przeszedł od sąsiadów, gdy już miałam obsadzoną rabatę, więc włóknina miałaby zastosowanie tylko miejscowo. Muszę pomyśleć

Tymczasem ślę buziaki

Aga, w moim topie nie ma żadnych rarytasów. Czasem jak czytam, co niektórzy mają w ogrodzie i z powodzeniem hodują, to ze zdziwienia oczy otwieram

Z cukinią niestety taki feler, ale nie ma się co bać, bo po trzech sezonach raczej nie zgorzknieje.

Tak, ciemierniki na pewno nie powtórzą, ale mogą się różnić jedynie minimalnie. Jeżówki mogą powtórzyć, jeśli w pobliżu nie ma innych jeżówek. Twoją jeżówkę wysiej koniecznie. Zobaczymy co z niej wyrośnie I ciekawa też jestem, czy ta niska jeżówka w tym sezonie też będzie niska.
Moje jeżówki Vintage Vine, Pica Bella i Razzmatazz się nie wysiewają wcale.

U mnie perz przechodzi od sąsiadów i też walczę nieustannie.

Ściskam Cię mocno
Wiolka5_7 17:33, 14 sty 2024

Anda napisał(a)

Dziękuję Wiolu Szałwię PR lubię bardziej od odmian nemorosa. Mam jeszcze Salvia pratensis 'Rose Rhapsody' - bardzo ładna, ale w zeszłym sezonie źle ją posadziłam i prawie nie było jej widać muszę ją wiosną przesadzić.

Kalaminta jak kwitnie to ją słychać

Ja też bardziej
Tak bardzo ładna ta Rose ,do nabycia

Anda 17:38, 14 sty 2024

GingerO napisał(a)
Ewo, kiedy najlepiej podzielić okazałe kępy szałwii i kocimiętki na kilka mniejszych, czy wiosną, czy po kwitnieniu? Jeśli wiosna, to kiedy, w marcu, maju? Jak to się sprawdza w praktyce?

Olu, ja dzielę wiosną, jak zaczną się zielenić. Wtedy nie mają takiego stresu ze wzglądu na mocne słońce, wysokie temperatury i suchość. Kiedy dokładnie to zależy od wiosny. Może być końcem marca, a może być początkiem maja. Ja staram się najwcześniej jak się da i jak zobaczę zielone przyrosty to dzielę

Anda 17:38, 14 sty 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja też bardziej
Tak bardzo ładna ta Rose ,do nabycia

Mary 17:41, 14 sty 2024

Anda napisał(a)

Nasiona cukini wyradzają się dopiero po paru sezonach. Po ilu dokładnie nie wiem. Znak, że cukinia jest już trująca to jej gorzki smak. Najlepiej co jakiś czas dokupywać nowe nasiona, a ze swoich cukini już potem nasion nie zbierać.

Chodziło mi o to skąd się biorą te nowe nasiona. Dlaczego one się wyradzają?
Anda 17:50, 14 sty 2024

Mary napisał(a)

Chodziło mi o to skąd się biorą te nowe nasiona. Dlaczego one się wyradzają?

Skąd się biorą nowe nasiona? Kupujesz nasiona, zbierasz z niej cukinię a z tej cukini pobierasz nasiona. Z tych pobranych nasion w kolejnym sezonie wyrasta cukinia i z niej pobierasz znów nasiona, i tak w kółko, przez parę kolejnych sezonów. One wracają do materiału wyjściowego, cukinia z natury jest trująca. Hodowcy uzyskali nietrujące krzyżówki.
Patrycja_KG_Lu 18:04, 14 sty 2024

Mam chyba to samo pytanie co Mary.

Jest odmiana XYZ, kupuje jej nasiona. Rozmnażam, aby w kolejnym sezonie posiać. W tym samym czasie producent nasion też posadził odmianę XYZ, aby pozyskać materiał siewny na sprzedaż. Jeśli po kilku sezonach u mnie ta odmiana zgorzknieje i stanie się trująca to czy tak samo nie będzie u niego? Skąd wtedy nadal w sprzedaży będzie ta odmiana XYZ?

Hipotetycznie nasiona mogą kilka lat być przechowywane zanim stracą moc do kiełkowania, więc najlepiej by było zebrać więcej w pierwszym roku uprawy takiej cukinii i przez kilka lat korzystać z tego pierwszego zbioru.