Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Napia 18:11, 14 sty 2024

Anda napisał(a)

Aga, w moim topie nie ma żadnych rarytasów. Czasem jak czytam, co niektórzy mają w ogrodzie i z powodzeniem hodują, to ze zdziwienia oczy otwieram

Z cukinią niestety taki feler, ale nie ma się co bać, bo po trzech sezonach raczej nie zgorzknieje.

Tak, ciemierniki na pewno nie powtórzą, ale mogą się różnić jedynie minimalnie. Jeżówki mogą powtórzyć, jeśli w pobliżu nie ma innych jeżówek. Twoją jeżówkę wysiej koniecznie. Zobaczymy co z niej wyrośnie I ciekawa też jestem, czy ta niska jeżówka w tym sezonie też będzie niska.
Moje jeżówki Vintage Vine, Pica Bella i Razzmatazz się nie wysiewają wcale.

U mnie perz przechodzi od sąsiadów i też walczę nieustannie.

Ściskam Cię mocno

Twoja lista naj, naj będzie dla mnie inspiracją . Jestem pewna
A jeżówki wysieję, zobaczymy, czy będą takie ładne, jak ta, z której pobrałam nasionka
Uściski gorące ślę
Anda 18:30, 14 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Mam chyba to samo pytanie co Mary.

Jest odmiana XYZ, kupuje jej nasiona. Rozmnażam, aby w kolejnym sezonie posiać. W tym samym czasie producent nasion też posadził odmianę XYZ, aby pozyskać materiał siewny na sprzedaż. Jeśli po kilku sezonach u mnie ta odmiana zgorzknieje i stanie się trująca to czy tak samo nie będzie u niego? Skąd wtedy nadal w sprzedaży będzie ta odmiana XYZ?

Hipotetycznie nasiona mogą kilka lat być przechowywane zanim stracą moc do kiełkowania, więc najlepiej by było zebrać więcej w pierwszym roku uprawy takiej cukinii i przez kilka lat korzystać z tego pierwszego zbioru.

Patrycjo, producent nasion jest zobowiązany do tego, by sprzedawać materiał genetyczny pierwszej klasy. Jaką drogą do tego dochodzi nie wiem, nie jestem biologiem i nie zajmuję się uzyskiwaniem nasion ani nawet produkcją warzyw

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margo2 23:23, 14 sty 2024

I znowu jestem pod wrażeniem.
Twój Top 10 jest super. Tylko ta łacina Tyle lat próbuję zapamiętać i mi nie wychodzi. Nie mam głowy do języków niestety
Nie znałam lnicy, ale już sobie zamówiłam.
Zauważyłam też, że masz w swoim ogrodzie cykorię. Zastanawiałam się, czy przyjęłaby się w moim ogrodzie. Całe lato miałam zebrać jej nasiona i nawet to zrobiłam, ale zostawiłam w samochodzie i przy porządkach wyrzuciłam chusteczkę , w która były owinięte.
Czyli kolejny sezon będę bez niej.
Ale widząc ją u Ciebie musze ją mieć
Mary 23:26, 14 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Mam chyba to samo pytanie co Mary.

Jest odmiana XYZ, kupuje jej nasiona. Rozmnażam, aby w kolejnym sezonie posiać. W tym samym czasie producent nasion też posadził odmianę XYZ, aby pozyskać materiał siewny na sprzedaż. Jeśli po kilku sezonach u mnie ta odmiana zgorzknieje i stanie się trująca to czy tak samo nie będzie u niego? Skąd wtedy nadal w sprzedaży będzie ta odmiana XYZ?

Hipotetycznie nasiona mogą kilka lat być przechowywane zanim stracą moc do kiełkowania, więc najlepiej by było zebrać więcej w pierwszym roku uprawy takiej cukinii i przez kilka lat korzystać z tego pierwszego zbioru.

Znalazłam artykuł na ten temat.
Jeżeli dobrze go zrozumiałam to nie należy sadzić razem kilku odmian cukinii, bo losowe krzyżówki mogą doprowadzić do stworzenia wersji ze zwiększoną ilością trującej substancji.
https://www.zollinger.bio/en/blog/garden-maintenance-9/cross-pollination-in-the-cucurbit-family-false-169
Anda 07:05, 15 sty 2024

Margo2 napisał(a)
I znowu jestem pod wrażeniem.
Twój Top 10 jest super. Tylko ta łacina Tyle lat próbuję zapamiętać i mi nie wychodzi. Nie mam głowy do języków niestety
Nie znałam lnicy, ale już sobie zamówiłam.
Zauważyłam też, że masz w swoim ogrodzie cykorię. Zastanawiałam się, czy przyjęłaby się w moim ogrodzie. Całe lato miałam zebrać jej nasiona i nawet to zrobiłam, ale zostawiłam w samochodzie i przy porządkach wyrzuciłam chusteczkę , w która były owinięte.
Czyli kolejny sezon będę bez niej.
Ale widząc ją u Ciebie musze ją mieć

Dzięki Lnica na pewno będzie u Ciebie pasować. Ona się mocno wysiewa, będzie jej coraz więcej.
Cykoria jest mało wymagająca. U mnie bardzo wybujała, bo podłoże jest bardzo bogate. Ma chyba za dużo konkurencji dookoła, bo nie wysiewa się aż tak mocno, niestety
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 07:08, 15 sty 2024

Mary napisał(a)

Znalazłam artykuł na ten temat.
Jeżeli dobrze go zrozumiałam to nie należy sadzić razem kilku odmian cukinii, bo losowe krzyżówki mogą doprowadzić do stworzenia wersji ze zwiększoną ilością trującej substancji.
https://www.zollinger.bio/en/blog/garden-maintenance-9/cross-pollination-in-the-cucurbit-family-false-169

Też tak zrozumiałam. W obrębie 1 km nie powinno być innych odmian. W artykule nie doczytałam o spontanicznych zmianach genetycznych. One też czasem zachodzą w warzywach. Na zwiększenie substancji toksycznej ma również wpływ temperatura, w jakiej rosną cukinie. Wczoraj jeszcze trochę czytałam na ten temat.
Anda 09:50, 15 sty 2024

Co przeczytałam na ten temat? W celu uzyskania własnych nasion z cukinii trzeba się trochę napracować Otóż aby wykluczyć krzyżowanie się różnych odmian cukinii, przez co może dojść do zwiększenia ilości toksycznej substancji w nasionach, trzeba je odizolować od innych cukinii. To nie jest takie proste, bo owady latają przecież bardzo daleko, a nie wiadomo, gdzie jeszcze rosną cukinie. Można je zatem trzymać pod siatką - cukinie, nie owady Wtedy jednak trzeba samemu, szczoteczką do zębów lub pędzelkiem, zapłodnić kwiaty żeńskie przenosząc na nie pyłek z kwiatów męskich. Po zapłodnieniu trzeba te kwiaty związać gumką, aby owady nie naniosły potem jeszcze obcego pyłku dodatkowo. No chyba, że siatka jest szczelna, wtedy nie trzeba. No i trzeba też umieć rozróżnić kwiaty żeńskie od męskich.

O temperaturze i spontanicznych mutacjach już pisałam powyżej.

Trzeba również uważać na dynie jadalne rosnące w pobliżu dyń ozdobnych - niejadalnych. One też mogą się zapylić krzyżowo i może dojść do sytuacji, gdzie dynia będzie gorzka. Wtedy też nie należy jej jeść.

No i co teraz? Mnie po prawdzie nie chciałoby się , a nawet nie miałabym czasu na to, aby aż tak uważać i troszczyć się o moje cukinie Gorzkich cukinii i dyń nie jem po prostu, a ich nasiona raczej dalej będę kupować. W sumie do tej pory tylko dwa razy uprawiałam cukinie i ze względu na dużą ilość owoców, a małe spożycie, przestałam.
Muszelka 10:10, 15 sty 2024

Przeczytawszy bardzo ciekawą porcję wiadomości nt. dziedziczenia cech cukiniowych, będę po prostu dalej kupowała jej nasiona
Kontonaogrod 11:11, 15 sty 2024

Kupuję nasiona dyń i cukinii bo stare mi nie kiełkują. Myślałam że może myszy zjadają te nasiona (wysiewałam w tunelu w ubiegłym sezonie), ale nie - nasiona nietknięte w ziemi po 2 miesiącach nie skiełkowane nawet...

Dobrze się dokształcić czasem - dzięki Ewo
Patrycja_KG_Lu 11:57, 15 sty 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Kupuję nasiona dyń i cukinii bo stare mi nie kiełkują. Myślałam że może myszy zjadają te nasiona (wysiewałam w tunelu w ubiegłym sezonie), ale nie - nasiona nietknięte w ziemi po 2 miesiącach nie skiełkowane nawet...

Dobrze się dokształcić czasem - dzięki Ewo

Moczysz trochę przed siewem?