Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Rojodziejowa 21:32, 13 sty 2024

Ewuś, a co byś zaproponowała do róży Juanita? Posadziliśmy ją u cioci przy ogrodzeniu panelowym tak, żeby ją przerastała i ukryła. Ona trochę taka szalona Jakie byś do niej poradziła byliny?
Anda 10:04, 14 sty 2024

GingerO napisał(a)
Oj, rzeczywiscie pomyliłam sadzca z rozchodnikiem. Ciągle się tu mylę. Twój top roślin nadaje się u mnie idealnie bo mam glebe piaszczysta, suchą przeważnie. Tyle że nie chce tak całkiem zgapiac wszystko, lubię coś od siebie dodawać. Czytam Petera O. I też od niego się uczę.
Tylko żeby czas jeszcze był na to wszystko!
Pozdrawiam dziewczyny!

Oj tam, oj tam, jest tyle roślin, że na pewno dodasz coś od siebie Piet Oudolf i Noel Kingsbury, pomysłami obojga można się świetnie inspirować. Do wiosny jeszcze trochę czasu, zdążysz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:05, 14 sty 2024

antracyt napisał(a)
Jaka przyjemna porcja lata idealna na to co mam teraz za oknem.

Dzięki Zuza, u mnie akurat prószy, ale jest na plusie całe szczęście.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:05, 14 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Anda, a Salvia verticillata masz jakąś odmianę, np Purple Rain czy bezodmianową?

Mam Purple Rain
Anda 10:09, 14 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

O tym, że cukinia staje się trująca jeśli te nasiona będą zbierane co roku z własnych F1.
Podpytam sąsiadów jak spotkam czy kupują czy nie i jakie sieją. Bo paprykę to wiem, że z reguły zbierają nasiona ze swoich owoców, najwyżej pomieniają z innymi rolnikami materiał siewny żeby się nie wyradzały.

Sylwio, ona zawsze (też nie F1) po pewnym czasie staje się trująca, bo wraca z pokolenia na pokolenie do pierwotnej postaci. Myślę, że rolnicy to wiedzą.

U nas parę lat temu było głośno o przypadku emeryta, który zatruł się właśnie własną cukinią. Smakowała bardzo gorzko, ale mimo wszystko zjadł ją na obiad. Jego żona zjadła tylko trochę, bo jej nie smakowała. Ją udało się uratować, a jego nie.
Anda 10:20, 14 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ewuś, a co byś zaproponowała do róży Juanita? Posadziliśmy ją u cioci przy ogrodzeniu panelowym tak, żeby ją przerastała i ukryła. Ona trochę taka szalona Jakie byś do niej poradziła byliny?

Juanita fajna, miododajna Dodałabym jej fioletowe szałwie, Stipa capillata, Agastache fioletowe, jednoroczne lwie paszcze w kolorze pomarańczu, moreli. Dwuletnie żmijowce, niebieskie. Rozchodniki czerwone , szałwię purpurową - nie kwitnie, ale ma ładne liście, Calamintha nepeta, oczywiście dwuletnie naparstnice - z nimi nie ma roboty, same się wysiewają. Achillea w kolorze białym lub Terracotta i Linarię purpurea ale tą fioletową. Na wiosnę cebulowe
Rojodziejowa 10:28, 14 sty 2024

Anda napisał(a)

Juanita fajna, miododajna Dodałabym jej fioletowe szałwie, Stipa capillata, Agastache fioletowe, jednoroczne lwie paszcze w kolorze pomarańczu, moreli. Dwuletnie żmijowce, niebieskie. Rozchodniki czerwone , szałwię purpurową - nie kwitnie, ale ma ładne liście, Calamintha nepeta, oczywiście dwuletnie naparstnice - z nimi nie ma roboty, same się wysiewają. Achillea w kolorze białym lub Terracotta i Linarię purpurea ale tą fioletową. Na wiosnę cebulowe

Dzięki!! Coś w takim razie mogę sama wysiać
Wiolka5_7 11:02, 14 sty 2024

Piękne kadry u Ciebie Ewcia

Szałwię Purple rain też mam i to moja ulubiona zamówiłam kolejne

Kalamintę posadziłam w zeszłym sezonie ,na początku mnie nie zachwycała ale potem jak zakwitła obficie to mi się bardzo spodobała bzykom też

Mary 12:17, 14 sty 2024

Anda napisał(a)

Sylwio, ona zawsze (też nie F1) po pewnym czasie staje się trująca, bo wraca z pokolenia na pokolenie do pierwotnej postaci. Myślę, że rolnicy to wiedzą.

U nas parę lat temu było głośno o przypadku emeryta, który zatruł się właśnie własną cukinią. Smakowała bardzo gorzko, ale mimo wszystko zjadł ją na obiad. Jego żona zjadła tylko trochę, bo jej nie smakowała. Ją udało się uratować, a jego nie.

Co w takim razie trzeba zrobić, aby uzyskać nietrujące nasiona cukinii?
Napia 16:40, 14 sty 2024

Piękne wspomnienie ubiegłego sezonu Bylinowy top robi wrażenie - nie wszystkie rośliny kojarzę, więc czeka mnie przyjemność ich dokładnego obejrzenia

O trującej cukinii dotąd nie słyszałam, ale dobrze wiedzieć, że taka jest i zdecydowanie lepiej w tej sytuacji poszukać nasion w sklepie.
Nie wiem jednak, czy dobrze zrozumiałam, że nasiona ciemierników i jeżówek nie powtarzają cech rośliny matecznej ? Latem kupiłam piękną niską jeżówkę, która później w moim sklepie nie była dostępna, więc pomyślałam, że rozmnożę ją z nasion, które skrupulatnie zebrałam. A teraz się zastanawiam, czy w ogóle warto się za to zabierać

Z podagrycznikiem walczę nieustannie, ale on niestety pojawił się - przeszedł od sąsiadów, gdy już miałam obsadzoną rabatę, więc włóknina miałaby zastosowanie tylko miejscowo. Muszę pomyśleć

Tymczasem ślę buziaki