Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Pokaż wątki Pokaż posty

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 15:26, 23 lut 2022

Ewa777 napisał(a)
Wpadłam do nowego wątku i zapisuję, zeby mi nie umknął
Piekne wspominkowe fotki Aż oczy się śmieją
U mnie też mokro. Na razie nie zaczynam prac w ogrodzie ze względu na zimno. Musze mieć przynajmniej +10'C.

Ewuś, fajnie że jesteś
U mnie dziś ładnie, ale jutro ma padać. Za to w weekend ma być słonecznie. Oby, bo chciałabym przyciąć cisy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:34, 23 lut 2022

Agatorek napisał(a)
Ewa, mam pytanie o róże z gołym korzeniem.
Zamówiłam sobie ich trochę , więc raczej na pewno nie zdążę ich posadzić w jeden dzień.
Wiadomo, jak przyjadą, to wsadzam je do wiadra (wiader) z wodą i tam trochę pływają.

Załóżmy, że część z nich uda mi się posadzić następnego dnia. A co zrobić z pozostałymi?
Wsadzić do doniczek z ziemią i kompostem, jakby miały czekać jakiś czas na posadzenie? (Bo np. nie będę miała czasu w najbliższych dniach na to lub będę musiała przygotować rabatę).
Ile czasu mogą „pływać” w wiadrze?

Trzy dni spokojnie mogą się moczyć. Znam też osoby, które moczyły róże nawet i cały tydzień Na dłuższy okres czasu możesz je zadołować gdzieś w cieniu, tzn. wykopać taki niezbyt głęboki podłużny dołek/rów i je w tym położyć, tak żeby korzenie i miejsce szczepienia były w dole, a gałązki w górze, tak na ukos, nie pionowo do góry. Korzenie i miejsce szczepienia przysypać ziemią i uważać, żeby psy się do nich nie dobrały Ziemia nie powinna wyschnąć, lekka wilgoć musi być.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:35, 23 lut 2022

DariaB napisał(a)
Dzień dobry przyszłam i ja się przywitać Obejrzałam zdjęcia tu i w wizytówce, masz piękne rośliny, cudnie dobrane i połączone i wlewasz w moje serce nadzieję, że mały ogród również może być bogaty w barwy, kolory i zapachy Bardzo dziękuję za Twoją pomoc!

Hej Dario, witaj u mnie
Nie ma za co Na pewno uda Ci się stworzyć piękny i pełen roślin ogród.
Agatorek 17:53, 23 lut 2022

Anda napisał(a)

Trzy dni spokojnie mogą się moczyć. Znam też osoby, które moczyły róże nawet i cały tydzień Na dłuższy okres czasu możesz je zadołować gdzieś w cieniu, tzn. wykopać taki niezbyt głęboki podłużny dołek/rów i je w tym położyć, tak żeby korzenie i miejsce szczepienia były w dole, a gałązki w górze, tak na ukos, nie pionowo do góry. Korzenie i miejsce szczepienia przysypać ziemią i uważać, żeby psy się do nich nie dobrały Ziemia nie powinna wyschnąć, lekka wilgoć musi być.

Dzięki wielkie za odpowiedź .
Najwyżej będę je dołować za ogrodzeniem .
LIDKA 23:26, 23 lut 2022

Przegapiłam nowy wątek. Ale teraz będę na bieżąco.

Pozdrawiam serdecznie Skarbnico Wiedzy. Nasza Doradczyni.
m_gocha 00:35, 24 lut 2022

Ewuś! Czytam, że planujesz w najbliższych dniach przycinać cisy
I stąd moje pytanie. Czy teraz wykonujemy cięcie kosmetyczne czy również radykalne formujące?
Mam sporego cisa o złotożółtym odcieniu igieł (chyba to Summergold) do tej poy nie był niestety cięty. Muszę go jakoś poskroić bo rozrósł się jak szalony (ok. 1,5 x 1,5m) Nie wiem czy z tej odmiany można uformować a potem utrzymać zwartą kulę. Cis ma sporo dość sztywnych gałęzi, które rosną rosną ukośnie ku górze
A może lepiej popróbować zrobić tzw. chmurki? Nie wiem czy ta odmiana do tego sie nadaje. No i ten termin
Anda 11:19, 24 lut 2022

LIDKA napisał(a)
Przegapiłam nowy wątek. Ale teraz będę na bieżąco.

Pozdrawiam serdecznie Skarbnico Wiedzy. Nasza Doradczyni.

Oj tam, oj tam, nic nie przegapiłaś Nic się u mnie nie dzieje, na razie mam tylko lekkie wiosenne podrygi
Teraz już jesteś i bardzo się cieszę że mnie odnalazlaś.
Anda 11:28, 24 lut 2022

m_gocha napisał(a)
Ewuś! Czytam, że planujesz w najbliższych dniach przycinać cisy
I stąd moje pytanie. Czy teraz wykonujemy cięcie kosmetyczne czy również radykalne formujące?
Mam sporego cisa o złotożółtym odcieniu igieł (chyba to Summergold) do tej poy nie był niestety cięty. Muszę go jakoś poskroić bo rozrósł się jak szalony (ok. 1,5 x 1,5m) Nie wiem czy z tej odmiany można uformować a potem utrzymać zwartą kulę. Cis ma sporo dość sztywnych gałęzi, które rosną rosną ukośnie ku górze
A może lepiej popróbować zrobić tzw. chmurki? Nie wiem czy ta odmiana do tego sie nadaje. No i ten termin

Ja będę cięła mocno. Teraz wg mnie najlepszy czas, tzn. w marcu jak nie ma śniegu i mrozu. Najlepiej w suchą pogodę. Jak cis wypuści nowe łodyżki i one już ściemnieją to można je delikatnie wyrównać jeszcze latem, jeśli sie chce.

Jeśli Twój Summer Gold to nie jakaś jego siewka a naprawdę ta odmiana, to z powodzeniem możesz go uformować w kulkę. Skoro piszesz, że ma już szerokość 1,5 m to na pewno możesz go tak ciąć. Chmurek czyli niwaki bym raczej nie robiła. To taka osobliwa forma i soliter, który najlepiej wygląda w miejscach wyeksponowanych. To taki show master
Kawa 11:45, 24 lut 2022

heja Ewunia
Anda 12:46, 24 lut 2022

Kawa napisał(a)
heja Ewunia

Hej Kami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies